Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Geen verplichte krimp melkveestapel Ierland

Een verplichte krimp van het aantal melkkoeien in Ierland is niet aan de orde. Er liggen geen plannen op tafel en er is ook niets opgenomen in de begrotingen, aldus minister McConalogue van Landbouw tegenover vakblad Agriland.

In Ierland ontstond vorige zomer veel ophef over suggesties om de melkveestapel in drie jaar tijd met 200.000 koeien te laten krimpen om de methaanuitstoot te reduceren en te voldoen aan de klimaateisen. Dat idee was opgenomen in een toekomstplan van de Food Vision Dairy Group. Maar minister McConalogue heeft die ideeën nooit overgenomen en nu ook formeel van tafel geveegd.

“Ik geloof in een werkelijk positieve toekomst voor de Ierse landbouw en onze zuivelsector. Onzekerheid is geen goede basis voor de besluitvorming en hoewel ik het weer of de markt niet in de hand heb, kan ik wel duidelijkheid verschaffen over waar het beleid naartoe gaat. Daarbij hoort ook het idee om het aantal melkkoeien te verminderen van tafel te halen”, zegt de bewindsman. Hij voegt eraan toe: “Ik heb er vertrouwen in dat we, door samen te werken, onze nitraatderogatie kunnen behouden en dat we de groei in productiviteit en export voor onze zuivel vast kunnen houden.’’

Beheer
WP Admin