Redactieblog

5 reacties

‘Vion, FrieslandCampina en dan pas de boer’

Vion is onder leiding van een kalme Belg weer in rustiger vaarwater terecht gekomen. Stijgende winst en de ZLTO kan over 2017 weer dividend verwachten.

“Zo zie je maar weer dat een directeur die zijn zaakjes op orde heeft, nooit te veel verdient”, mijmert Hanna, die er aan toevoegt: ”En een directeur die er een rommeltje van maakt, verdient altijd te veel, ook al krijgt hij een lager salaris”.

Ik kijk haar vragend aan:”Wat wil je hier mee zeggen?”

“Dat we als boeren niet moeten zeuren over directeuren die veel verdienen, maar het goed doen. Je zou hun salaris grotendeels moeten koppelen aan de prestaties voor de eigenaren. Bij een coöperatie zijn dat de boeren ”, legt ze uit.

Coöperatieve gedachte naar de knoppen

Zit wat in. Wat mij echter opvalt, is dat ook Vion alleen maar praat over winst en rendement op het geïnvesteerde vermogen. Het woord varkenshouder komt niet in de prestaties voor. Alleen bij de constatering dat het niet erg is dat er varkenshouders afhaken. Het gaat Vion om efficiënt werken en niet om meer varkens of het vergroten van het marktaandeel.

De coöperatieve gedachte is daarmee naar de knoppen. De winst en dus de aandeelhouder staat voorop. Het aanvankelijke doel, het tot hogere waarde brengen van de varkens van de leden, is helemaal verdwenen.

‘Hoe minder leden, hoe beter’

Hanna knikt:”Je kunt een vergelijking maken met FrieslandCampina. Dat is in naam nog wel een coöperatie, maar ook daar is de boer finaal naar de achtergrond verwezen. Hoe minder leden, hoe beter. Minder leden betekent minder melk en dat is beter voor de melkprijs. Ook hier is niet de boer leidend, maar lijdend.”

Ik ben het niet met Hanna eens. Ik zie een moderne coöperatie meer als een gezamenlijk middel om het doel, een hogere melk- of vleesprijs, te behalen. Dat kan best een begrenzing van het aantal leden betekenen. Zelfs minder leden kan een doel zijn. Dan doe je als overblijvende boeren betere zaken voor je eigen bedrijf. Daar is een coöperatie voor.

“Verstandelijk geredeneerd heb je gelijk”, zegt Hanna zuur. ”Maar het ideële van de coöperatie is voorgoed verdwenen.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Eigenlijk zouden we directeuren op dezelfde basis moeten betalen als de leden. Gewoon hun salaris koppelen aan de vlees- of melkprijs. Bij het risico van kort termijndenken het pensioen ook koppelen met de vlees- of melkprijzen in de toekomst. Gaat het goed met de leden (nu en later) dan is het directeussalaris ook goed, gaat het slecht dan ook slecht voor de directeur.

 • hansvanbergen

  Dat lijkt mij een heel slecht idee. Beter lijkt mij de juiste man/vrouw binnenhalen. Zon vh Hart bv. Die was top. Ik ben genoeg lid van coops geweest om te hebben gezien dat bij een goede directeur iedereen erbij wil en de fabrieken en vrachtwagens en personeel overbezet zijn. dat lijdt tot de laagste kosten. bij een slechte directeur lopen goede mensen weg en klanten en dan is er al snel onderbezetting van middelen en de hoogste kosten. Dan rennen leden weer massaal weg en is een fusie nog de enige uitweg.

 • buitenok

  is wel erg gemakkelijk. als je weinig voor de producten betaald is de winst hoger.
  In en verkoop. Bij een cooperatie hoort het anders te zijn n.l de producten van de boeren voor een zo hoog mogelijke prijs verwerken en verkopen.

 • mvedder

  Het is wel waar, er zijn al veel "routes 2020" geschreven met talloze doelstellingen er in die ook bijna allemaal worden gehaald. Kostendekkende melkprijs is hierin nog nooit opgenomen.

 • oorspronkelijk

  beste ondernemers,
  ondanks dat voedsel hoort onder sociale verantwoording.
  dient een bedrijf concurrerend te zijn
  vrije markt denken met de meeste aanhangers hier
  moeten accepteren dat geld de richting bepaald
  en de samenleving leveringsvoorwaarden stelt
  geen compromissen willen is :uit de markt prijzen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.