Redactieblog

9 reacties

‘VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn nog niet uitgepraat’

Sinds de verkiezingen is een maand verstreken. De besprekingen om tot een nieuw kabinet te komen zijn nog niet in een afrondende fase. De vier partijen maken voortgang op verschillende dossiers, maar hoe en waar blijft gissen.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn nu al een kleine maand met elkaar in gesprek en de verkering lijkt nog steeds aan. Begin deze week waren er wat signalen dat de vier partijen deze week knopen zouden doorhakken, maar het lijkt er op dat de verkering nog even verlengd wordt.

Het is een complexe situatie: vier partijen met heel verschillende opvattingen en uitgangspunten, proberen gezamenlijk op één lijn te komen voor een nieuw kabinet.

Alternatief met CU niet aanlokkelijk

Bij het begin van de besprekingen was de heersende gedachte dat de vier partijen weliswaar een serieuze poging zouden doen, maar dat het uiteindelijk toch zou uitkomen op een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. ChristenUnie past in het politieke spectrum iets beter bij het centrum-rechtse kabinet met VVD, CDA en D66, dan GroenLinks.

Toch is het alternatief met de ChristenUnie niet heel aanlokkelijk. Die vier partijen hebben zowel in de Tweede als de Eerste Kamer een minimale meerderheid. Als één Kamerlid (of het nu in de Tweede of de Eerste Kamer is) die coalitie de rug toekeert, is de meerderheid weg. Dat is een wankele basis, al is het niet ondoenlijk. Het huidige kabinet (VVD en PvdA) heeft niet eens een meerderheid in de Eerste Kamer.

Dat Jesse Klaver, Alexander Pechtold, Sybrand Buma en Mark Rutte nog steeds aan tafel zitten, maakt de kans dat GroenLinks plaats maakt voor de ChristenUnie echter steeds kleiner.

Kathalijne Buitenweg en Bram van Ojik (Groenlinks) op het Binnenhof. Van Ojik droeg de stukken open en bloot onder zijn arm. Foto: ANP
Kathalijne Buitenweg en Bram van Ojik (Groenlinks) op het Binnenhof. Van Ojik droeg de stukken open en bloot onder zijn arm. Foto: ANP

Af en toe lekt er wat uit

De partijen die aan de onderhandelingen deelnemen, laten praktisch niets los over het verloop van de besprekingen. Af en toe lekt er iets uit, bij voorbeeld toen Bram van Ojik tijdelijk meedeed aan de onderhandelingen toen Jesse Klaver even afhaakte omdat zijn moeder ziek was. Van Ojik droeg de stukken open en bloot onder zijn arm, waardoor een fotograaf kon vastleggen dat er over defensie-onderwerpen gesproken werd. En deze week mocht PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem even aanschuiven, om te melden dat het kabinet € 200 miljoen extra voor de zorg uittrekt.

Nog steeds gesprekken

De complete radiostilte van de onderhandelaars betekent in elk geval dat er nog serieus gesproken wordt. Er geldt een wet in de Haagse politiek: als het lekken begint, is het einde van de besprekingen aanstaande. Dat kan betekenen dat er een afronding komt in de vorm van een akkoord over de vorming van een nieuw kabinet, maar het kan ook betekenen dat de besprekingen worden stopgezet, omdat er onvoldoende voortgang is. Zover is het nog niet. Informateur Edith Schippers houdt de gang er wel in, maar ze overhaast de partijen niet. Nu is de verwachting dat het in de meivakantie niet tot een akkoord zal komen. Er wordt nog wel even gepraat in Den Haag.

Laatste reacties

 • J.W. de Kloet

  Wat mij aangaat toch maar cu ipv groenlinks en sgp er bij voor wat ruimere meerderheid

 • brutus71

  Cu heeft ook een behoorlijke linkse groene agenda, daar wordt ik ook niet happy van, bovendien heb je dan maar een minimale meerderheid.
  Ik ben geen fan van deze coalitie, maar veel andere keuzes zijn er niet.
  En de PvdA aan laten schuiven zou ik nog kunnen, maar dan liefst zonder van Dam

 • oorspronkelijk

  stille agenda
  tijdens campagne weinig over klimaat.
  nu ineens groen rechts
  wie heeft het eerlijke verhaal verteld.
  hulde voor de partijen die niet voor de volgende verkiezingen excuses hoeven te maken maar consequent de urgentie van zaken aankaart
  wat moet je verwachten van een politiek die nivellering tegen werkt
  een sector in de transitie periode verdient financieel compensatie

 • farmerbn

  Er wordt een spelletje gespeeld. Groen links moet afvallen en dat moet vvd en cda geen kleerscheuren opleveren. Het beste is dat groen links zelf de stekker eruit trekt maar dat gebeurt nog steeds niet. Ook voor Pechtold is het moeilijk want zijn achterban ziet graag dat groen links erbij blijft. Pechtold wil wel eens op het hoogste pluche en dat gaat beter zonder die jonge Klaver. Mét groen links verbleekt d'66 een beetje en gaat d'66 na de kabinetsperiode stemmers verliezen aan groen links. De drie andere partijen willen dus eigenlijk graag zonder groen links maar het duurt wel lang voordat groen links dat zelf doorheeft.

 • zon

  Groen links weg,SGP erbij en gedoogsteun bij zeer veel onderwerpen van de PVV en het is klaar.

 • haj146

  Hoop toch dat VVD CDA die vieze klaver mooi ff dood hebben laten lopen. Nu afzwaaien met die landverrader en we zien hem nooit meer terug

 • oorspronkelijk

  dreiging uit eigen kring.
  zorg voor toekomstige generaties politieke zaak.
  wetenschap als ondersteuning beleid.
  alle betweters hier zijn mede oorzaak van de demonstratie van wetenschappers wereldwijd(lachen--- willen zelf wel serieus genomen worden)!!!
  als alle wetenschappers zo lichtzinnig hun onderzoek doen als dat hier (wetenschappelijk?????)een mening wordt gegeven
  dan volgt voor de nieuwe eeuw een onbewoonbare aarde.

 • farmerbn

  Onderzoekers misbruiken te vaak hun titel en drammen dan hun persoonlijke (en politieke) mening door. Hierdoor kalft hun status af en worden ze niet meer serieus genomen. Eigen schuld dikke bult.

 • oorspronkelijk

  een pré is geen eigen belang -farmer
  dat is bij sector genoten niet een vereiste
  steun voor de vooruitgang dmv wetenschap

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.