Redactieblog

7 reacties

‘Vleesvervangers niet zo gezond’

“We moeten niet doen alsof pseudovleesgerechten echte vleesgerechten zijn”, zei de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt. Hij komt met een wetsvoorstel om vleesaanduidingen voor vegetarische producten te verbieden.

De Duitse landbouwbewindsman bedoelt dan namen als curryworst, vegaburgers en dito rookworsten. In ons land gaat het over bijvoorbeeld kipstuckjes en gehackt. Dat laatste is een product van de vegetarische slager. Ook al zo’n naam, die je niet verwacht in een eerlijke handel. Maar ja, als je getrouwd bent met Marianne Thieme, dan neem je het niet zo nauw met de waarheid over alles wat met de boer samenhangt.

Duitse landbouwminister ‘is verademing’

Wat is die Duitse landbouwminister dan een verademing. De staat op de bres voor zijn boeren. Die durft het aan om de strijd aan te gaan met de groep lieden die zaagt aan de stoelpoten van het bestaan van de boer. Hij wil er wetten voor maken om de boeren te beschermen.

‘Van Dam heeft nog nooit nek uitgestoken voor boeren’

Wat is het hier dan behelpen met staatssecretaris Van Dam. Die heeft nog nooit zijn nek uitgestoken voor de boeren. Hij heeft zelfs gezegd dat hij er niet alleen voor de boer is. Nou, dat had hij niet hoeven zeggen, dat merken we dagelijks.

Terug naar de producten waar het om gaat, de vleesvervangers. In een artikel in de Volkskrant wordt de gezondheid van vleesvervangers geanalyseerd. Dat valt vies tegen. De Consumentenbond constateerde al dat vleesvervangers voedingsstoffen missen of tekortkomen. Er zit weinig of geen vitamine B 12 in, terwijl eiwit en ijzer grotendeels ontbreekt.

‘De Consumentenbond constateerde al dat vleesvervangers voedingsstoffen missen of tekortkomen. Er zit weinig of geen vitamine B 12 in, terwijl eiwit en ijzer grotendeels ontbreekt.’

Veel zout in vleesvervangers, anders smaken ze niet

Om de vleesvervangers nog een beetje op smaak te brengen bevatten ze veel zout. In 100 gram groenteburger zit al een derde van de maximale hoeveelheid zout die een mens per dag nodig heeft. Verder wordt geknutseld met ongefermenteerde soja, waarin fytinezuur zit plus fitoestrogenen. Dat zijn hormonen. Alles bij elkaar kun je er ziek van worden.

Als u het niet meer kunt volgen: wees niet ongerust. Ikzelf volg het namelijk ook niet, maar het komt uit de koker van mevrouw Tini van Boekel, hoogleraar voedseltechnologie aan de Universiteit van Wageningen. Ze zegt er ook bij dat het eten van deze vleesvervangers geen kwaad kan, als je het maar een keer of twee per week op tafel zet.

‘Vlees is wél lekker en heeft schat aan mineralen en eiwitten’

Dan kom ik automatisch bij vlees terecht. Dat is wel lekker en heeft een schat aan mineralen en eiwitten. Noodzakelijk voor een gezonde voeding. Natuurlijk is het onverstandig om je buik elke dag rond te eten met worsten en ander vet spul. Als je vlees verstandig gebruikt, is dat een product, waar niet mee geknutseld is. Dat kun je van de vleesvervangers niet zeggen.

Dan zitten we nog wel met een knutselende staatssecretaris.

‘Natuurlijk is het onverstandig om je buik elke dag rond te eten met worsten en ander vet spul. Als je vlees verstandig gebruikt, is dat een product, waar niet mee geknutseld is. Dat kun je van de vleesvervangers niet zeggen.’

Knutselen ...

Nota bene: de dikke Van Dale zegt over knutselen: ‘op gebrekkige wijze ergens aan werken.’

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het eten van 100 gram vlees per dag is lekker én gezond. Ongezond is het langdurig eten van veel meer dan die 100 gram per dag. Het eten van meer dan 100 gram nepvlees per dag is misschien nog wel veel ongezonder. Onderzoek is nodig maar wie wil dat onderzoek betalen én uitvoeren? Als je dit uitvoert ben je een paria in de hedendaagse onderoekswereld en dat wil je niet zijn. Het is het domein van Wageningen dus die moeten het maar eens gaan doen. De relatie tussen niet vleeseters en Wageningen is toch al slecht want niet vleeseters houden niet van negatieve kritiek (van Wageningen).

 • Johnny Hogenkamp

  We wisten al dat vegetariërs niet ouder worden, wat ze wel bereiken is dat ze er ouder uitzien. Dames kunnen dit nog wat camoufleren met make-up, mannelijke vegetariërs herken je al op afstand aan hun bleek gelaat. Wie (deels) fysieke arbeid verricht kan gerust dagelijks een goeie biefstuk of karbonade aan. Misschien is het zelfs wel andersom, vlees als motor.

 • JKr

  Waarom lees ik zulke berichten niet in elke krant van noord tot zuid. Waarom komt dit niet bij radar / klokhuis/ jeugdjournaal / kassa enz... vermeldt.
  Waarom wordt dit niet aan de grote klok gehangen. Laatst was er een onderzoek waarin zoutgehalte centraal stond, nu hebben we munitie waarom wordt er dan niet geschoten?

 • farmerbn

  LTO wil zijn vrienden niet plagen.

 • Jan van het Zand

  Maar JKR toch. Dat vrouwtje van Radar is net als Marianne Thieme lid van de Z(w)evende Dag Adventisten, en haar vriend in de Eerste Kamer is ook al lid van deze splinter geloofsrichting met ca. 5.500 leden in Nederland.

 • hollandhoeve

  JKr goeie reactie!

 • koestal

  Hier vlakbij woont een vegetarische vrouw .is langdurig ziek geweest,eet alleen vegetarisch ,ziet er uit als een lijk,is toch trots dat ze vegetarisch is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.