Commentaar

5 reacties

'Stop met wensdenken over kunstmestvervangers'

Er is een enorme lobby gaande om mineralenconcentraat erkend te krijgen als kunstmestvervanger. Politici, belangenbehartigers en ondernemers in veehouderij en mestverwerking zien hierin dé oplossing voor het mestprobleem.

Komt de erkenning, dan doemt een hele nieuwe afzetmarkt op voor dierlijke mest. Zij dromen ervan dat de (stikstof)kunstmest die nu nog gebruikt wordt, plaats maakt voor het concentraat.

Financieel kan het aantrekkelijk zijn. Kunstmest moet je kopen, mineralenconcentraat is een restproduct waar desnoods geld bijgelegd wordt. Ook uit het oogpunt van de kringloopgedachte is het concentraat aantrekkelijk. Mest moet terug naar de akkers. Vooral dit laatste punt wordt nu gebruikt om het spul te framen als super duurzaam.

Nog niet opgewassen tegen kunstmest

Maar... Technisch en landbouwkundig is het nog steeds niet opgewassen tegen kunstmest. De werking is minder. De stikstofconcentratie is met een paar kilo per ton zo laag dat de naam 'concentraat' eigenlijk misleidend is. Gebruik ervan betekent dus sowieso veel gesleep met water - hoe duurzaam is dat? Nog een bezwaar is dat met de stikstof veel kali meekomt, wat niet altijd gewenst is.

Mestverwerking is ontzettend belangrijk. Maar blijf reëel. Wensdenken leidt tot frustraties. Grootste gevaar is nu dat ondernemers die in de mestverwerking stappen, hun business case rond rekenen met inbegrip van de afzet van - erkende - kunstmestvervangers. Bij blijvende aarzeling in Brussel zijn zij degenen die straks het eerst op de koffie komen.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  ervaringsdeskundig ????
  siësta beweiding toegepast dus geen eiwit aan vulling snijmaiskenbrok(soja)
  minder fosfaat aanvoer
  meer mestruimte maar minder fosfaat en meer kali/ Multi problemen
  laten we accepteren dat er een overschot is dat met kunst en vliegwerk ook niet
  opgelost wordt
  minder organische stof en meer mais waar blijft de bodem vruchtbaarheid
  alternatief is compost wat beperkte mestwetgeving kent

 • Almagro

  Kippenmest korrels
  90% ds
  45kg N/ton
  35kg P/ton
  20kg K/ton
  10kg Mg/ton
  10kg Ca/ton
  65% organische stof en vele spore elementen
  Over de gehele wereld ingezet als kunstmest vervanger en bodem verbeteraar, behalve in ons eigen land. Wanneer de teler vol zit kan hij slechts kunstmest gebruiken van ver aangevoerd of met hoge input van fossiele brandstof geproduceerd. Hoezo duurzaam? Ook kan de fosfaat uit kippenmest die verwerkt wordt voor opwekken van groene energie of bewerkt de grens overgaat (meer dan 90%) 1 op 1 met het fosfaatplafond worden verrekend. Dan kan een streep door de gehele korting op fosfaatrechten of beter nog het gehele gedrocht in de prullenbak. De AMvB op grondgebondenheid regelt dan voldoende.

 • alco1

  Juist Zents beheer.
  Ze willen echter geen "oplossing".

 • Almagro

  #alco1, behalve Dijkgraaf is er niemand geinteresseerd in oplossingen lijkt het. Bewindslieden werken met verborgen agenda's als het om landbouw gaat. Men praat over fosfaat, plafonds en Brusselse regels maar het ontbreekt aan wilskracht om tot een oplossing te komen simpel weg omdat reduceren van de sector het uiteindelijke doel is. Alleen wanneer men in het buitenland is of wanneer ze hier komen laten ze zich veren in de kont steken en prijzen over de prestaties van de Nederlandse agrarische sector. Ze zitten nauwelijks in het vliegtuig of de verborgen agenda's komen weer boven tafel.

 • alco1

  En alleen als je meepraat mag je aanschuiven.
  En dan zegt A.J.Maat.
  Het gaat er niet om wat je zegt, maar om wat je doet.
  Compleet lachwekkend.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.