Een beker met het mineralenconcentraat. Deze bevat veel ammoniakstikstof en kali en een klein beetje fosfaat. - Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘Stop met wensdenken over kunstmestvervangers’

Er is een enorme lobby gaande om mineralenconcentraat erkend te krijgen als kunstmestvervanger. Politici, belangenbehartigers en ondernemers in veehouderij en mestverwerking zien hierin dé oplossing voor het mestprobleem.

Komt de erkenning, dan doemt een hele nieuwe afzetmarkt op voor dierlijke mest. Zij dromen ervan dat de (stikstof)kunstmest die nu nog gebruikt wordt, plaats maakt voor het concentraat.

Financieel kan het aantrekkelijk zijn. Kunstmest moet je kopen, mineralenconcentraat is een restproduct waar desnoods geld bijgelegd wordt. Ook uit het oogpunt van de kringloopgedachte is het concentraat aantrekkelijk. Mest moet terug naar de akkers. Vooral dit laatste punt wordt nu gebruikt om het spul te framen als super duurzaam.

Nog niet opgewassen tegen kunstmest

Maar… Technisch en landbouwkundig is het nog steeds niet opgewassen tegen kunstmest. De werking is minder. De stikstofconcentratie is met een paar kilo per ton zo laag dat de naam ‘concentraat’ eigenlijk misleidend is. Gebruik ervan betekent dus sowieso veel gesleep met water – hoe duurzaam is dat? Nog een bezwaar is dat met de stikstof veel kali meekomt, wat niet altijd gewenst is.

Mestverwerking is ontzettend belangrijk. Maar blijf reëel. Wensdenken leidt tot frustraties. Grootste gevaar is nu dat ondernemers die in de mestverwerking stappen, hun business case rond rekenen met inbegrip van de afzet van – erkende – kunstmestvervangers. Bij blijvende aarzeling in Brussel zijn zij degenen die straks het eerst op de koffie komen.

Beheer
WP Admin