Redactieblog

16 reacties

Is boer een bijbaan?

Ruim 40 procent van de jonge boeren heeft een bijbaan buitenshuis. Prima, zou je zeggen. De neus in andermans keuken is altijd goed en geeft thuis betere gerechten.

Maar dan is er de conclusie van de onderzoekers van LEI Wageningen en Hogeschool Windesheim. Die zeggen dat door de verregaande automatisering op de bedrijven boeren best ook buitenshuis kunnen werken. Voordeel is dat er meer geld beschikbaar komt voor de bedrijfsovername.

Alles dik in orde, zou je zeggen. Jongeren niet bij moeders pappot, maar ervaring opdoen in andere beroepen. Steeds meer hoogopgeleid, aldus de onderzoekers. Zo kunnen ze veel leren en ook hun besluit om boer te worden goed afwegen.

Blijft echter dat ene zinnetje: door automatisering hebben boeren de tijd om buitenshuis te werken. Wat bedoelen ze daarmee? Dat boeren op geautomatiseerde bedrijven tijd over hebben? Dan betekent het dat ze overgeautomatiseerd zijn. Want je automatiseert omdat er te veel werk is dat gemakkelijker door machines kan worden gedaan. Zodat je een sociaal beter leven krijgt.

Maar dan een baan erbij en de boerderij als bijbaan? Daar kan ik me nog niet veel bij voorstellen. Dat kan alleen als je een fitte vader of schoonvader hebt, die de regie houdt. Zelf denk je dan dat je boer bent, maar in feite ben je een soort adviseur van je eigen bedrijf.

Ik geloof ook niet dat het veel oplevert. Wat je verdient met je baan, verlies je weer op de boerderij. Je kiest niet duidelijk, eet van twee walletjes. Grote kans dat je baas ontevreden wordt en dat je bedrijf in de ruststand komt om langzaam te verdwijnen.

Het ministerie van Economische Zaken gaf opdracht voor dit onderzoek. Wat was hun bedoeling? Wilden ze aantonen dat boeren in Nederland hobbymatig kan worden bedreven? Gevaarlijk. Dan stemmen ze hun beleid daarop af. De ondernemers onder de boeren worden de verliezers.

Laatste reacties

 • agro1


  in nl boeren we eigenlijk op een postzegel. in overnamefase beetje geld van buitenaf is niet onverstandig. er gaat nog veel folkolre overboord in de eerstkomende 5 jaar. tisnieanders.

 • John*

  zoals het gezegd wordt is het prima: zlang er nog een fitte compagnon op t bedrijf rondloopt die de dagelijkse gang van zaken regelt is er niets aan de hand. maar een keer komt t moment dat dat veranderd en dan de opvolger thuis aan de gang moet. Tot die tijd buitenshuis ervaring op doen is een verrijking voor de opvolger en de toekomst van het bedrijf.

 • pinkeltje


  Zal er ook van afhangen wat je defintie is van een jonge boer en van een boerenbedrijf. Wat je met een 'baantje' buiten het bedrijf er bij kunt verdienen is per saldo maar een druppel op een gloeiende plaat als het gaat om de financiering van de bedrijfsovername. Daar hoef je het niet echt voor te doen. Maar iedere situatie is heel verschillend en moet je dus ook verschillend beoordelen. Er passen maar weinig boeren bedrijven in een standaard profiel. Dat was altijd al zo en dat wordt nog steeds sterker. Maar over parttime boeren heb ik weinig illusies. Dan moet je het echt zien als een hobby. Een rendabel boerenbedrijf is een fulltime job. Er zijn teveel investeringen die het gewoon niet toelaten om ze niet volledig in te zetten. Komen we toch weer op het begrip schaalvoordeel.

 • alco1

  Ik zie ook veel  toekomstige opvolgers met een bijbaan de boerderij de rug toe keren.
  Teveel gezien hoe het ook kan. 

 • veldzicht

  Zo gaat het vaak met een bijbaan of vergaderboeren (ik heb het niet over deze vergaderboer) bijna iederee dag moeten ze het pad op ,komen s,avonds half 5 terug en moeten dan nog voeren en melken terwijl hun hoofd daar helemaal niet meer naar staat,ik ken en kon er genoeg  boeren ,nooit thuis en op het bedrijf een grote bende en de paar centen die ze er mee verdienden verloren ze dubbel en dwars op het bedrijf. of ze moeten zoveel bijverdienen dat er goede hulp in geschakeld kan worden.

 • Fermer

  Inderdaad, alco, meer geld voor minder werk, gemakkelijker verdienen en veel vrijer. Boeren is mooi, alleen niet overal meer.
  @veldzicht, noem mij iemand die het werk van een boer wil doen voor de fooi die je ermee verdient. Om de boer te vervangen ben je zo maar 2 arbeidskrachten nodig, en dat kun je alleen bijna niet bijverdienen.

 • farmerbn

  Als een boer de veearts, klauwbekapper , inseminator, loonwerker, adviseur, voerleverancier, boekhouder, fokkerijspecailist, melkrobot enz het werk laat doen dan is er dus wel degelijk tijd over om een (deeltijd)baan te nemen. Zeker als vader, broer ,oom ,stagiair, zaterdaghulp of bedrijfshulp vaak meewerken.

 • gjcamps

  Ik denk dat het prima kan, het is een kwestie van goed managen. Een goede manager kan vaak meer buitenshuis verdienen dan bijvoorbeeld dagen op de trekker rijden. En bij veel bedrijven in Nederland geld ook dat meer koeien/meer Ha, meer meer .....  niet betekend meer winst per uur/per euro geinvesteerd vermogen.

 • Jaap39

  Is boer een bijbaantje? Met het nog verder aanscherpen van mestwetgeving en de lage marges op melk kan je een bijbaantje waar geld bij moet beter opgeven. 
   Betekent verdergaande schaalvergroting maar op langere termijn in totaliteit  minder melk geproduceerd in Nederland. 

 • veldzicht

  @alco1 #4,Als zoon of dochter van school af komt en neemt de eerste jaren een baan noem ik dat geen bijbaan om reden dat er gewoon geen werk is voor 2 man.
  ,n 30 jaar terug zag je dat wel vaker ,kwamen thuis en liepen er maar wat bij te lummelen hier en daar een klusje doen als het uit kwam,laat ze dan eerst maar een aantal jaren een goede baan zoeken en verdienen en leren ze tenminste nog wat.

 • Elevage

  het antwoord op de hoofdvraag is gewoon: nee!
  had een heel onderzoek en een hoop geld gescheeld, als ze dat even hier hadden gevraagd vóór dat ze het gingen onderzoeken ;-)

 • Tearpoal

  Met een baan buitenshuis komen ze er ook achter dat het zeker zo aantrekkelijk kan zijn dan de boerderij thuis.  Veelal moet in de vrije tijd de boerderij gedaan gedaan worden, terwijl er ook nog zo veel andere leuke dingen kunt doen.

 • Belgique


  Alsof kantoorbanen of banen buitenshuis zo geweldig zijn. Ik denk dat menig starter blij is dat ie na enkele jaartjes als loonslaaf te hebben gefungeerd, terug zijn eigen baas kan zijn.

  Als ik iedere ochtend de autosnelweg oprij denk ik vaak in mezelf: 'Jammer dat boer worden er niet in zit ...'

  Ik ben het negativisme op deze site erg moe aan het worden. Vorig jaar alleen maar geweldige reportage met mooie stallen. Nu alleen maar negatieve berichten.

  Geloof in de toekomst! De vette jaren komen sneller dan men denkt!


 • Grasboer

  Boer zijn is geen bijbaan. Maar een baan naast de boerderij kan postief zijn voor de bedrijfsvoering. Omdat je efficienter met je tijd moet omgaan, laat je jezelf niet verleiden tot investeringen in machines die je maar een paar keer per jaar gebruikt. Als je alle pieken in de arbeidsfilm door iemand anders laat uitvoeren, houdt je tijd over om nog iets extra's bijverdienen. Daar verdien je meestal meer mee dan zelf op de trekker zitten. Dit doe ik zelf al 20 jaar en kan niet zeggen dat ik slechtere resultaten boek dan andere collega's.

 • melkveehouder .

  Door de investering in automatisering verdienen veel mensen een boterham. De overheid ziet dit graag en geeft Wageningen opdracht tot een onderzoek waarvan de uitkomst bij voorbaat vast staat. En de boer? Die werkt buitenshuis om zijn boterham te verdienen en de leasekosten van de automatisering te betalen. 
  Ik vraag me oprecht af of je niet beter low cost kunt boeren, thuis blijven en normaal kunt leven. Geen melkrobot, geen voerrobot, geen mestrobot, geen stappentellers, geen trekker met kopakkermanagement of gps etc. etc. .........maar gewoon boeren zonder flauwekul, maar wel met het oog van de meester, het oog van de meester waar het paard van de boer vet van wordt, en niet het paard van de overheid, Wageningen en de leveranciers van al dat leuk speelgoed.

 • W Geverink

  Melkveehouder#15. Goeie opmerking. Voor de industrie is het zonder meer belangrijk dat de boeren een zo groot mogelijke lening hebben. Boeren met veel schulden moeten gewoon door ook als ze een poot worden uitgedraaid door hun afnemers.  

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.