AlgemeenOpinie

Is boer een bijbaan?

Ruim 40 procent van de jonge boeren heeft een bijbaan buitenshuis. Prima, zou je zeggen. De neus in andermans keuken is altijd goed en geeft thuis betere gerechten.

Maar dan is er de conclusie van de onderzoekers van LEI Wageningen en Hogeschool Windesheim. Die zeggen dat door de verregaande automatisering op de bedrijven boeren best ook buitenshuis kunnen werken. Voordeel is dat er meer geld beschikbaar komt voor de bedrijfsovername.

Alles dik in orde, zou je zeggen. Jongeren niet bij moeders pappot, maar ervaring opdoen in andere beroepen. Steeds meer hoogopgeleid, aldus de onderzoekers. Zo kunnen ze veel leren en ook hun besluit om boer te worden goed afwegen.

Blijft echter dat ene zinnetje: door automatisering hebben boeren de tijd om buitenshuis te werken. Wat bedoelen ze daarmee? Dat boeren op geautomatiseerde bedrijven tijd over hebben? Dan betekent het dat ze overgeautomatiseerd zijn. Want je automatiseert omdat er te veel werk is dat gemakkelijker door machines kan worden gedaan. Zodat je een sociaal beter leven krijgt.

Maar dan een baan erbij en de boerderij als bijbaan? Daar kan ik me nog niet veel bij voorstellen. Dat kan alleen als je een fitte vader of schoonvader hebt, die de regie houdt. Zelf denk je dan dat je boer bent, maar in feite ben je een soort adviseur van je eigen bedrijf.

Ik geloof ook niet dat het veel oplevert. Wat je verdient met je baan, verlies je weer op de boerderij. Je kiest niet duidelijk, eet van twee walletjes. Grote kans dat je baas ontevreden wordt en dat je bedrijf in de ruststand komt om langzaam te verdwijnen.

Het ministerie van Economische Zaken gaf opdracht voor dit onderzoek. Wat was hun bedoeling? Wilden ze aantonen dat boeren in Nederland hobbymatig kan worden bedreven? Gevaarlijk. Dan stemmen ze hun beleid daarop af. De ondernemers onder de boeren worden de verliezers.

Beheer
WP Admin