Commentaar

1835 x bekeken 4 reacties

Vions kopmannen beginnen met achterstand

Het vleesconcern-in-nood Vion wordt nu geleid door twee topmannen die elk ook niet helemaal krasvrij zijn. CEO Michiel Herkemij werd weggestuurd door zijn vorige werkgever, Douwe Egberts. En zelf liet hij onlangs weten dat Vion ook niet zijn eerste keus was.

De nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Vion, Sipko Schat, verliet de Rabobank vanwege de Libor-affaire. Oké, hij is daar niet schuldig aan, maar hij moest weg omdat hij niet goed genoeg toezicht had gehouden.

Het besluit van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers om op te stappen als hoofdcommissaris bij Vion is alleen maar toe te juichen. Hij is niet in staat gebleken om Vion effectief uit het dal te loodsen. Was de combinatie van boer, ZLTO-bestuurder én hoofdcommissaris te zwaar? Er wordt veel op hem afgegeven, maar niemand kan ontkennen dat hij het moeilijk heeft gehad. Misschien had hij eerder moeten gaan. Het falen van Huijbers roept de vraag op in hoeverre boerenbestuurders nog in te zetten zijn op dit soort topposities in grote agribusinessbedrijven.

Intussen zit het vleesconcern met twee kopmannen met een deuk in de helm. Dat is in ieder geval publicitair geen sterke beurt. Beide mannen moeten wel heel wat extra's in huis hebben willen ze die achterstand goedmaken. Dat extra's kan maar van één kant komen, van de bank die achter hen staat. In weerwil tot wat Rabo zegt, lijkt het er toch erg op dat die nog nadrukkelijker het roer overgenomen heeft.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De meeste bedrijven die erg veel verdienen verkopen hun producten direct aan de consument. Shell, Apple enz. Had Vion een heleboel winkels gekocht dan hebben ze de supermarkten niet of weinig nodig. Nu is hetzelfde geld ook weg en hebben ze niets.

 • agrarisch doordenker

  Door dit soort bestuurders binnen te halen, krijg je nooit een organisatie met nuchter boeren verstand, succes

 • sturk

  Meneer Schat zou niets geweten hebben van de Libor fraude. Dat geloof je toch niet echt. Dan is hij helemaal niets waard, dus dat geloof ik niet.
  De Rabo moest voor de buitenwereld afscheid van hem nemen, nu hebben ze weer een plekje voor hem. (oude Boys netwerk )
  De Rabo zelf heeft het ook donders goed geweten . Maar wat niet weet wat niet deert.

 • sturk

  Problemen kunnen binnen drie jaar opgelost zijn bij Vion, maar of dat te betalen is betwijfel ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.