Home

Achtergrond 8 reacties

Rutger van Lier: ‘FDF is een pitbull’

In regio Achterhoek-Oost zijn Rutger van Lier en Thijs Wieggers de actieleiders van Farmers Defence Force.

Van Lier komt uit de Randstad, maar woont nu in Gelderland. Hij houdt van het plattelandsleven, van noaberschap. Dat dreigt verloren te gaan. “Maar dat laten we dus niet gebeuren.”

Of er nog meer acties komen? Rutger van Lier weet het echt niet, eigenlijk hoopt hij van niet. Als politiek Den Haag wijze besluiten neemt en eindelijk eens met een boervriendelijk beleid komt, dan zijn geen acties meer nodig.

Maar hij vraagt zich af of de door hem verguisde politici en ambtenaren doen wat ze moeten doen. Tja, dan vragen ze er eigenlijk om.

‘Een pitbull die in je broek hangt’

“Farmers Defence Force kun je zien als een pitbull die in je broek hangt. Wij hebben ons vastgebeten en laten niet los voordat onze eisen zijn ingewilligd. Als het landelijk bestuur zometeen belt dat we weer naar Den Haag moeten komen, dan gooien we dat bericht in onze appgroep. Binnen 10 minuten rijden er dan honderd trekkers uit de Achterhoek naar het Binnenhof. De actiebereidheid is nog steeds ontzettend groot.”

Met 250 trekkers naar Den Haag

Melkveehouder Thijs Wieggers (38) uit Mariënvelde heeft de Farmers Defence Force (FDF) in de regio Achterhoek-Oost opgericht. Van Lier (40) is later aangehaakt. Bij het boerenprotest op 19 februari reed Van Lier voorop met een blauwe New Holland-trekker, volgehangen met vlaggen en doeken, met daarachter zo’n 250 trekkers.

Ze vertrokken om 2 uur in de nacht; om 10.30 kwamen ze op de Koekamp in Den Haag aan waar de jongste demonstratie werd gehouden. De opvallende trekker van de Achterhoekers stond pontificaal naast het podium. Een prachtig plaatje, zegt Van Lier achteraf.

Op zoek naar het plattelandsleven

De regionale FDF-actieleider is opgegroeid tussen de boeren in de buurt van Delft. Zijn vader was tuinder. Als kraanmachinist kwam hij vaak op agrarische bedrijven. Een paar jaar geleden is hij met zijn vrouw en vier kinderen naar Halle in de Achterhoek verhuisd, op zoek naar het plattelandsleven waar hij vroeger van genoot, maar dat niet meer bestond.

In het Westen is het ikke, ikke, ikke. De grootste bek krijgt gelijk

“Hier in het Oosten kun je nog fikkie stoken en met je crossmotor rijden. In het Westen is het ikke, ikke, ikke. De grootste bek krijgt gelijk. Files, criminaliteit, de extreme huizenprijzen, ik was het helemaal zat. Hier komen mensen op voor elkaar, wij noemen dat noaberschap. In de Randstad is dat verloren gegaan en als we niet uitkijken, verdwijnt het hier ook. Dat laten we dus niet gebeuren.”

Lees verder onder de foto

Rutger van Lier: “Samen strijden voor behoud van boeren en plattelandscultuur.” Op de achtergrond staat Thijs Wieggers. - Foto: Hans Prinsen
Rutger van Lier: “Samen strijden voor behoud van boeren en plattelandscultuur.” Op de achtergrond staat Thijs Wieggers. - Foto: Hans Prinsen

Boer wordt niet gewaardeerd

Van Lier is ondernemer in de afvalinzameling en plaatst containers bij bedrijven in het hele land, ook bij boeren. Hij kent de boerenwereld, voelt zich er thuis. “Het zijn harde werkers, ze doen belangrijk werk want ze produceren voedsel. Dat wordt niet gezien, niet gewaardeerd. Sterker nog, de politiek bedenkt elke dag nieuwe regels die ervoor zorgen dat de boeren hun bestaansrecht verliezen. De ene na de andere boer moet stoppen. Dat vind ik erg. Met onze acties zetten we een dikke streep: tot hier en niet verder.”

Elke regel waar boeren aan moeten voldoen, leggen we langs de meetlat. Niet nodig en niet praktisch? Weg ermee

Hij is niet tegen LTO, zegt hij met nadruk. Maar veel heeft het vergader en gepolder van de club niet opgeleverd. “Daarom is het goed dat het Landbouw Collectief is opgericht. Dat was overigens zonder het FDF niet gebeurd. Met het collectief hebben we nu eindelijk een sterk boerenblok in Nederland. Dat is belangrijk, want alleen als we schouder aan schouder de strijd aangaan, kunnen we succes boeken.”

Deken van regels

Volgens Van Lier gaat het niet alleen om stikstof. Er ligt een deken van regels over de landbouw. De boerderij is een administratiekantoor geworden. Het is de waanzin ten top, zegt hij. “Als het aan ons ligt, wordt elke regel opnieuw bekeken. Die regels zijn allemaal bedacht door ambtenaren en politici die nooit met boeren praten. De stad regeert over het platteland. We pleiten voor een totale herijking van al die regels en wetten waar iedereen alleen maar ongelukkig van wordt. Elke regel waar boeren aan moeten voldoen, leggen we langs de meetlat. Niet nodig en niet praktisch? Weg ermee. Dan blijven er heel weinig regels over.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Daar ben ik het ook wel mee eens .vooral als het gaat om de regeldruk.
  En als er dan wel regels zijn .
  Die nuttig zijn . Om een doel te halen .
  Heb je vaak niet de vrijheid om zelf te kiezen hoe je dat doel haalt

 • farmerbn

  Vraag je de prijs van een auto of trekker dan blijkt dat de vele mogelijke opties de prijs kan verdubbelen. Dat zou ook met landbouwprijzen moeten kunnen maar de politiek steekt daar een stokje voor. Die verplicht boeren om opties gratis mee te leveren. Als de boer dat financieel niet kan , zorgt de politiek er voor dat de handel met de supermarkten de producten goedkoop uit het buitenland mogen halen.

 • Henk.visscher

  en LTO is een schoothondje, als ze braaf een pootje geven, krijgen ze een koekje van Schouten

 • Bolder01

  Ik noem het geen koekje,,,ALS lto niet zo veel ondersteuning ( eurooos ) ontvingen waren ze allang failliet geweest, en dan de regeldruk het houd niet op , lees zonet nu moet de vooraad mest nog opgegeven worden. ( wie snapt hier nog wat van ? )

 • boerkebrabant

  de politiek en de media zijn in de greep van d linkse rakkers die denken dat ze het voor het zeggen hebben, als het cda en vvd niet snel naar rechts opschuift, krijgt forum bij de volgende verkiezingen een meerderheid, en dat gaat het er weer mooi uitzien in nederland, links, kunnen we dan mooi lings laten liggen

 • RonaldB

  De overheid steunt organisaties om problemen in stand te houden of te creëren. LTO is daar een goed voorbeeld van.
  Over die problemen schrijven is de taak van zgn vakbladen
  Ipv het steunen van de boeren houden ze zich liever stil
  Vaak zijn ze zelfs in de positie om te sturen . Daar is journalistiek voor bedoeld, ze spelen het spel liever mee en spelen de rol van verslaggever
  Op die manier zijn ze partner in het decimeren van de boeren.

 • Drikus Dekker

  Mooi verhaal mannen heb het twee keer gelezen ,doe ik zo wie zo met alles hier .zo dat ik zekers weet wat ik terug meld maar dit spreekt voor zich .trouwens een fikse trip van daar naar Den Haag pffff.heel veel succes en we wachten maar weer af of er antwoord komt uut Den Haag.

 • fietskip

  @farmerbn jij snapt het. Dus ook als we minder gaan produceren komt er geen betere prijs. Alleen voor kleine niche markten kun je betere prijzen krijgen maar dat is maar voor een paar boeren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.