Home

Achtergrond 19 reacties

Landbouw in de tegenaanval

Regeringspartij D66 wil de veestapel inkrimpen vanwege de ammoniakuitstoot. LTO gaat in de tegenaanval: die versnipperde natuur is het probleem.

Er ontstaat een fel maatschappelijk debat over de gevolgen van het afschieten van het PAS. Nederland zit op slot, niet alleen de landbouw, talloze grote projecten kunnen voorlopig niet doorgaan. De stikstof wordt hét politieke twistpunt van dit najaar, en van de begrotingsonderhandelingen die nu nog gaande zijn.

Veestapel verkleinen

Regeringspartij D66 maakte vrijdag bij monde van Kamerlid Tjeerd de Groot bekend de veestapel te willen verkleinen, om zo ruimte vrij te maken voor andere economische activiteiten. “In het regeerakkoord stond al een krimp van de varkenshouderij. In het klimaatakkoord hebben we daar een schepje bovenop gedaan, rond natuur- en veengebieden. En daar moet nog een schepje bovenop.”

Tegenaanval

Het tegengas komt in eerste instantie niet van de andere regeringspartijen, maar vanuit het bedrijfsleven. LTO-voorzitter Marc Calon gooide in De Telegraaf de knuppel in het hoenderhok door het natuurbeleid ter discussie te stellen. “We hebben ons zelf in deze benarde positie gebracht”, stelt hij. Door 120 natuurgebiedjes (‘postzegels‘) zo zwaar te beschermen. Bij Wakker Nederland zei hij op de radio: “Met al die postzegeltjes natuur in Nederland kun je nergens nog iets doen. Kijk of je dat kunt concentreren. En dat op Europees niveau bekijken. In Nederland willen we alles tegelijk. Op vakantie met het vliegtuig, flink doorrijden op de weg en ook nog een soort oernatuur. Kan dat allemaal wel? We zitten met veel mensen op een kleine ruimte.”

Opvallend is de overeenkomst in redenering tussen Calon en de linkse partijen. Ze zijn het erover eens dat Nederland te veel wil op beperkte ruimte en dat we moeten kiezen: voor veehouderij of voor natuur.

Positie van andere regeringspartijen

De positie van de andere regeringspartijen is nog niet helemaal duidelijk. VVD‘er Arne Weverling zei in Met het Oog op Morgen op Radio 1 dat het PAS-probleem vooral een juridische impasse is, en eentje waar het kabinet niet op voorbereid was. Hij zei niet te willen schrappen in het aantal natuurgebieden, maar de natuur te willen beschermen.

CDA‘er Harry van der Molen heeft sympathie voor de suggestie van Calon en voegt toe: “Je kunt de natuur ook beschermen zonder Natura 2000-status. Daar zou Remkes ook naar moeten kijken.”

Laatste reacties

 • veldzicht

  Veehouderij tegen over natuur,de winnaar staat al vast.Zondagmiddag in buitenhof verslaggever vegetariër en dierenactivist Jort Kelder eerst in gesprek met Bram van Ojik van Gr.Links en even later mocht Marianne Thieme van de PvdDieren ook nog opdraven.Wat waren ze het weer heerlijk met elkaar eens,al die branden in Brazilië allemaal de schuld van de veehouderij vanwege dat de koeien,varkens, kippen soja eten steken boeren bossen in brand om soja velden aan te leggen .Voor die soja melk , soja burgers en soja olie heb je blijkbaar geen soja bonen nodig terwijl de dieren sojaschroot krijgen.

 • husky

  @ veldzicht, misschien een idee om Yvonne Jaspers in Bzv eens uitleg te geven hoe het werkelijk zit met die soja, kijken toch gauw 4 tot 5 miljoen mensen naar, en naar ik aanneem zijn dat niet allemaal boeren:-)

 • H93

  Van VVD hoef je niks te verwachten. Das een van de partijen die mee instemde met het eenzijdig verbreken van de afspraken rond de deadline in Brabant voor emissie en het van 2018 naar 2022 vervroegde en zodoende vele bedrijven vroegtijdig of andere die met de 2028 deadline wel toekomstperspectief hadden de das om te doen.

  Het was al een waardeloze partij toen Rutte 1 aan de macht kwam en nu niks minder.

 • info36

  Jort Kelder is zowat de beste vriend van Mark Rutte.

 • famboenink@hetnet.nl

  de kern van het probleem is dat eider waterplasje vooral rond staatssecretaris Dijksma is gebombardeerd als natura 2000 gebied dus ja terug
  terug naar de situatie voor 2012 is volgens mij de juiste oplossing
  want alleen dat clubje rond dijksma/samson
  wist de lange termijn defecte

 • cornelis 22

  compensatie van minimaal 30.000 euro per koe minder,dan komen we er wel uit.

 • Gradje 1966

  Van Het C.D.A. hoef je ook niets te verwachten ze trekken de muil open als de dingen geregeld zijn dan had het anders gemoeten maar nu hoor je ze niet

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • leeft die calon nog dan?
  hoor nooit wat van deze beste man.
 • Gat

  Uitgeprocedeerde asielzoekers u weet wel de groot, mensen die hier niet mogen blijven. Schop die buiten ipv dat ze gaan kraken. Hardwerkende ondernemers zou je weg jagen. Wat een idioot!

 • ENDE902

  Het is nu wel duidelijk, dat er in Nederland geen ruimte is om natuurgebieden te vertroetelen. Het moet alleen even op het netvlies komen van de gemiddelde Nederlander en dat zal bij enkele politieke partijen wel pijn doen.

 • Maas1

 • Jan124699

  Tijd voor Nationaalpark De Hoge Veluwe om te verhuizen naar de Noordzee.

 • kraats

  Je moet eerst ALLE stikstofgevoelige natuur opheffen/plat zagen/rooien. (Echt grote gebieden als de Hoge Veluwe daar gelaten). Al die natuurgebiedjes bestonden 200 jaar gelden ook niet en de kans is zeer groot dat ze over 200 jaar er toch ook niet meer zijn. Als die gebiedjes de capaciteiten niet hebben zich aan deze veranderende wereld aan te passen, hebben ze ook niet het bestaansrecht en hoeven dus ook niet beschermd te worden. Daarmee probleem opgelost.
  En voor alle natuur- en miliefreaks: er komt wel weer nieuwe natuur (zie Oostvaardersplassen; is zonder menselijk ingrijpen ontstaan en ontwikkeld zich vanzelf verder).

 • Bestaat D66 nog?

 • Alco

  Bemiddeling zal wel weer op in gezet worden.
  Maw. Allebei een stukje inleveren.
  Conclusie zal zijn: "Zijn we er toch weer ingetuind".

 • deB.


  Klopt kraats, weg met die vieze gemaakte stink gebieden.
  Staatsbosbeheer heeft er uberhaupt geen geld voor om alles wat fatsoenlijk te houden. Het is een grote aftakelende bende.

 • missis

  Landbouw voldoende gekrompen. Meer moet je niet willen. Waarom voedselproducenten opofferen aan industrie? Alsof landbouw niet bijdraagt aan het Bruto Nationaal Product. En als de industrie dan al CO2 of N uit landbouw wil/kan krijgen dan moeten ze er maar voor betalen. Bij inkrimping vind ik dat gewoon DIEFSTAL!!!!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.