Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

LTO: stikstofbeleid moet wezenlijk anders

LTO Nederland vindt dat er een ‘essentiële koerswijziging’ moet komen in het stikstofbeleid. Dit is volgens LTO (ook) nodig om tot een gedragen Landbouwakkoord te komen.

LTO Nederland verzet zich tegen het stikstofbeleid en wil een streep door een aantal beleidsvoornemens. Dit zijn doeljaar 2030, landschapsgrond, de kritische depositiewaarde (KDW) en het dreigement van verplichte opkoop.

Aanleiding is de electorale verschuiving sinds de verkiezingen. De 4 coalitiepartijen verloren zetels in de provincies en straks ook in de Eerst Kamer, ten gunste van BBB. Een aantal van hun politieke punten zie je nu terug in het statement van LTO Nederland, zoals het schrappen van het stikstofdoeljaar 2030 en het verzet tegen gedwongen opkoop. ‘LTO wil vasthouden aan het jaar dat nu in de stikstofwet staat: 2035’.

LTO wil gesprekken voortzetten

De gesprekken over het Landbouwakkoord wil LTO voortzetten. Ook de planning, om in april met een conceptakkoord te komen, moet hetzelfde blijven. Van der Tak laat optekenen: “Uitstel van een eventueel akkoord zou alleen maar betekenen dat onze boeren en tuinders langer in onzekerheid blijven, terwijl onze wenkende plannen op tafel liggen”. Het akkoord dient ook als input voor de gebiedsgerichte plannen, waar de provincies mee bezig zijn.

Die gebiedsgerichte processen, die door de provincie geleid worden, moeten de basis vormen voor de toekomst van de landbouw en het platteland, vindt LTO: “Dat betekent géén verplichte opkoop of onteigening, en dat betekent ook géén van-bovenaf-opgelegde instrumenten zoals ‘landschapsgrond’ die overal in het land uniform uitgerold moeten worden”.

LTO pleit voor meer budget

Een paar concrete punten die LTO noemt zijn bekende standpunten van LTO: de kritische depositiewaarde (KDW), waaraan het stikstofdoel gemeten wordt, moet uit de wet. De PAS-melders moeten zo snel mogelijk gelegaliseerd worden. En een aantal nieuwe punten: LTO pleit voor meer budget en een drempelwaarde van 0,5 mol stikstof per hectare per jaar.

LTO wil dus af van de KDW, dat de ‘staat van instandhouding’ van de natuur weer centraal komt te staan in het stikstofbeleid. Een ander punt: ondernemers afrekenen voor hun vergunning op basis van feitelijke, meetbare uitstoot in plaats van het rekenmodel Aerius.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. Met al onze riooloverstorten en 18 milioen mensen gaan wij noooooooit de waterkwaliteit van een zwitsers bergstroompje halen maak je borst maar vast nat.

 2. Het zou ons land sieren als ze eens mee gaan met de Brusselse wensen / eisen en niet iedere keer weer strengere regels tot wet verheffen, omdat de zgn. Wetenschappes zijn die het beter weten dan de Brusselse burelen en om de goede vrede te bewaren gaan onze Haagse dams en heren mee in deze regel verzwaring. Willen we als land een EU dan zullen we ons niet steeds achter niet bestaande Europese regels verschuilen om daarmee de Randstedelijke Elite ter wille te zijjn. We zijn nu zover dat treinen niet meer mogen rijden vanwege wetten die wilde dieren moeten beschermen. Hoe lang houdt ons land deze Duurzame en Biodiverse “gekte” nog vol???

  1. Hoorde van Caroline op tv dat ze zo snel mogelijk naar Brussel wil naar Frans Timmermans om te horen aan wat voor eisen en op welke termijn Nederland minimaal dient te voldoen. Goed plan dan hoort zij zelf ook eens dat we aan alle eisen 40 jaar geleden al hadden moeten voldoen en landt zij weer met beide benen op de grond. En elk land zal aan de richtlijnen van de EEG moeten voldoen

 3. Is verzet niet beetje meeliften met succes wat mede door verzet en protest van andere is geboekt . Of zie ik dat verkeerd . En als dit nu zou lukken ook nog met de veren gaan showen . En de andere in de hoek proberen te zetten . Of hoe moet ik het anders zien ?.

  1. w geverink, het “probleem ” blijft een probleem…… en doordat er een “probleem” gemaakt is komt er weer een probleem…. we zijn er op de wereld met teveel mensen….

  2. Ach PCBrand. De “problemen” waar jij het over hebt zijn of gecreerd door de politiek of van het soort die onmiddelijk ophouden te bestaan op het moment dat er niet meer over gesproken wordt. De wereldpopulatie gaat tot 2050 flink krimpen ook zonder dat Bill Gates en zijn WHO een handje helpt met een nieuwe “pandemie”.

 4. Ik begrijp wel dat lto de vele miljarden wil binnenharken voor vrijwillige wijkers. Lto is bij de wijkers namelijk goed bedeeld.

 5. Hahaha LTO, na de uitslag kiezen voor welke je partij je bent? Zo werk het natuurlijk niet. LTO heeft gegokt en verloren en probeert zich nu weer in allerlei holen te wurmen om maar zogenaamd relevant te blijven. En waar komt de drempelwaarde van 0,5 mol in één keer vandaan? Volgens mij adviseerde TNO om een drempelwaarde in te voeren ergens tussen de 1 en 10 mol.
  Tip 1 voor Rutte IV: Voer een drempelwaarde in van 10 mol en de op één na “grootste crisis” van Nederland is opgelost.
  Tip 2 is voor Adema: Herintroduceer de derogatie. Goed voor het milieu, goed voor de boer en goed voor de zogenaamde “kringlooplandbouw” van je vriendinnetje Carola.

 6. Rutte heeft het goed voor elkaar bij het pasprobleem: de overheid zit gewoon fout maar wacht met het oplossen daarvan. Nu misbruikt de overheid het pasprobleem om andere eisen goedgekeurd te krijgen. Lto laat zich chanteren. Niet doen dus en eisen dat de overheid zijn fout zelf eerst oplost.

Beheer
WP Admin