Caroline van der Plas kan de uitslag nauwelijks geloven. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Mega-overwinning voor BBB

BoerBurgerBeweging stevent af op een magistrale verkiezingsoverwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij wordt op basis van de exitpolls in veel provincies van niets de grootste partij.

Bij de exitpolls bij de eerste drie provincies; Noord-Holland, Overijssel en Noord-Brabant is BBB de grootste partij. In Overijssel wordt de partij met 31% van de stemmen (17 zetels) ruim vier keer zo groot als VVD, CDA en GroenLinks die alle drie vier zetels kregen en daarmee gezamenlijk op de tweede partij zijn.

Forse kritiek op het kabinetsbeleid

De opkomst van BBB kan gezien worden als forse kritiek op de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Vooral CDA krijgt klappen: de partij moet ongeveer een halvering incasseren, terwijl VVD, ChristenUnie en D66 een klein verlies boeken.

In de exitpoll voor de Eerste Kamer komt BBB uit op 15 zetels, net als de gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA.

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hadden in de Eerst Kamer met 32 zetels nog geen meerderheid, maar verliezen nu nog 8 zetels waardoor ze nog 24 zetels overhouden. Het kabinet moest als samenwerking zoeken met oppositiepartijen om een meerderheid te behalen. Die noodzaak wordt nog groter: er moeten 12 zetels bij gesprokkeld worden: dat zou met steun van BBB, maar ook met steun van GroenLinks en PvdA.

Gevolgen voor stikstofbeleid

De verkiezingsuitslag is een onvermijdelijk signaal naar het huidige beleid, met name op het gebied van stikstof. De stikstofwet moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden geleid. Dat zou in theorie over links en over rechts kunnen.

Er zal in Den Haag echter ook rekening gehouden moeten worden met de uitvoerbaarheid van het natuur- en stikstofbeleid door de provincies. Met de grote overwinningen van BBB in de provincies, zal de partij in veel provincies aan zet zijn om colleges te vormen.
“Onze inzet is om het stikstofbeleid aan te passen. Voorop staat dat de boer toekomst heeft. Mensen op het platteland willen de boeren houden, dat wordt in Den Haag niet gezien. De kiezer heeft nu wel gesproken”, aldus een blije Caroline van der Plas, die overdonderd reageerde op de exitpolls van de eerste provincies.

Grootste fractie

“Gewoon de grootste in Noord-Holland met 14,3% van de stemmen. Dit hadden we nooit verwacht”, aldus Van der Plas in een eerste reactie. In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland stond BBB in de prognoses bovenaan. In Noord-Holland stonden ze in de peilingen als tweede partij, naast GroenLinks, PvdA en PvdD. VVD stond daar in de peilingen bovenaan en komst in de exitpolls naast BBB. Van der Plas gaat er vanuit dat er bij de regeringspartijen wel wat crisisoverlegjes zullen zijn, na de enorme zege van BBB.

Van der Wal

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zegt dat het wel bekend is dat er veel kritiek is op de stikstofaanpak, maar ze gaat er vanuit dat na de college-onderhandelingen in de provincies toch veel stikstofbeleid overeind zal blijven staan. “Want ook bij de collegevorming zullen keuzes gemaakt moeten worden. Je kan niet zeggen dat je geen stikstofbeleid gaat doorvoeren en wel huizen bouwen en investeren in de economie. Want zo kan je geen vergunningen verlenen”, aldus Van der Wal.

‘Waardeloze uitslag’

CDA en FvD zijn de grote verliezers bij de verkiezingen. CDA-Kamerlid en campagneleider Derk Boswijk spreekt van een waardeloze uitslag. Hij wijst erop dat CDA ook hard gewerkt heeft aan de onderwerpen waar BBB zich hard voor maakt, maar dat dit onvoldoende wordt gezien. Boswijk verwacht dat het veel tijd zal kosten om het vertrouwen van de kiezer te herwinnen.
Naast de coalitiepartijen en Forum voor Democratie verliezen ook SP, 50Plus en SGP. Volt, Ja21 en PvdD boeken wel winst.
De definitieve uitslag wordt later bekend.

Reacties

 1. We gaan het meemaken hoe de ontwikkelingen binnen de BBB gaan, feit is dat er veel van de nieuwe partijleden afkomstig zijn van andere partijen die dus zijn overgelopen en uit zijn op politieke macht.
  Ik kan het mis hebben maar het lijkt me voor een nieuwe partij vrijwel onmogelijk alle neuzen dezelfde richting uit te krijgen. Daar komt bij dat hun kiezers vooral afkomstig zijn uit de groep van 50 plussers en laag opgeleiden een groep die niet openstaat voor een compromis V de P zal de komende tijd alle zeilen moeten bijzetten om het schip op koers te houden . We gaan het zien de komende maanden.

  1. net zo’n zielige reactie als van al die andere treurneuzen , het komt door de media , de stemmers zijn oud en laagopgeleid , zijn vooral protest stemmers , de partij valt binnen een jaar uit elkaar .
   cda is exit en als vvd dit beleid door zet ook . wen er maar aan .

 2. Uiteraard verdient de BBB de felicitaties, maar toch zou ik niet te vroeg juichen, BBB is nu aan zet om te formeren er zal een flinke scheut water bij de wijn gedaan moeten worden waardoor deze niet meer te drinken is. En vergeet niet dat er over links ook wel degelijk valt te formeren. Van der Wal heeft al aangegeven uit de hoek van Groen Links en PVDA steun voor haar plannen te verwachten.
  Het zit de BBB overigens bepaalt niet tegen wat de animo voor de opkoopregeling betreft daar bestaat veel belangstelling voor

 3. het is wel hosanna tot in de gloria, maar de boerenpartij is feitelijk een vergaarbak van een hoop ontevreden volk.
  wie inzicht heeft in de materie, ziet in dat de tegenstellingen dankzij boerenpartij van de plas toenemen en het land, met een heleboel grote problemen, verder onbestuurbaar wordt.
  ben benieuwd hoe het zich allemaal zal ontwikkelen.
  benieuwd hoe de (pseudo)boeren, de schouders onder het provinciaal bestuur gaan zetten en hoe ze de ontevreden proteststemmers tevreden gaan stellen.
  we zullen het zien en we hopen het allemaal mee te maken.

  p.s. Kraats ook weer een losse flodder ?

 4. Niet te vroeg de vlag uithangen .
  De groot is jaren tot de grond afgebrand maar weet het verlies tot een minimum te beperken .
  De kans dat BBB een besluit uit de 2e kamer kunnen afschieten wordt wel groter .
  Maar ze moeten net zo goed aan de Eu wetgeving voldoen .
  Anders schiet de rechtbank de wet weer af net als bij de pasmelders .
  Daar komt nog bij dat heel veel burgers op de BBB hebben gestemd .
  Maar de burger wil boeren en koeien in de wei GEEN megastallen en bio-industrie .
  We zijn er nog lang niet

  1. Ik denk dat jij het redelijk goed ziet, maar als we niet aan de EEG eisen voldoen worden we als land gekort en dat gaat niet om een paar knaken. Wat wil de burger dat is juist geen megastallen een boer met 100/120 melkkoeien die voor het publiek aanspreekbaar is. Hoe reëel is de wens om steeds te blijven groeien als boer ik was vorige week bij een boerenbedrijf vader moeder 3 zoons die om de 3 zoons een toekomst te geven wilde groeien van 200 naar 1250 koeien sorry maar ik denk dan in wat voor tijdperk leef jij eigenlijk.
   Waarom kunnen de vertegenwoordigers van de standorganisaties niet tot een plan komen wat zowel door de boer als de burger (en niet die burger van de BBB) als redelijk wordt gezien.
   Ik en ik ben wel politiek dusdanig ingevoerd dat ik durf te stellen dat wanneer we als regering die boeren uitkopen die zich ervoer hebben opgegeven en meteen de rechten dus ook de fosfaatrechten uit de markt halen dat we een enorme stap in de goede richting maken. Maar de boer moet wel willen inzien dat er wat moet gebeuren en minder vee is daar een onderdeel van.

 5. Grote paniek bij ngo Nederland : zie diverse reacties oa door de mob. Je zou er bang van worden zo vliegen de dreigementen en doemscenario’s alweer voorbij.

 6. Waardeloze vent die Boswijk. Dat is juist probleem van CDA waar staan jullie voor? Juist voor niemand! Jullie willen alleen op het pluche plakken en menings loos meeregeren.

  1. Beste Karel
   weet je wel waar de kandidaat-leden van de BBB vandaan komen (grotendeels van het CDA) Dat is juist probleem van BBB waar staan de nieuwkomers voor? Juist voor niemand! de nieuwkomers willen alleen op het pluche plakken en meeregeren. Ik ben geen CDA er nooit geweest maar om Derk Boswijk zo te beoordelen vind ik kortzichtig ik heb 1000x meer respect voor hem dan voor de overlopers/deserteurs van het CDA die overstappen naar de BBB

 7. Liegen en samenwerken met de vijand (d66) kost cda de kop. Je zult maar cda-bestuurder zijn in een provincie met zo’n cda-top in den haag. Stoel kwijt, vergoeding kwijt en de hoon van de mensen.

  1. cda, wordt geregeerd en gedicteerd door d 66 en mob, achteraf hadden ze nooit in de regering moeten kruipen…. het is gebeurt en gedane beslissingen worden nu afgestraft…

Beheer
WP Admin