Home

Achtergrond 15 reacties

Kamer: waarom duurde bezetting varkensbedrijf zo lang?

De bezetting van het varkensbedrijf in Boxtel (N.-Br.) duurde ongeveer 10 uur. Kamerleden vroegen zich verbaasd af waarom de bezetting zo lang heeft geduurd.

In totaal hielden ongeveer 150 internationale activisten maandag 13 mei de stallen bezet.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, reageert dat na spoedoverleg met burgemeester, officier van justitie en de politiechef is besloten om eerst te de-escaleren, waarbij met de actievoerders werd gesproken om de stallen rustig te verlaten in verband met de veiligheid van mensen en dieren. Toen dit rond 18.00 uur nog niets had opgeleverd, is de ME gekomen en is gevorderd dat mensen de stal moesten verlaten. Toen dat niet gebeurde heeft de ME rond 22.00 uur de bezetting beëindigd.

Langzaam ingrijpen bewuste keuze

Bij de bezetting is volgens Grapperhaus bewust gekozen voor een de-escalatiemethode, om te voorkomen dat de actievoerders zich een slachtofferrol zouden aanmeten, maar ook omdat de bedoelingen van de actievoerders onduidelijk was. Grapperhaus werd maandagmiddag op de hoogte gebracht. “De situatie kwam mij als zeer bedreigend en als uiterst onrechtmatig over. Zeker omdat ik de laatste tijd meermaals gesprekken heb gevoerd met boeren en groepen boeren over de zorg voor toenemende bedreiging van boerenbedrijven.”

Demonstreren mag, maar niet op een manier waarmee andermans goederen of dieren in gevaar lopen

Minister had aanwijzingen acties

De minister zegt dat er afgelopen week aanwijzingen waren dat er mogelijk iets door een actiegroepen zou worden gedaan, maar dat dit te weinig concreet was om daar heel Nederland voor af te zetten. Het baart Grapperhaus zorg dat er een vorm van dierenactivisme dreigt te komen dat buiten de grenzen van de samenleving gaat. “Demonstreren mag, maar niet op een manier waarmee andermans goederen of dieren in gevaar lopen”, zegt hij.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat de minister de veiligheidsdiensten moet inzetten om de dierenactivisten te stoppen. “Het is de taak van het kabinet om de veiligheid van boeren te garanderen”, vindt Geurts.

Minister wil getroffen bedrijf bezoeken

Minister Grapperhaus zegt deze week bij het betrokken bedrijf langs te gaan. Ook gaat hij in gesprek met andere boeren en boerenorganisaties om te zoeken naar een oplossing voor het dierenactivisme. Over 3 weken zal hij de uitkomsten hiervan naar de Tweede Kamer sturen.

Tweede Kamer wijst acties Meat the Victims af

Alle Tweede Kamerfracties wijzen de acties van Meat the Victims ten zeerste af. CDA‘er Geurts sprak zijn respect uit voor de varkenshouder, zijn gezin en zijn medewerkers over de wijze waarop zij de rust wisten te bewaren in deze dreigende situatie. Fracties van CDA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP roepen de minister op om maatregelen te nemen om deze acties met bedreiging, intimidatie en huisvredebreuk te voorkomen om om hard op te treden tegen deze activisten.

Esther Ouwehand van de PvdD vindt in het debat dat er ook harder moet worden opgetreden tegen boeren die de Wet Dieren overtreden door de dieren niet de juiste zorg te geven. Ze is niet fel tegen de acties, maar zegt wel elke vorm van intimidatie, geweld en bedreiging af te keuren. “Wij hebben bewust een politieke partij opgericht om onze idealen op een democratische manier te bereiken.”

Bekijk het debat in de Tweede Kamer, vanaf minuut 14.05

Laatste reacties

 • farmerbn

  Nog even en PvdD wordt verboden omdat een het criminele organisatie is.

 • janbajema

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Tinus1

  Jan Janmaat werd voor minder de rug toegekeerd door de kamer destijds......

 • tinusje

  ester oudehands is niet fel tegen de acties...idd ze is stiekem voor gezien haar reactie

 • Jan-Zonderland

  Als volledige buitenstaander zegt mijn ene helft dat het goed was om te voorkomen het te laten escaleren dmv fluwelen aanpak Hoeveel ik het brengen van eten en drinken aan die criminelen totaal van de pot gerukt vind en veel te ver vind gaan.
  Mijn andere kant zegt onbegrijpelijk dat al die collega boeren die daar aanwezig waren niet met zijn allen het heft in eigen hand hebben genomen ondanks alle gevolgen die een dergelijke actie met zich mee had kunnen brengen. Men had kunnen zeggen het is voertijd en nu ruimte maken zodat we ons werk kunnen doen. Goedschiks of kwaadschiks. Dat het ondanks de gekozen aanpak toch nog zo lang heeft moeten duren is natuurlijk schandalig en toont de besluiteloosheid van de wetgever en -handhaver aan.

 • huisvader

  Jan Zonderland , als je in dit land wat hebt , dan heb je wat te verliezen , als niks hebt niks ( demonstranten ) solidariteit zoals in Frankrijk is in Nederland ook al lang ver te zoeken , als buurman stopt dan lacht men stiekem
  Verder gaat het al lang niet meer in de landbouw om het vak , maar om cijfers , milieu doelstellingen , kringloop , fosfaat , etc .
  Het is de trend , de minderheid bepaald het voor de meerderheid , we hebben slappe bestuurders en slappe rechters , kijk maar naar de blokkeer Friezen
  Vind dat de overheid een stevig signaal moet afgeven , het gaat om veiligheid , risico ziekte insleep , en huisvrede breuk in vereniging ! Gewoon terrorisme !

 • Firma Vellenga

  Zag op een andere site wel een goede opmerking. Het adres en werk van Jonathan Loogman (de voorman) is bekend. Laten we als boeren allemaal een piza salami naar hem toe sturen.... Ze zijn al gewend aan eten bezorgd te krijgen

 • Zuperboer

  De 7e dag adventisten van de PvdD staan hier natuurlijk voor de volle 100% achter. Alleen zullen ze het voor de vorm niet toegeven en omdat de publieke opinie zich tegen deze ene actie lijkt te keren. Maar het shoppen naar mogelijkheden om de veehouderij te verwijderen uit Nederland zal nooit stoppen. Daarvoor hebben deze mensen alle tijd. Ze hebben immers geen hypotheek op een bedrijf lopen waarvoor ze verplichtingen zijn aangegaan. En een morele hypotheek op redelijkheid en billijkheid waar ons rechtssysteem op gebaseerd is die hebben ze al helemaal niet. Volkert is het levende bewijs daarvan. #Zezullendoorgaan

 • oeleboele

  dieren activisme en terrorisme moeten in hetzelfde hokje geplaatst worden.
  Dus bij de wet verbieden. klaar!!!

 • info48

  Als een aantal mensen bij één journalist(e) in zouden breken en daar de keuken ( kasten), woonkamer met dranken kast, badkamer en slaapkamer met de inhoud van de kastjes en kasten zouden filmen en livestream door zouden sturen.........dan was de wereld te klein!!! want oh we er werd ingebroken bij een MEDIA man/vrouw... zijn/haar privacy werd geschonden....niks activisten....Terroristen, Criminelen......en dat zijn het niets meer niets minder! van waar die milde toonzetting en aandacht in de Media Dames en Heren journalistiek??

 • info48

  Kamer spreekt niet over wie de schade voor de Boer vergoed.....mag hij zelf misschien wel betalen.

 • pinkeltje

  Op basis van "de beelden" kreeg ik de indruk dat de actievoerders over redelijk comfortabele en bij de tijdse voertuigen beschikken. Je zou vermoeden dat daar dan toch wel wat te halen valt? De eerste reactie is inderdaad flink in te grijpen, anderzijds, als je 100 mensen van dit type in je varkensstal hebt zitten, ga het maar regelen om die met zo min mogelijk schade voor je bedrijf de deur uit te krijgen. En ieder vingertje wordt gefilmd en waar mogelijk tegen je gebruikt. Maar een beetje minder knuffelen zou een volgende keer - als dat zou gebeuren - toch wel op zijn plaats zijn. En of die buitenlanders straks allemaal voor de rechter verschijnen. In de wereld van gekke Henkie wel, maar ik denk dat een kind ook wel kan verzinnen hoe dat gaat aflopen.

 • jsmulders1

  Toen de partij voor de dieren nog niet bestond, gebeurde dat niet

 • renilda

  de politie en overheid hebben enorm gefaald in het beschermen van ander mans eigendommen en binnen een uur ze buiten moeten zetten achter een lintje waar ze dan konden demosteren

 • wienbemelmans

  Wat een ellendig volk de politie en al die actie voerders . de boer draait voor de kosten op let op.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.