Home

Achtergrond

‘Boeren tonen enorme veerkracht’

Befaamde acteurs, zes koeien, een melkveehouder, motoren, een koor en een band. De muziektheatervoorstelling Hanna van Hendrik wordt een spektakel. Bedenker en hoofdrolspeelster van de familiesaga is Johanna ter Steege. Deze weken wordt intensief gerepeteerd. Ter Steege is terug in Twente, haar geboortestreek, en geniet van de geuren, geluiden en beelden.

De repetities zijn in volle gang. Tussendoor neemt actrice Johanna ter Steege ruim de tijd voor het interview. Natuurlijk wil ze praten met Boerderij, graag zelfs. Want Hanna van Hendrik – haar muziektheaterstuk dat deze weken in de steigers wordt gezet – heeft alles met landbouw te maken, of liever gezegd, met het boerenleven. Het leven waar vaak zo laatdunkend over wordt gedaan, zegt Ter Steege. “Wat zou ik graag willen dat straks burgers en boeren naast elkaar ons stuk over zich heen laten komen. Ik droom ervan dat Hanna van Hendrik de kloof tussen die 2 groepen iets kleiner maakt.”

Lees verder onder de foto.

Johanna ter Steege: “Noaberschap, het bestaat nog in Twente.” - Foto: Jan Willem Schouten
Johanna ter Steege: “Noaberschap, het bestaat nog in Twente.” - Foto: Jan Willem Schouten

Melkveehouder Gerrit Lammers

Ter Steege is de bedenker van Hanna van Hendrik, en hoofdrolspeelster. Huub Stapel doet mee, haar achterneef melkveehouder Gerrit Lammers heeft een rol (“hij woonde vroeger honderd meter achter ons”), 6 van zijn koeien lopen in het stuk rond, er rijden motoren door de zaal, een koor zingt en de band Her Majesty treedt op. “Dit is totaaltheater”, zegt Ter Steege. “Onderdelen van het verhaal zitten al jaren in mijn hoofd. Nu gaat het echt gebeuren. Met tientallen amateurs zijn we al weken aan de slag. We doen het samen, ik noem het noaberschap. Dat bestaat nog in Twente, hartverwarmend om te ervaren.”

Verkoop van de boerderij

De toeschouwers – 1.000 per voorstelling – zijn een paar uur lang deelgenoot van het leven van boerin Hanna en haar familie. Ze volgen haar gevecht tegen de verkoop van de boerderij die al generaties in familiebezit is. Een deel van het verhaal speelt zich af in de jaren 70. In de steden komen arbeiders en studenten in opstand, op het Twentse platteland verzetten boeren zich tegen de ruilverkaveling. Tegen die achtergrond speelt het leven van Hanna zich af. Haar man Hendrik verongelukt, wat moet er met de boerderij gebeuren?

Lees verder onder de film.

Melkbus maakt plaats voor melktank

Ter Steege is opgegroeid op de boerderij van haar opa en oma in Notter, haar ouders woonden in. Drie generaties aan tafel, soms heftige gesprekken; ze heeft er louter mooie herinneringen aan. De melkbussen staan nog aan de weg, sterke mannen tillen ze op een platte wagen. Ze ziet het nog allemaal voor zich. En dan besluit de melkfabriek dat de boeren een melktank moeten aanschaffen. “Mijn grootouders hadden daar geen geld voor. De koeien werden verkocht, een voor een gingen ze weg. Mijn oma ging nog vaak kijken of het goed ging met haar koeien. Echte dierenliefde, het leidde bij haar tot een lang afscheid.”

Het lijkt erop dat weer een groep boeren noodgedwongen moet stoppen

Fosfaatrechten

Ga je in verzet tegen de veranderingen of beweeg je mee en pas je je aan? Daar gaat Hanna van Hendrik eigenlijk over, zegt Ter Steege. “Houd je vast aan het verleden of omarm je een nieuwe toekomst? Iedereen wordt wel eens met die vraag geconfronteerd. Maakt niet uit of je in de stad woont of op een boerderij. Boeren van nu lopen er vast ook tegenaan. Ik hoor over fosfaatquota, het lijkt erop dat weer een groep boeren noodgedwongen moet stoppen. Heb je dan de energie om na zo’n tegenslag weer op te staan en een wending aan je leven te geven?”

Ode aan boeren

Hanna van Hendrik is een ode aan de boeren, zegt ze. “Ze zijn veerkrachtig, kijk maar hoe de bedrijven zich in de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt het landschap eentoniger, ik zie steeds minder bloemen in de wei. En minder boeren. De veranderingen gaan snel, misschien wel te snel. Sommigen kunnen het niet bijbenen. Dat raakt me, maar ik geef niemand de schuld. Niemand zit te wachten op mijn oordeel. Bovendien weet ik er weinig van.”

Ze is komende weken vaak in Twente, haar geboortestreek. Ze woonde in Amsterdam en Haarlem, tegenwoordig in Rotterdam. “Heb het daar prima naar mijn zin, maar hier ben ik thuis. De geuren, geluiden en beelden, ik herinner het allemaal uit mijn jeugd. Een heerlijke nestgeur, mijn nestgeur.”

Voorstellingen Hanna van Hendrik van 5 juni tot 21 juli op vliegveld Twente. Meer informatie op www.hannavanhendrik.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.