Premium
Dirk-Jan Schoonman richtte een gebiedscoöperatie op: "Het gaat niet alleen om het eigenbelang van boeren, maar ook om burgers." - Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenInterview

‘Niet over, maar met ons praten’

Reacties

  1. In het gebied waar ik woon, werk en onderneem wordt er ook gesproken.
    Het selecte groepje wat gezamenlijk optrekt staat niet open voor het aansluiten van alle landbouwers
    Dat betekent dat er over mij en anderen gesproken wordt zonder dat we gevraagd worden wat wij er van vinden. Dat mag.
    Een vrij logisch gevolg kan zijn dat er heel weinig/geen draagvlak is voor de ideeën van anderen.
    Dat mag ook.
    Wanneer het nog steeds de norm is om over een ander/mij te willen beslissen ben ik vrij direct in de communicatie: dat gaat niet gebeuren.

  2. Kort samengevat: er komt boerenland vrij door stoppers en de blijvers willen die grond beboeren om extensiever te zijn maar hebben ( financiële)hulp nodig om die grond te vergaren.

    1. Er is niet alleen geld nodig om de vrijkomende grond te vergaren, maar ik denk dat er ook geld nodig is extentieve landbouw mogelijk te maken en toekomst bestendig. Minder bruto opbrengst en stijgende kosten voor de benodigde inputs , arbeid en overheidsuitgaven (belasting, waterschap etc.). We kunnen uitgaan van het verleden, waarbij de opbrengst stijgingen deels ten goede kwamen aan de consument door de kostenstijging op de boerderij niet via prijscompansatie te vergoeden zoals bij de meeste andere economische activiteiten wel gebeurde. Daar waar dit ook niet gebeurde zols de industrie die dan ook vertrok naar goedkoopte landen, voor voedselvoorziening is dit geen oplossing gezien de beperkte hoeveelheid landbouwgrond in de goedkoopte landen en/of door de onbetrouwbaarheid van hun regeringen. Hioer ligt volgens mij één van de oorzaken van ons huidige landbouwprobleem. Zveel mogelijk produceren per eenheid om de kosten laag te houden, en de consument daarvan laten profiteren en nu zelf als landbouw op de blaren zitten.

Beheer
WP Admin