Home

Achtergrond

Olieprijs heeft geen ‘last’ meer van Venezuela

De politieke crisis in Venezuela heeft maar heel korte tijd invloed gehad op de olieprijs.

Begin van de week daalde de olieprijs enkele dagen achter elkaar. Volgens deskundigen kan daaruit worden opgemaakt dat het nieuws over Venezuela compleet is ‘ingeprijsd’. De verwachting is dat de olieproductie van Venezuela onder druk van Amerikaanse sancties helemaal van de markt zal verdwijnen. Daar tegenover staat de verwachting dat er een grotere schalieolieproductie in de VS zal plaatsvinden. De reden van de daling van de olieprijs moet volgens analisten op dit moment vooral gezocht worden in de lagere vraagverwachtingen voor olie in 2019. Voor een belangrijk deel is dat terug te voeren op zwakke Chinese en Amerikaanse economische cijfers.

Voorraden ruwe olie minder hard gestegen

Dat de olieprijs woensdag 6 februari weer wat opliep, heeft te maken met de cijfers die het Amerikaanse Energy Information Administration publiceerde, waaruit bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS minder hard waren gestegen dan waar deskundigen op hadden gerekend. Uit de EIA-cijfers blijkt dat het aantal vaten ruwe olie is gestegen met 1,3 miljoen tot 447,2 miljoen vaten. Er was uitgegaan van een stijging met 1,4 miljoen vaten.

Brent-olie duurder

Opvallend is wel dat over de afgelopen week een vat Brent-olie uiteindelijk duurder werd en een vat West Texas Intermediate iets goedkoper werd. De prijs voor een vat Brent-olie liep van $ 61,60 naar $ 62,40 en voor WTI-olie ging de prijs van $ 54,20 naar $ 53,60.

Of registreer je om te kunnen reageren.