In zuivelproducten in Amerikaanse supermarkten werd geen levend vogelgriepvirus aangetroffen. – Foto: ANP/Frederic J. Brown AlgemeenNieuws

Geen levend vogelgriepvirus in Amerikaanse zuivel of vlees

De Amerikaanse autoriteiten hebben sporen van vogelgriepvirus gevonden in zuivelproducten in supermarkten, maar geen levend virus. Dit naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep op melkveebedrijven, wat vragen oproept over het toezicht op besmettingen.

Uit de eerste resultaten van enkele honderden monsters die de Amerikaanse autoriteiten namen van rundveeproducten in supermarkten, blijkt dat er wel sporen van vogelgriepvirus in melk werd gevonden, maar geen levend virus. Ook in andere zuivelproducten zoals Hüttenkäse en zure room is geen levend virus aangetroffen. In vlees en babymelkpoeder is helemaal geen virus gevonden.

Dat zijn de eerste resultaten van enkele honderden monsters die de Amerikaanse autoriteiten hebben genomen van rundveeproducten in supermarkten. Dit naar aanleiding van de vogelgriepuitbraak in de Verenigde Staten, waarbij op 36 melkveebedrijven in 9 staten vogelgriep is vastgesteld bij koeien.

Verder onderzoek is gaande. In zuivelproducten zijn via PCR-testen op grote schaal vogelgrieprestanten aangetroffen. Bij een onderzoek naar melk in supermarkten blijkt volgens eerste resultaten ongeveer 1 op de 5 monsters positief voor fragmenten van vogelgriepvirus. Bij nader onderzoek is dit virus echter niet levend. Goed nieuws, zegt de Amerikaanse voedselautoriteit: pasteuriseren is dus effectief, en gepasteuriseerde zuivel blijft dus veilig.

Onrust in VS over vogelgriepvirus neemt toe

Ondertussen groeit in Amerika de onrust over de situatie, zoals in hoeverre er goed zicht is op het daadwerkelijke aantal uitbraken en over de aanpak door de overheid. Wetenschappelijk tijdschrift Nature constateert op basis van analyses van het virus dat vogelgriep mogelijk al sinds eind december, begin januari rondgaat door de Amerikaanse melkveestapel. Wetenschappers zeggen dat de Amerikaanse overheid te weinig data beschikbaar stelt om verder goede analyses te kunnen maken.

Op in ieder geval één van de eerste bedrijven waar vogelgriepvirus werd aangetoond – in de staat Texas – zijn katten overleden na het drinken van melk van zieke koeien. De katten testen positief voor hoogpathogene vogelgriep. Ook is er verspreiding vanuit de melkveehouderij naar de pluimveehouderij, zo bevestigde de USDA. Op in ieder geval 8 pluimveebedrijven is dezelfde virusvariant aangetroffen die onder melkvee rondgaat.

Vraag is hoe goed de Amerikaanse overheid zicht heeft op de besmettingen bij koeien. Rundveebedrijven hoeven namelijk niet verplicht te testen op vogelgriep, ook niet als zij zieke dieren hebben met duidelijke vogelgriep-symptomen. Alleen koeien die aan de melk zijn en tussen staten verplaatst worden, moeten vooraf verplicht getest worden op vogelgriep.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin