ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Overweldigende saamhorigheid tijdens boerenprotest

Duizenden trekkers gingen dinsdag 1 oktober de weg op. Boerderij-redacteur Marleen Purmer reisde mee als bijrijder op de trekker vanuit Scharwoude naar het Malieveld.

Voor wie dacht dat de boerensector verdeeld is; dinsdag 1 oktober is dat niet het geval. ‘Blijf zoveel mogelijk bij elkaar, dan kan er het minst gebeuren’, spreekt melkveehouder Ingrid de Sain tijdens het verzamelen van 16 trekkers in Scharwoude (N.-H.).

Zo geschiedt. Rond half 6 ’s ochtends vertrekt de colonne richting Den Haag. Chauffeur is de jonge melkveehouder Mark Kesteloo. Hij wil een eerlijk landbouwbeleid, ‘gebaseerd op feiten en niet op emotie’. Omdat het daar volgens hem aan schrot reist hij af naar Den Haag om actie te voeren. De rit is 120 kilometer. Met een gangetje van 30 kilometer per uur duurt dat wel 4 uur. Maar met genoeg koffie, eten en goede zin maakt het allemaal niet uit. Deze dag is van de boeren. Langzame trekkers rijden vooraan, snelle trekkers achteraan – die kunnen de rest dan beter bijhouden als ze achterop geraakt zijn, bijvoorbeeld bij een stoplicht.

Tekst gaat verder onder de vlog van Marleen. Bekijk alle vlogs van Marleen

‘Kippenvel toen ik zag hoeveel boeren hier zijn’

Foto: Marleen Purmer
Foto: Marleen Purmer

Melkveehouder Mayco ten Kate uit het Limburgse Nederweert is met een grote groep collega-boeren met de bus naar Den Haag gekomen. “Toen het eerste appje binnenkwam over de actie, twijfelde ik wel een beetje, maar dat duurde niet lang. Ik wil graag opkomen voor de mooie sector waar ik in werk.” Vanmorgen vertrok de groep. Thuis heeft Ten Kate 275 koeien. “Maar we hebben een robot, dus geen gehaast met melken,” lacht de veehouder. “Vandaag laten we als sector zien dat we samen op kunnen trekken en een statement kunnen maken. En dat is gelukt. Ik kreeg echt kippenvel toen ik zag hoeveel boeren, hoeveel trekkers er vandaag aanwezig zijn. Het maakt me enorm trots op de boeren.”

‘Boeren zijn makkelijke prooi’

Overweldigende saamhorigheid tijdens boerenprotest

Melkveehouder Christian Klein Koerkamp (rechts op de foto) is met de trein vanuit Lettele (Ov.) naar Den Haag gekomen. Hij is hier gekomen om het gevoel dat de sector onrecht wordt aangedaan te uiten. “Ten opzichte van Schiphol zijn wij een makkelijke prooi. Boeren zijn individuele bedrijven, we kunnen geen front vormen.”

De actie geeft de melkveehouder een goed gevoel. De impact is enorm en er is een grote verbondenheid. “Die verbondenheid ervaren we de komende 30 jaar misschien niet.’

Klein Koerkamp hoopt op een toekomst voor zijn bedrijf. “Wij boeren hebben een enorme drive voor het produceren van voedsel en om een mooi Nederland te maken. Vandaag maken wij een goed statement.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten, heeft hij een bord mee met de tekst: ‘Halvering veestapel is niet bespreekbaar, dit hebben wij hardwerkende boeren niet verdiend, een weekje geen Schiphol en het hele stikstofprobleem is opgelost’.

Onder politiebegeleiding

Onder begeleiding van de politie door tunnels en over snelwegen rijden, dat maak je niet elke dag mee. Dat het op deze dag in alle delen van het land gebeurt, maakt de situatie uniek. Automobilisten kijken hun ogen uit als honderden trekkers met zwaailichten achter elkaar de snelweg oprijden. In dorpen staan mensen te filmen en te zwaaien. Mensen steken duimen op om hun steun aan boeren te betuigen. Het lijkt de intocht van Sinterklaas wel.

De saamhorigheid tijdens de rit is overweldigend. Kruispunten worden met trekkers afgesloten zodat de hele stoet kan doorrijden. Bij rotondes gebeurt hetzelfde.

Wat opvalt is dat de politie overal snel op de hoogte is. Even een stiekeme route binnendoor schiet niet echt op. Voor je het weet duikt er een motoragent op. Dan is het maar weer afwachten waar die je heen loodst.

‘Het gaat over mensen’

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Melkveehouder Sarah Verhoen uit Donrijp (Fr.) hoopt met de actie haar gevoel van onmacht om te kunnen zetten in iets constructiefs. “Ik hoop dat we met deze actie kunnen laten zien dat het mensen raakt als in de politiek dingen zomaar worden geroepen. Het gaat over mensen. We hebben een maatschappelijk probleem, niet alleen de veehouderij heeft een probleem. Maar er wordt dan aan de knop van de veehouderij gedraaid omdat dit het makkelijkst lijkt. Als ik dan over het erf loop, vraag ik me af: wat doen we verkeerd? Ik kan daar echt van wakker liggen.’

Verhoen kwam alleen met de trein naar Den Haag, haar man moest thuis aan de slag. “Het is echt hartverwarmend om te horen hoe mensen ons steunen. Ik kreeg heel veel positieve reacties en ik kreeg zelfs nog een poncho toegestopt van iemand.”

Filerecord

Een paar uur na vertrek meldt de radio dat het filerecord verbroken is. Er gaat geen half uur voorbij zonder dat daarover gesproken wordt in de stoet. Boeren gebruiken heel slim belprogramma’s op de radio om elkaar op de hoogte te houden van afgesloten wegen en alternatieve routes. Over de situatie in Den Haag gaan steeds verhalen dat het Malieveld of misschien de hele stad onbereikbaar zijn. Maar eenmaal daar valt dat mee.

Sommige demonstranten parkeren op aangewezen plekken. Anderen rijden gewoon over het gras en tussen de bomen door het Malieveld op. Onder luid getoeter raakt het terrein gevuld met trekkers. Hoeveel het er uiteindelijk zijn is niet helemaal duidelijk. 500 of 1500, het zijn er ontzettend veel. En ze blijven maar komen.

‘Politie begeleidde ons tot op het Malieveld’

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Met 40 trekkers kwamen Ivan en Marloes Dogterom, Arco Korteweg en Jacob Jan Buth van Goeree Overflakkee naar Den Haag. “Het verliep allemaal heel soepel. We zijn om 4 uur vanochtend vertrokken en om een uur of 8 waren we hier”, vertellen de actievoerders. Tot hun grote verrassing konden ze gewoon het Malieveld oprijden, ook al waren er al meer dan de 75 toegelaten trekkers op het demonstratieterrein. “De politie begeleidde ons gewoon tot op het veld.” De boeren zijn echt verrast door de vele positieve reacties die ze onderweg kregen, van zowel de omgeving als van de politie.

“De regelgeving wordt echt te gek. We willen eerlijker behandeld worden”, zegt Buth. Hij vindt dat de regels te veel veranderen en dat er te weinig wordt overlegd met de sectoren over nieuwe regelgeving. “Alles wordt ons steeds maar opgedrongen”, zegt hij.

‘We waren hier al voor de politie was opgestart’

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Helemaal vooraan staan ze op het Malieveld. Matthijs Alm, Marijke Rutte en Jasper Zandberg zijn om kwart voor 2 ’s nachts vertrokken om op tijd in Den Haag te zijn. En dat is gelukt. “We waren hier voordat de politie was opgestart. En dus konden we zo het terrein oprijden”.

De actievoeders willen een statement maken. “Alles wordt maar op de boeren afgeschoven”, zeggen ze. De irritatie zit bij de Noord-Hollanders vooral bij het vliegverkeer, dat geen maatregelen lijkt te hoeven nemen. “De akkerbouw en de veehouderij moeten maar weer korten. We zijn er klaar mee.”

Ondanks de ernst van de actie, vinden ze het wel leuk. “Het lijkt wel een beetje op de Zwarte Cross.” Met een goed gevulde koelbox zijn ze voorbereid op een lange dag.

Festivalsfeer

De sfeer die er hangt is wel een beetje te vergelijken met de Zwarte Cross. Je kunt munten halen, patat eten, bier drinken, er klinkt muziek en er zijn dixies. Het ziet eruit als een festival, en zo voelt het eigenlijk ook. Aan alles lijkt wel gedacht. En dan nog het weer, het is zowaar gestopt met regenen. Kortom, deze dag zal voor velen onvergetelijk zijn.

Bekijk alle vlogs van Boerderij-redacteur Marleen op Liveblog: alles over boerenprotest

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.