Home

Achtergrond 6 reactieslaatste update:14 jan 2019

PBL blijft bij klimaatcijfers na klachten

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat niet mee in de klachten van Stichting Agrifacts (STAF) over de berichtgeving over de klimaatimpact van vlees. Het planbureau noemt de aantijgingen van STAF onjuist.

Het planbureau blijft dus bij haar conclusie dat de klimaatwinst van de helft minder vlees, zuivel en eieren leidt tot een ‘forse klimaatwinst’. Een reductie van 2% tot 4%, vergeleken met een totaal aandeel van 9% in de Europese uitstoot, noemt het PBL stevig.

Onderzoek niet op mondiale schaal

Ook in de klacht van STAF dat het planbureau in haar berekeningen geen rekening houdt met de in- en export van voedingsmiddelen van buiten Europa, ziet het PBL geen reden om over te gaan tot aanpassing van haar bericht. Desgevraagd onderbouwt het planbureau dit door te zeggen dat het onderzoek zich specifiek richt op Europa en niet op de mondiale schaal.

Het planbureau is zich ervan bewust dat de kwestie van landbouw en klimaat erg complex ligt.

Een eerdere klacht van STAF over hetzelfde onderzoek heeft tot een nuancering in de berichtgeving van PBL geleid.

Kamervragen over klimaatcijfers PBL

CDA-kamerleden vragen het kabinet om opheldering over aanpassingen van het PBL in een artikel over de impact van vlees op het klimaatvraagstuk. CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft samen met zijn partijgenoot Agnes Mulder vragen gesteld aan de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en LNV.

De parlementariërs Geurts en Mulder vragen om een reactie van het PBL. En wat de gevolgen zijn van de aanpassingen die het PBL eerder heeft gedaan voor het klimaatakkoord. Het planbureau neemt ook de doorrekening van het ontwerp van het klimaatakkoord voor zijn rekening.

‘Succes voor Stichting Agrifacts’

Voorzitter Johan Spithoven, ziet succes voor Stichting Agrifacts. “Daarmee is onze actie dus succesvol geweest. In de brief die ze naar ons hebben geschreven, beamen ze de 2 tot 4% die STAF heeft berekend.”

Het belangrijkste vindt hij dat in de politiek en de media nu aandacht is geweest voor het werk van de stichting. “Het is een duidelijk signaal, STAF is opgericht om feiten te controleren en waar nodig deze recht te zetten. Dat hebben we gedaan.”

Laatste reacties

 • GerritLozeman

  oprotten met dat linkse PBL ze willen alleen de hard wekende boer kapot maken

 • farmerbn

  Er zijn veel landen die in Parijs getekend hebben en klimaatmaatregelen willen nemen. Ik zie dat ze alleen in Nederland naar de veestapel wijzen en in andere landen gelukkig niet. Is Nederland nu zo slim of hebben ze een dubbele agenda?

 • spithoven

  Beste redacteur, als voorzitter van STAF had ik verwacht dat u aan hoor en weder had gedaan. Dat is in het gehele proces niet gebeurd. Dan had ik u kunnen vertellen dat PBL rectificeert in de eerste reactie en in de tweede reactie doet voorkomen dat STAF er naast zit, maar in de brief vermelden ze wel ons genoemde cijfers. PBL doet het geheel af aan een schrijffout en zegt tekstueel aanpassing te doen. Dus een schrijffout heeft er voor gezorgd dat zowel de politiek als de maatschappij op het verkeerde been gezet zijn. Jammer dat de Boerderij deze weg niet heeft gekozen.


  John Spithoven

  voorzitter Stichting Agri Facts

 • veldzicht

  Dat geintje van het PBL heeft de landbouw alleen al miljarden gekost,die linkse boeren hatende actievoerders lachen zich rot.En die boeren laten alles maar over zich heen komen en in sommige gevallen gaan ze er ook nog in mee,sukkels.

 • Johan Oppewal

  Reactie vanuit de redactie op de opmerking van John Spithoven: hoor en wederhoor is toegepast. Redactie heeft kennis genomen van de brief van de stichting en van de reactie van het PBL daarop. Op basis daarvan is dit bericht gemaakt. Beide kanten zijn dus meegenomen. De actie van de stichting heeft trouwens effect gehad: foutieve informatie in een persbericht van het PBL is rechtgezet. Tegelijk geeft het PBL niet toe op alle kritiekpunten en wensen van de stichting. Ook daar maken we melding van in dit bericht.

 • koestal

  Oppewal ,het kwaad is al geschied,foute en tendentieuze journalisiek.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.