Home

Achtergrond 5 reacties

Vleeskwekerij op boerderijschaal als toekomstideaal

Kweekvleesproductie op boerderijschaal. Dat is het ideaal van Ira van Eelen, dochter van Wim van Eelen, de grondlegger van de technologie waarop de ontwikkeling van kweekvlees is gebaseerd.

Van Eelen was een van de deskundigen die woensdag 26 september sprak op een hoorzitting van de Tweede Kamer over kweekvlees.

Van Eelen ziet kweekvlees niet als een bedreiging voor de vleesveehouderij. In een toelichting zegt ze dat de techniek uiteindelijk vergelijkbaar is met die van een bierbrouwerij. “Boerderijen zijn daar uitermate geschikt voor. Het is een kwestie van goed betegelen, de juiste grondstoffen en de juiste kennis.” Kortom: vleesvee weg, de vleeskwekerij erin.

Over 3 jaar kweekvlees op de markt

Zo ver is het nu nog niet. Peter Verstrate, directeur van Mosa Meat – het bedrijf dat is voortgekomen uit onderzoek dat aan de universiteit in Maastricht is gedaan om kweekvlees te produceren – verwacht dat het nog zeker 10 jaar duurt voordat kweekvlees in voldoende hoeveelheden geproduceerd kan worden om supermarkten ervan te voorzien. Over 3 jaar kan het eerste kweekvlees al wel op de markt komen.

Opschalen productie kweekvlees

Er zijn nog wel wat hobbels die moeten worden overwonnen om vleescellen te laten uitgroeien tot samenhangend kweekvlees. Een daarvan is de opschaling van de productie naar grote hoeveelheden. Dat moet eerst in laboratoriumomstandigheden worden uitgewerkt, vertelt Dirk Martens, universitair hoofddocent dierlijke celkweektechnologie aan Wageningen UR. Eerst de stap van 1 liter naar 10 liter en dan naar vaten van 100 liter. Bovendien moet de techniek om vleescellen te laten samenklonteren tot vleesweefsel worden verfijnd.

Kweekvlees moet eerst EU-proceduresdoorlopen

Daarnaast moet kweekvlees de procedures doorlopen volgens de novel food-verordening van de Europese Unie. En – niet onbelangrijk – het gebruik van foetaal kalfsserum bij de productie moet geheel worden vervangen door een synthetisch niet-dierlijk alternatief. Dat zijn technische hobbels die kunnen en zullen worden overwonnen, is de overtuiging van Verstrate.

Nederland wereldprimeur met eerste kweekburger

Nederland had een voorsprong op het gebied van de ontwikkeling van kweekvlees. Mark Post van de universiteit van Maastricht had de wereldprimeur met de eerste hamburger van kweekvlees. Zijn onderzoek kon gedaan worden dankzij financiering door de overheid. Sindsdien is de geldstroom vanuit de overheid wat stil komen te liggen, zo laten onder anderen Dirk Martens (Wageningen UR) en Nynke van den Akker (Maastricht University) weten. Ondertussen zitten onderzoekers in landen als de Verenigde Staten en Japan niet stil.

Kweekvlees brengt niet het barbecuegevoel dat echt vlees geeft

Voordelen kweekvlees

Kweekvlees heeft, zo stellen verschillende wetenschappers, verschillende voordelen: minder uitstoot van broeikasgassen dan de veehouderij, effectievere omzetting van plantaardig eiwit in dierlijk eiwit, minder milieudruk en minder dierenleed, en een hogere voedselveiligheid. Aan de andere kant brengt kweekvlees niet het barbecuegevoel dat echt vlees geeft, zegt Arnout Fischer, universitair hoofddocent consumentengedrag van Wageningen UR.

Huidig veevoer voldoet voor kweekvlees

De voeding voor het kweekvlees is in principe niet anders dan het huidige veevoer: suikers, aminozuren, vetten, mineralen en vitamines. De veevoerindustrie heeft zich dan ook al gemeld bij de ontwikkelaars van kweekvlees.

Kweekvlees bedreiging voor boer?

En voor de boer hoeft het echt geen bedreiging te zijn, zegt Van Eelen. Ten eerste blijft er vraag naar vlees uit de veehouderij. Daarnaast zullen boeren nodig zijn om de productie van kweekvlees de schaal te geven die nodig is om elke supermarkt ervan te kunnen voorzien. De infrastructuur is er, alleen aan het begin van de keten moet een omschakeling worden gemaakt, schetst Verstrate.

Lees ook: Consument niet happig op kweekvlees

Laatste reacties

 • Alco

  NADEEL KWEEKVLEES:

  Er zijn grondstoffen nodig om de productie machines mee te maken.
  Er is dus ook een industrie nodig om die machines te maken.
  Er is brandstof nodig om de machines te laten draaien.
  Zielig dat de dieren niet meer geboren mogen worden en tijdens hun leven niet vertroetelt kunnen worden.

  ZIJN WE WERKELIJK AL ZO VER AFGEDAALD DAT WE DE SCHEPPING GAAN BEKRITISEREN?

 • el

  Als men in staat is om het kweekvlees goedkoper op de markt te brengen dan het gangbare vlees is de consument er wel voor te vinden!

 • 8911077012

  en waar komen de benodigde plantaardige eiwitten van daan als grond niet meer bemest wordt met dierlijke mest
  wat is hier kringloop ????????????????????

 • cornelis 22

  Ik heb al een kweekvlees bedrijf ze heet koe.

 • agratax(1)

  De gedachte dat de boer voor het kweken van vlees kan worden ingeschakeld roept bij mij op"Het moet goedkoop." Dus veel aanbieders, dan kan de tussenhandel bepalen wat het gaat opbrengen bij de producent. Laten we deze hele "grap" overlaten aan de groot investeerders, dan zal de prijs nooit onder de productiekosten + rendement dalen. Hoe meer het moet kosten, hoe meer kans dat de vleesveehouderij kan blijven bestaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.