Home

Achtergrond 28 reacties

Milieuschade door landbouw € 6,5 miljard

De landbouw veroorzaakt jaarlijks voor € 6,5 miljard aan schade aan het milieu.

De sector is hiermee de een na duurste vervuiler, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het rapport Monetaire Milieuschade.

Verkeer, industrie en energiesector boosdoeners

De uitstoot van broeikasgasssen als CO2 en methaan en luchtvervuilende stoffen als stikstofoxiden, zwaveloxide en ammoniak in alle sectoren kost de samenleving jaarlijks € 31 miljard. Verkeer is de grootste boosdoener met een kostenpost van € 12 miljard. Ook de industrie en de energiesector met respectievelijk € 4,5 miljard en € 4,25 miljard zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de maatschappelijke schade. De uitstoot van de luchtvaart (€ 3,5 miljard) is in het nationale kostenplaatje niet meegenomen, omdat de schade niet alleen in Nederland plaatsvindt, aldus de onderzoekers. Als alle activiteiten van Nederlanders in het buitenland wordt meegerekend, is de milieuschade € 37 miljard.

Het grootste deel van de milieuschade uit de landbouw wordt volgens het PBL veroorzaakt door de veehouderij, € 4,5 miljard. Het gebruik van kunstmest kost de samenleving ongeveer € 0,8 miljard, hetzelfde bedrag wordt toegerekend aan het energieverbruik van de sector.

Vooral uitstoot naar de lucht is verantwoordelijk voor een derving van de welvaart. Emissies van stikstof en fosfor naar water en bodem kosten jaarlijks respectievelijk € 86 miljoen en € 75 miljoen.

Kosten welvaartsverlies

De milieuschade is een berekening van de kosten van het welvaartsverlies door uitstoot, op basis van de emissiecijfers van 2015. Dit zijn kosten die veroorzaakt worden door klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en lagere productie van landbouwgewassen.

In de landbouw wordt de meeste schade toeberekend aan de uitstoot van ammoniak. Het PBL rekent met een maatschappelijke kostenpost van € 30.500 per ton. Volgens de emissiecijfers van 2015 stootte de sector 109.000 ton hiervan uit. De maatschappelijke kosten komen dan op ruim € 3 miljard.

Verder heeft het PBL geconcludeerd dat het biodiversiteitsverlies door uitstoot € 6.400 per hectare kost. Emissies uit de bodem, zoals methaan en koolstofmonoxide-oxiden en stikstof uit landbouwbodems worden niet meegerekend in de mileuschade aan de natuur.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Meeste schade van landbouw door uitstoot van ammoniak, met als basis de cijfers van WUR Wageningen zeker.... mooi zooitje daar bij PBL....

 • Trot

  Gelukkig dat zo goed gaat anders was er gebrek aan klagers en min kukels die somme maken met aannames misschien is 1x1 ook niet cocrect

 • Zuperboer

  De luchtvaart wordt niet meegenomen............

 • farmerbn

  Het is weer een mooi rapport voor de boerenhaters om de veehouderij in een slecht daglicht te plaatsen. Mensen stoten CO2 uit en dat geeft ook een kostenpost. Moeten er dan maar minder mensen in Nederland gaan wonen? De veehouderij stoot stoffen uit om voedsel te produceren voor de burgers. Kom ik weer bij dezelfde vraag. Als ik auto rijdt dan vervuil ik: Als ik een taxi neem dan vervuilt de taxichauffeur? Maw de veehouderij vervuilt niet maar degene die die producten opeet vervuilt. De mens dus.

 • r.vanheesch1

  vraagje
  nederland heeft 1,8 miljoen ha agrarische gronden X 6400,00 euro / ha = 11,520 miljard. dit klopt niet met er gezegd word 6,5 miljard schade door landbouw.
  Als de rest van de berekeningen ook zo goed berekend en onderbouw worden, dan is dit onderzoek weer zonde van het geld

 • pinkeltje

  Ik begrijp dat de meeste schade van de luchtvaart dus voor rekening van de oceanen en onherbergzame gebieden komt?

 • veldzicht

  Als we nu eens met z,n allen de hele dag op bed blijven leggen veroorzaken we de minste milieuschade.Wat een flauwe kul zulke berekeningen om het milieu ,het is maar net door wie je het laat berekenen en krijg je de uitkomst die men wenst.

 • 8911077012

  alles bij elkaar is de mens de vervuiler
  de oplossing
  het Hitler beleid maar welke bevolking het eerts ????????????????
  als de landbouwers het eerst aan de beurt is
  is het voedsel op volgt rest van zelf
  op gelost

 • Ach ach ach...…. De ammoniakmetingen in Nederland kloppen aantoonbaar van geen kant. De metingen geven onbetrouwbare en onjuiste cijfers. Dus als het PBL daarmee gerekend heeft, dan klopt van hun conclusies ook geen ene malle moer.....Kan dus ook al de prullenbak in.

 • Maas1

  Zijn de berekeningen van de akkerbouw gewassen verdisconteerd in de berekeningen dit geeft een positieve draai aan de kringloop! Nee natuurlijk niet er wordt een stof uitgelicht namelijk NH3 deze cijfers zijn immers van belang voor het uit te stippelen beleid met Samson aan het roer nee PVDA zit niet aan de knoppen bij het kabinet,nee sterker nog een milieu activist van het rode kaliber lijd de klimaat pennels.De uitkomst laat zich al raden!

 • Het heeft allemaal met verslaving te maken verslaving van welvaart. En dan maakt het niet uit wie

 • Maas1

  Oooh zit Nederland zo in elkaar geen welvaart,back to basic,dat verklaart natuurlijk dat we als ondernemers niet gewenst zijn.Een land waar men alleen doosjes doorgeeft en op het knopje enter kan drukken,natuurlijk in de zomer wel even in de zwembroek naar Spanje,mag ook het vliegverkeer valt buiten het klimaat akkoord.Tuurlijk dat akkoord is er ook alleen maar om Nederland in te richten zoals de enter toetsen willen. Oja wel democratisch natuurlijk...dat dan weer wel.

 • 601313

  Triest verhaal... weer die landbouw....gelukkig is het verkeer de grote boosdoener....vliegverkeer dan wel niet meegerekend toch !!!
  wordt zeker vervolgd.

 • .....

  Iedereen weer in berenvellen, rondhuppelen dat scheelt miljarden

 • fietskip

  Dus als ik de onderzoekers van het PBL goed begrijp moet de samenleving een aantal jaren die miljarden besteden om veehouderijen uit te kopen, want dan levert het op termijn ieder jaar 3 miljard op? Lijkt me dan een goede investering !
  Of zou de berekening toch niet kloppen en zijn ze weer met stemmingmakerij bezig?
  Ik persoonlijk denk dat laatste.

 • el

  Landbouw ( voedselproductie) is 8%van het totaal. Omzetten van CO2 naar zuurstof door gewassen niet meegerekend?

 • koestal

  De samenleving is blijkbaar geen voedsel meer nodig,werkt alleen maar voor vliegreizen die zaligmakend zijn !

 • koestal

  Stemmingmakerij om de boeren te kwetsen

 • Firma Vellenga

  We moeten er maar van uit gaan dat ze dit goed onderzocht hebben. Maar wat willen ze dan? Gat het streks net als de legbaterij ei, het komt via het buitenland weer ons land binnen. Dit is het leven, wij moeten eten en drinken. Er zijn gewoon teveel mensen in Nederland en elders. En veel van die mensen hebben niets te doen dus denken ons te moeten aanvallen om zich zelf goed te voelen.

 • Firma Vellenga

  De aa hapert hier wat zie ik

 • 0064376

  Wat een onzin, ze moesten eens 4 weken niks anders dan droog brood en water te eten hebben.

 • .....

  Hier worden we weer jarenlang mee om de oren geslagen door media en politici, het is tijd om de handdoek in de ring te gooien nu je bedrijf nog geld waard is.....

 • j.h.vonk@home.nl

  Om milieu schade te voor komen zal de maatschappij [ Heel De Wereld ] .
  Moeten stoppen met het oppompen van aardolie en het winnen van gas.

  Iedereen dus allemaal [ ver ]gebruiken. Aardolie en Gas.
  Dus iedereen en allemaal zorgen voor Milieu schade.

 • veldzicht

  Wat is de ecologische voetprint van Mvr.Thieme eigenlijk ? Ze kan altijd een ander zo goed de les lezen maar zelf heeft ze de afgelopen paar jaar 36 x het vliegtuig genomen naar allerlei uithoeken van de wereld,ik kan nog niet merken dat de wereld er beter van is geworden en dan strijkt ze daar naast ook nog ,n dikke ton op als 2e kamer vertegenwoordiger,begrijp niet dat daar geen 2e kamer vragen over komen.

 • Alco

  Dit hele gezwam waarbij het gehele circulaire vergeten wordt, doet denken aan een echtpaar vroeger.
  De man zat altijd te zeuren dat zijn vrouw het geld opmaakte.

 • JC Vogelaar

  Kijk eens aan die milieuschade van ammoniak is gebasseerd op de gemankeerde WUR metingen waarvan we inmiddels weten dat ze een 30% te hoge waarden aangeven vanwege de internationaal afwijkende meetmethode. Dus dat kunnen we snel oplossen.
  ALs de rest van het PBL ook zo "zorgvuldig"is dan kun je het hele rapport beter snel versnipperen zoals zoveel ander PBL rommel

 • John*

  ik vind het altijd knap dat ze milieuschade in geld uitdrukken.. ik heb nog nooit een plant of dier met geld zien betalen.. Ook het vergezicht van dalende opbrengsten zie ik niet gebeuren. Een warmer klimaat zal eerder de opbrengsten doen stijgen dan dalen doordat het groeiseizoen langer wordt. Emissie door mens en opname door plant stijgen hand in hand.

 • agratax(1)

  Deze schade zullen we voor lief moeten nemen als het ons menens is de wereld bevolking tot in het oneindige te laten groeien. Stoppen we met het veroorzaken van deze schade, dan zou er wel eens minder eten voor de mens kunnen zijn. Jammer dan voor de armen, zij zijn de eersten die het loodje leggen de rijke over schade klagende mensen zullen als laatste zonder eten zitten.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.