Home

Achtergrond 46 reacties

Schouten: Ik heb impact onderschat

Landbouwminister Carola Schouten heeft zich verkeken op de impact die de bedrijfsblokkades als gevolg van onregelmatigheden in het I&R-systeem hebben gehad op boeren en boerinnen. “Dat heb ik onderschat”, zegt ze.

Carola Schouten sprak woensdag 21 februari met vertegenwoordigers van het landbouwbedrijfsleven om een toelichting te geven op de laatste stand van zaken. Dinsdag schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer dat er inmiddels 750 bedrijven waren gedeblokkeerd. Daar komen er dagelijks ongeveer 120 bij.

Wat is uw boodschap aan de boeren?

“We hebben geprobeerd inzicht te geven in de mogelijke consequenties van een onjuiste registratie in I&R, welk financieel gewin er kan zijn geweest en om welke aantallen het gaat. Bij 1.300 bedrijven is het financieel voordeel van een fout in de I&R-registratie zo beperkt dat je de vraag kunt stellen of hier sprake is geweest van opzet. Het raakt me dat zoveel boeren zich als fraudeur weggezet voelen. Dat is nooit mijn intentie geweest. Ik heb onderschat hoezeer dit is overgekomen bij de boeren. En hoe zij zich daar echt door in de ziel geraakt voelen. Dat is echt niet de bedoeling geweest.”

Minister Carola Schouten: "Excuses maken voor iets wat je móet doen is ingewikkeld." - Foto: ANP
Minister Carola Schouten: "Excuses maken voor iets wat je móet doen is ingewikkeld." - Foto: ANP

U sprak met vertegenwoordigers van de sector. Heeft u excuses aangeboden, zoals ze hadden gevraagd?

“Wat ik heb aangegeven: ik kan niet anders handelen dan ik heb gedaan. Ik heb juristen wel drie keer gevraagd: kan dit niet anders? Het antwoord is ‘nee’. En dat ligt niet aan de juristen, maar aan de politici die besloten hebben dat er een bedrijfsblokkade moet volgen bij een onjuiste registratie in het I&R-systeem.

Van die 2.000 weten we wel: daar klopte de I&R niet. Ik kan uit de cijfers de motieven niet halen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een kloppend I&R is. In het belang van de volksgezondheid, maar ook voor de positie van de sector en onze handelspositie.

Ik heb er geen enkel belang bij om dit groter te maken dan het is. Boeren hoeven niet te twijfelen aan mijn betrokkenheid bij de sector. Integendeel: ik voel me zeer betrokken bij de sector. Dat heb ik aangegeven.”

Dus geen excuses?

“Excuses maken voor iets wat je móet doen is ingewikkeld.”

Het begon met 7.700 bedrijven waar sprake was van een onverklaarbaar hoog aantal meerlingen. Nu zijn er 2.000 bedrijven geblokkeerd of geblokkeerd geweest. Kunnen we nu zeggen dat voor het overige deel van die 7.700 bedrijven het aantal meerlingen inmiddels wel verklaarbaar is?

“Daar zullen we nog nader onderzoek naar moeten doen. Op dit moment is alle capaciteit erop gericht de bedrijven die nu geblokkeerd zijn, te deblokkeren waar dat kan. Van een deel van die 7.700 hebben we geen melklijsten. Deze zullen op een andere manier onderzocht worden, onder meer door fysieke controles.”

Laatste reacties

  • Almagro

    Best mevrouw Schouten, excuses kopen de melkveehouders niets voor. Maar de derogatie is toch geregeld en ook de pilot is inmiddels weer opgestart? Daarna nog even zendtijd regelen in de journaals en de prietpraat progamma's en als dat geregeld is nog wat ferme draaien om de oren van die "top ambtenaren die dit alles hebben opgezet".

  • Achso

    De hoeveelheid onzin, die zij uitkraamt is ook niet leuk meer.

  • farmerbn

    Ik kan praten wat ik wil maar mijn franse collega's geloven mij niet als ik zeg dat het een storm in een glas water is/was. Ze stellen dat het onmogelijk is dat een minister zo'n fouten maakt. Excuses in het journaal en aanwezigheid bij praatprogramma's maken dat niet goed. Een vertrek van de minister wel. Dan geloven ze mij wel ,dat er eigenlijk niet veel aan de hand was. Voor echte geloofwaardigheid moet ze opstappen.

  • agd2

    Als minister Schouten nu terugkomt uit Brussel zonder Derogatie met fatsoenlijke regels voorzie ik zeer veel onrust.De agrarische heeft het maximaal haalbare gedaan. Als ik dan de discussies over Schiphol zie denk ik dat het kabinet onze sector als wisselgeld gebruikt

  • Marco22

    Hoe slagvaardig dit ministerie, net zo als het ministerie die over het aantal vliegbewegingen gaat.
    En als dit coalitie zo hard gaat op nep nieuws , wees dan zelf ook geen verspreider hiervan.
    Ik blijf erbij dat dit een opgezet plan was, mis registraties waren er altijd al wel.
    De inzet van grote cijfers de grote verdachtmaking, is geen toeval.

  • kleine boer

    Nogmaals is het in het buitenland dan waterdicht ? Er worden er zoveel ingevoerd klopt de moeder geboorte datum herkomst enz enz. neem aan dat schouten dat ook laat controleren.... ivm volksgezondheid...

  • excuus is moeilijk dan geef je toe dat je het fout hebt gedaan het gevolg zou zijn dat ze op moet stappen

  • kun je wel frans farmerbn de minister afzeiken kan een kind wel flinkert

  • A1967

    Eens met farmerbn, ze heeft al een paar keer ontrecht hoog van de toren geblazen, ze heeft geen enkele geloofwaardigheid meer, deze minister moet opstappen.

  • kleine boer

    Ze kan toch excuus aanbieden voor dat ze te hoog van de toren heeft geblazen dat is toch wel het minste. Dat ze moet blokkeren waar wat mis is oke maar niet eerst 7700 meerling fraude roepen en uiteindelijk nog geen denk 100 waar werkelijk wat mee is want een echt getal durft ze nog steeds niet te noemen....Farmbn heeft gelijk iedereen heeft dat nog in het hoofd en is er niet zomaar weer uit.

  • 344412

    Helemaal eens met @Zents beheer, regel maar derogatie, 300 kg voor gras en 250 voor wintertarwe, vervolgens even bij Jinek alles toelichten, donderpreek tegen onbekwamen ambtenaren en we hebben het er niet meer over.

  • Marco22

    Sorry seems to be the hardest word.

  • schmeitz

    8.3 korting fosfaat mag wel wat minder en voor iedereen gelijk en fatsoenlijke derogatie

  • farmerbn heeft helemaal gelijk@ 8.25 het is geen afzeiken van de minister het is waarheid

  • Firma Vellenga

    Ik zou niet te hard roepen haar af te willen zetten. Straks hebben we weer een van Dam. Ik geloof nog wel in Schouten. Ook voor haar een leermoment. Ze zal voortaan wel even verder kijken neem ik aan

  • ghsmale

    Ze geeft toe dat ze het verkeerd heeft ingeschat.
    van je fouten kun je leren
    hopelijk neemt ze in de toekomst niet alles van haar collega's over

  • BW

    Helemaal met Firma Vellenga eens!!!! Alle belangenbehartigers (die ook nog eens door ons worden betaald) riepen harder dan Schouten. Ook die zaten in alle praatprogramma's te vertellen dat het een schande was. En dan zou volgens sommige schrijvers Schouten op moeten stappen?? Het is al lang geleden dat we een minister hadden die het voor de sector opnam.

  • Kelholt

    @kleine boer
    In het buitenland hebben ze de zaakjes veel beter voor mekaar. O.a. In Oostenrijk: "Die aktuellen Kontrollergebnisse zeigen gerade im Bereich der Tierkennzeichnung eine Fehlerrate bis zur 30%" Dus 1 op de 3 bedrijven heeft de registratie niet op orde.
    In Duitsland hoef je meldingen pas binnen 7 dagen door te voeren. Doodgeboren kalveren en levend geboren kalveren die binnen een week dood gaan hoef je helemaal niet te melden. En toch gaat het hier nog mis: "Die Beanstandungsquote lag dort bei den Betriebskontrollen 2015 bei 67,5%. Die häufigsten Fehler passieren bei Meldungen an die HIT-Datenbank bzw. im Bestandsregister, sowie bei der korrekten Kennzeichnung der Tiere." Dus bij 2 op de 3 bedrijven worden (onbenullige) foutjes geconstateerd.
    Gelukkig maakt Carola het bij haar Oostenrijkse en Duitse collega's niet groter dan het is .....

  • f.p.zomer

    Alle leidinggevenden van LNV,NVWA en RVO moesten bij Carola op het matje komen:Hoe had het toch zo uit de hand kunnen lopen.Er moet binnen 4 weken een plan van aanpak komen en de organisaties moeten zelfreinigend worden.Een commissie,Marc,Hans,Kees,Siemjan,Jos en Wil,gaat de rotte appels opsporen en royeren van de personeelsvereniging.
    Ook word een delegatie naar Brussel gestuurd naar de nitraatcommissie,zelfs Rik gaat mee.....Bliep,bliep,bliep....Shit wekker,half 6.Melken.

  • John*

    als minister mag ze nu toch ook wel met der vuist op tafel slaan.. Zekere voor het onzekere genomen en dan nu een positief bericht de media in.

  • alco1

    Zo is het BW

  • Kelholt

    Nog even de bronnen:
    https://noe.lko.at/fehler-bei-tierkennzeichnung-kosten-geld+2500+2641340
    http://vas-corp-cms.cloudapp.net/de/News/Detail/4690
    Misschien kan Boerderij hier eens een keertje een stukje onderzoeksjournalistiek naar uitvoeren. Dat zou nou eens interessant zijn voor de lezers. Als het in landen als Oostenrijk en Duitsland (Gründlichkeit) al niet best gesteld is met de I&R hoe is dat dan in Frankrijk en de meer zuidelijke landen? Vragen vragen, Boerderij kom maar met de antwoorden!

  • A1967

    Schijnbaar zijn sommigen vergeten dat dit al het derde onderwerp is in korte tijd waarover zij volledig losgaat in de media, zonder zich eerst te informeren en zonder het ook maar een klein beetje voor de sector op te nemen.

  • cbs

  • kleine boer

    Kelholt dank voor de aanvulling

  • Bennie Stevelink

    Dat boeren in de ziel geraakt zijn is niet de impact waar ik mij zorgen over maak. Mijn zorg ligt volledig bij de impact die dit heeft op de besluitvorming rondom derogatie.

  • Bezig

    Je kunt deze poespas voorkomen door de koe leeftijdsgebonden te maken

  • Jaap39

    Dat er gelukkig bijna geen fraude heeft plaatsgevonden maakt de prestatie van de melkveehouders in reductieplan toch nog sterker @stevelink?
    De minister heeft het nu zelf onderzocht en ondervonden en bewezen. Ze moet met grote spoed naar Brussel met de feiten en derogatie veilig stellen.

  • hansvanbergen

    Klw loopt al jaren. Meer dan 20 jaar om precies te zijn. Daarnaast hebben we al vele jaren BEX. Klw pilot is dus kul. Meteen vanaf nu 2018 klw gebruiken om niet benutte P te kunnen gebruiken om meer dieren te mogen houden. We zijn al genoeg in het gezicht geschopt en niet alleen door Schouten. Derogatie is allang rond. Als Schouten iets gesnapt had van derogatie had ze geweten dat er in NL zeer strenge controles zijn frequent.

  • bedrijfsblokkade als er iets in het I&R systeem niet in orde is prima maar hier zijn we voor fraudeurs uitgemaakt Carola heeft het wel groter gemaakt dan het is

  • .....

    Ze heeft zich voor het karretje laten spannen van de linkse ambtenaren op haar ministerie die boeren het liefst maximaal beschadigen

  • klaasvanweperen@xs4all.nl

    Als minister Schouten niet anders kan of wil dan is er maar een weg , jammer had veel verwacht van deze minister maar het zij zo .

  • muisje65

    carola moet minister voor landbouw worden.samen met de belangen organisaties de land en tuinbouw uit deze onwerkbare situatie halen met hun onwerkbare regelgeving.

  • melkveehouder .

    Schouten heeft haar lesje geleerd en verdient een tweede kans. Als ook zij af en toe op dit forum meeleest zal ze inmiddels weten wie deze shit veroorzaakt heeft. En ook waarom.

    Maar apropos: hoe is het met die onruststokers binnen onze eigen gelederen??

  • g.g

    helemaal eens met firma Vellenga, deze minister moet gewoon blijven.
    Van Dam was vele malen slechter en ik zie zo nog geen betere in Den Haag.

  • farmerbn

    Het is dom dat je Schouten wil houden omdat je bang bent voor een slechtere minister. Nee , je jaagt Schouten weg en daardoor krijg je geen minister meer die de boeren zo vuil weg zet. Ze moeten weten dat als je verkeerd doet , je weg gestuurd wordt. Als je excuses aanvaart en de minister laat zitten, krijg je steeds weer dit gedonder omdat ze weten dat ze er met een excuusje mee weg komen.

  • 344412

    We hebben wel nieuwe minister maar nog steeds zelfde ambtenaren. Daar zit het probleem. Hopelijk heeft de minister dat ook door.

  • Vhouder

    slechter als schouten mischien heeft robert Mugabe nog tijd die ruimde ook alle boeren op

  • Mbmb

    De reden dat de minister geen excuses maakt heeft te maken met aansprakelijkheid. Een onrechtmatig besluit betekent schadeplicht voor de overheid.

  • 344412

    Boeren en ministers mogen geen fouten maken, ambtenaren volop, lekker anoniem.

  • hazeburg1

    Ben nog steeds geblokkeerd, terwijl gewoon alles klopt.
    Wie gaat de schade/kosten betalen als je geheel ten onrechte bent geblokkeerd?
    Beste minister als alles gewoon klopt lijkt een excuus en een schade vergoeding op zijn plaats.

  • A1967

    Bijzonder hoe deze minister goed gepraat wordt. Ze is verdorie geen klein kind meer, ze heeft deze hoge functie aangeboden gekregen en aanvaard omdat ze niet de eerste de beste is. Als ze er dan zon puinhoop van maakt en de NL boeren zo in diskrediet brengt, is er als we in de EU nog zaken geregeld willen krijgen voor haar maar een stap mogelijk.

  • Metske

    Sterk werk van Schouten, durft haar kwetsbaar op te stellen. Is nieuw mag veel leren. Zal haar ook lukken met behulp van positieve boeren en deskundige betrokken bestuurders van organisaties die voor de boeren op durven komen. Punten die ik zie: 1 absurde regelgeving zoals een blokkade bij een fout moet aangepast worden, dit soort strafmaatregelen hadden bestuurders kunnen voorkomen als men lef had gehad en niet steeds compromissen wil sluiten. Want deze absurde strafmaatregelen zorgen ervoor dat een sector hardwerkende mensen wordt gediscrimineerd en weggezet als misdadigers. Als men dat wil veranderen wordt er ook wat minder gestreden tegen elkaar. Hoop dat deze minister en bestuurders dit willen veranderen.

  • theorikyreintjes1

    De melkveehouderij in Nederland is boot gezet die stuurloos was en is.
    Van uit de varkenshouderij werd er, lang voor het einde van het melkquotum gewaarschuwt voor het nu ontstane probleem. Die er naar luisterden en pogingen ondenomen om maatregelen te nemen, werden genegeerd. Iedere melkveehouder had de brieven van RVO binnen hoeveel dieren er gehouden mogen worden in 2013 en 2014. Maar wat deed de overheid ineens, de datum 2 juli 2015 nemen als peil datum. De beslissing had begin 2014 moeten zijn genomen! Daar zit het schandalige probleem! Onbehoorlijk bestuur! Hier door krijg je cowboy praktijken! Deze minister is hier niet schuldig aan. Maar heeft de grote problemen totaal onderschat die er nu zijn. De gebreken in de automatsche systemen die zijn er altijd. Die moet je oplossen en herstellen. Van fouten kun je leren of beter gezegd moet je leren. Frauderen mag niet, maar begin dan bij de Top!

  • alco1

    Toch kan ik wel een beetje meegaan met A1967.
    Een speler van AJAX 1 moet ook niet beoordeeld worden omdat ie nog maar 18 jaar is, maar dat ie in het eerste speelt.
    Maar dan de volgende vraag:
    Wat krijg je er voor weer en dan zeg ik toch. Laat maar zitten, ze heeft nu ervaring hoe het LNV de minister 'gebruikt'.

  • AA1

    als het bij deze blunder blijft mag ze blijven, een alternatief is er niet

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.