Aan- en afvoer van varkens moet binnen 2 werkdagen gemeld zijn. De NVWA gaf vorig jaar 101 bedrijven een boete voor te late meldingen. - Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

101 varkenshouders beboet om fouten I&R

De NVWA voerde in 2022 op 134 varkensbedrijven hercontrole op identificatie en registratie (I&R) uit. 101 bedrijven werden beboet.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaf 101 varkenshouders een boete van € 1.500, omdat ze ondanks eerdere boetes of waarschuwingen hun I&R-administratie niet op orde hadden.

In 2020 I&R ook niet op orde

In 2022 inspecteerde de NVWA bij 134 varkenshouders de I&R-administratie. Deze bedrijven hadden bij controle in 2020 hun aan- en afvoeradministratie niet op orde en kregen daarom vorig jaar nog een bezoek. In 2020 trof de autoriteit bij 240 bedrijven fouten aan in de administratie.

Ruim kwart meldingen I&R te laat

Bij twee gecontroleerde varkenshouders was sprake van bijzondere omstandigheden. Bij de overige 132 was de administratie opnieuw niet akkoord. De varkenshouders overtraden de wettelijke meldtermijn, meestal met 1 tot 8 werkdagen. De bedrijven deden in totaal 8.670 meldingen, waarvan er 2.252 te laat waren. Melding van aan- en afvoer van varkens moet binnen 2 werkdagen.

De NVWA wijst er op dat het vanwege de dreiging van Afrikaanse varkenspest belangrijk is dat varkenshouders de I&R-regels naleven. De autoriteit gaat met sectororganisaties in gesprek over betere naleving van regels.

Bekijk het overzicht van uitbraken AVP in West-Europa

Beheer
WP Admin