Home

Achtergrond 7 reacties

Goedkoop veel koeien melken, daarna investeren

In Nedersaksen staat een veebedrijf voor 150 koeien te koop. De vraagprijs valt mee, maar investeringen zijn nodig en jongvee vraagt aandacht.

In het noordwesten van de Duitse deelstaat Nedersaksen staat voor € 1,2 miljoen een veebedrijf voor 150 melkkoeien te koop. Hiervan moet een koper grofweg de helft zelf kunnen financieren.

Het vrij gelegen bedrijf ligt vlak bij de Waddenzee en het dichtstbijzijnde dorp ligt 1,5 kilometer verder. Hier zijn alle basisvoorzieningen. De stad Wilhelmshaven is ook niet ver weg (15 kilometer). Groningen is nog geen 2 uur rijden. De regio is vooral een melkveegebied, maar mestafzet is goed te doen. De akkerbouwgebieden zijn niet ver weg.

Lees verder onder de kaart.

 

De oudste gebouwen van dit bedrijf stammen al uit 1880. Dat geldt voor het middelste deel: het grote woonhuis en het deel waar de eerste ligboxenstal gekomen is (jaren zeventig). Daar is in 2010 een nieuwe ligboxenstalstal tegenaan gebouwd. De capaciteit ging daardoor naar 150 melkkoeien. Aan de andere kant staat een 2x10-melkstal uit 2014. Die is uit te breiden. Het jongveegedeelte bevindt zich hier ook. Dat deel is flink verouderd en de capaciteit is verhoudingsgewijs beperkt. Jongvee vraagt aandacht. Datzelfde geldt voor de erfverharding en de bedrijfsindeling. Dat is in een notendop het verhaal van dit bedrijf. Voor een relatief lage prijs kun je direct 150 koeien melken, maar daarna zijn investeringen nodig.

Vraagprijs: € 1,2 miljoen


 • Een overzicht van het melkveebedrijf. Hier is goed te zien dat het middelste deel het oudst is. Linksboven bevindt zich de aangebouwde ligboxenstal uit 2010. - Foto's: Stefan Zents

  Een overzicht van het melkveebedrijf. Hier is goed te zien dat het middelste deel het oudst is. Linksboven bevindt zich de aangebouwde ligboxenstal uit 2010. - Foto's: Stefan Zents

 • Dit is die aangebouwde ligboxenstal uit 2010. In totaal kunnen op dit bedrijf 150 melkkoeien gehuisvest worden.

  Dit is die aangebouwde ligboxenstal uit 2010. In totaal kunnen op dit bedrijf 150 melkkoeien gehuisvest worden.

107 hectare grond • 19 hectare in eigendom • 52 hectare huiskavel • stal voor 150 melkkoeien • pachtprijs € 400 à 600 per hectare

Bedrijf met veel pachtgrond

Bij het bedrijf hoort 107 hectare. Let wel: hiervan is 88 hectare pachtgrond. Dat is fors, maar niet ongebruikelijk in Nedersaksen. De duur van de pachtcontracten varieert van 5 tot 20 jaar; verlenging gaat meestal relatief vlot. Grond bijpachten is op termijn waarschijnlijk mogelijk en kan tegen prijzen van € 400 tot € 600 per hectare. De grondsoort is kalkrijke zeeklei. Goed geschikt voor grasland, iets minder voor mais.

Het woonhuis is niet modern, maar zeer ruim. Alleen de benedenverdieping telt al 180 vierkante meter. De eerste verdieping kan uitgebouwd worden. Bijvoorbeeld voor kamerverhuur (in deze regio is toerisme).

Voor meer informatie: Ineke Borgman. www.duitseboerderijen.nl, tel. (+49) 492161246.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • diekmann

  6000 kg fosfaatrechten verkopen en je hebt alles.

 • farmer135

  De belastingdienst ook...

 • themmen

  5 cent minder voor de melk dan in ned en 5 cent de liter pacht betalen en de bewerkingskosten van 110 Ha en al het werk wat je van zoveel grond hebt reken je maar niet te snel rijk

 • agratax.1

  Wie zich op termijn buiten Nederland wil vestigen is dit een kans. Hier geld vrij maken en dat investeren in de Duitse dochter. Betekent geen afrekening met de fiscus in Nederland. Nu zorg dragen voor winst in het land waar de belasting het laagst is of waar je de beste kans hebt op aftrek posten.

 • el

  Ligt het bedrijf hoog genoeg, dat het niet onder water staat bij stormachtig weer?

 • Gerd

  We hebben hier ook dijken!

 • koestal

  Geen fosfaatrechten ,dus goedkoper dan in Nederland.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.