Home

Achtergrond 8 reacties

‘Boeren zijn doorzetters’

Het is heel lastig om je brood te verdienen in de veehouderij, stelt boerendochter Eline Smits vast. Ze vraagt om begrip en meer respect voor boeren.

Wanneer ik s ’avonds aan de keukentafel aan het eten ben met mijn ouders en broertje, praten we veel over de boerderij. Toen ik jonger was, was dit grotendeels positief. Tegenwoordig kan dit ook wat minder positief zijn. Ik snap dat wel. Ons pap en ons mam doen er alles aan om het bedrijf goed te laten lopen, maar het is tegenwoordig heel lastig om goed je brood te verdienen in de veehouderij.

Statement maken

De redenen dat het wat minder loopt in de veehouderij, hebben veel te maken met de regelgeving. Ik schrijf dit artikel niet om te zeuren, maar om een statement te maken. Ik wil ook niet zeggen dat de overheid of FrieslandCampina het zo slecht doen. Ik wil als boerendochter vertellen waar ik tegenaan loop in de veehouderij. Ik hoop dat mensen gaan nadenken over hoe het is als je in de schoenen staat van een veehouder en dat men inziet dat boeren echte doorzetters zijn.

De boeren die nu doorgaan, zijn echte toppers en ik vind dat mensen dat moeten zien

Begrip tonen voor boeren

Ten eerste moet er begrip getoond worden voor het feit dat er weinig geld is onder de boeren. Boeren hebben de laatste tijd niet veel geld gekregen voor hun melk. Ze hebben ook grote klappen moeten opvangen omdat het gewas minder goed was dankzij het watertekort van afgelopen zomer, asbest dat nog van de daken af moet en emissiearme vloeren die nog in stallen moeten. Ook moesten ze dealen met een quotering van FrieslandCampina, met de fosfaatrechten en een eventueel halflege stal.

Beperkende regels

Als ik als bank tegen een school zeg dat ze een gebouw mogen neerzetten voor 1.000 kinderen, en vervolgens mogen er maar 500 in, dan worden ze helemaal gek. Maar dit is wel wat er is gebeurd bij veel veehouderijen. Boeren investeren veel geld in hun stal, voer voor hun koeien en grond. Dit doen ze om er voor te zorgen dat ze meer kunnen produceren of kunnen verbeteren in hun bedrijf. Maar als dit wordt beperkt door de wetgeving, zakt de moed hen in de schoenen. Problemen stapelen zich op, waardoor boeren stoppen.

Ik wil laten zien dat boeren niet zo slecht bezig zijn als mensen denken. Het zijn de beste ondernemers van de wereld!

Waarom boer geworden?

Pas geleden vroeg ik aan papa waarom hij boer was geworden. Ik kreeg als antwoord: ‘ik ben boer geworden omdat ik het werk met koeien supermooi vind. Ik ben geen boer geworden om de wetten en regeltjes. Dan was ik wel bij de overheid gaan werken’.

Ik denk dat alle boeren zo denken. Het wordt ons flink lastig gemaakt. De boeren die nu doorgaan, zijn echte toppers en ik vind dat mensen dat moeten zien. Hoe vaak staat er wel niet iets negatiefs in de krant over boeren en er zijn zoveel boeren die gewoon doorgaan. Niet alleen door te dealen met de negativiteit, maar ook door goed om te gaan met tegenslagen binnen hun bedrijf. Iedereen moet hier zoveel respect voor hebben.

Meer respect

Elke dag zie ik aan mijn ouders dat ze er mee zitten hoe het nu loopt. Ik wil hierbij ook echt laten zien dat boeren niet zo slecht bezig zijn als mensen denken. Het zijn de beste ondernemers van de wereld! Ze willen gewoon hun geld verdienen met dieren die goed produceren. Ook al moeten ze hier superveel voor doen.

Ik zit nu op veehouderij niveau 4 op het Helicon. Hopelijk ben ik straks eigenaar van het bedrijf van mijn ouders en kan ik met trots vertellen dat we overal doorheen zijn gekomen. Ik hoop echt dat er wat meer respect is na het lezen van dit artikel.

Laatste reacties

 • deB.


  Zijn zoveel boeren die er genoeg van hebben, en stoppen! Dat is de realiteit!

 • agratax.1

  Dit is de jeugdige (over)moed. Zijn heel veel jongeren door de jaren heen niet met deze positieve instelling de uitdaging van bedrijfsovername aangegaan? Helaas hebben velen van hen het bijltje erbij neer moeten gooien, gedwongen door de (politieke) tegenwind. Ik bedoel te zeggen, "De boeren worden gedwongen te produceren tegen prijzen die kostendekkend zijn onder totaal andere (on Nederlandse) omstandigheden". De boer kan vermoedelijk veel meer verdienen als hij zijn verplaatst naar een land waar de productiekosten lager zijn.

 • deB.


  Geef het nog een aantal jaar, en geen hond wil meer overnemen, je ziet ze nu al bij bosjes zich terug trekken, senior blijft zitten met gloednieuwe stal.
  Melkprijs doc weer onder de 35 cent, en dat in 2018, met 8,3 % gekort!!! waanzinnig

 • Bolder01

  Ik vraag me wel eens af. Welke regering heeft na de tweede wereldoorlog. Zoveel zelf moorden veroorzaakt als deze regering die er nu zit WE SNAPPEN ER NIKS MEER VAN

 • Jan-Zonderland

  Wat nou jeugdige overmoed Agratax ? Ik vind het verfrissend zo'n jonge meid te horen over wat ze graag wil in de toekomst. Die wil er voor gaan, dat moeten we prijzen. ondanks alle tegenwind etc. Ze weet waar ze aan begint en ik hoop voor haar dat het allemaal lukt. Zal niet makkelijk zijn en zal niet het meeste verdienen maar geld alleen maakt ook niet gelukkig.

  Succes Eline !

 • kanaal

  eerst oorzaak ellende wegnemen ,weg met rvo en lto dan komt er meer rust

 • deB.


  Wanneer komt het moment dat wij met elkaar zeggen, het is serieus over en genoeg, met allerhande onzin.
  Wij laten gedwee onze bedrijven van vele generatie's kapot maken, en afbranden!
  Waar zijn onze trotse boeren, we laten ons plat trappen door kansloos links gelul!

 • Kelholt

  Beste Eline,
  Ik hoop dat je je dromen waar kunt maken maar voordat ik de boerderij over zou nemen zou ik het volgende artikel nog even lezen en er daarna nog maar een paar keer goed over nadenken.
  https://www.destentor.nl/dronten/ik-kan-in-de-stallen-beter-wiet-gaan-telen-dan-koeien-melken~aacf10d0/

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.