Home

Achtergrond 3 reacties

Ook meer stalbranden in 2017

In Swifterbant (Flevoland) vloog woensdagochtend 16 augustus een pluimveestal met 40.000 kippen in brand, waarbij alle dieren omkwamen. Het was – na Erichem en Agelo – de derde grote stalbrand in een relatief korte tijd.

Maar het zijn geen incidenten, zo blijkt uit cijfers van Brandweer Nederland. Ook dit jaar zijn er weer meer stalbranden in de intensieve sectoren. Een tendens die sinds 2015 merkbaar is.

In de eerste zeven maanden van 2017 waren er zes varkensstalbranden. Daarbij kwamen 27.220 varkens om. Deze maand kwam daar nog een zevende bedrijf in Agelo bij. In heel 2016 noteerde Brandweer Nederland acht varkensstalbranden. Dat kostte 13.592 varkens het leven. In 2015 ging het nog om vijf varkensbedrijven en 4.105 dode dieren.

Ook stijgende tendens bij pluimveebedrijven

Bij de pluimveebedrijven is ook een stijgende tendens te zien. In 2015 kwamen in totaal 129.000 kippen om (drie stalbranden) en in 2016 ging het om 185.000 kippen (acht bedrijven). Dit jaar staat het aantal dode kippen na stalbranden, na de brand in Swifterbant, op 196.000 kippen. Om hoeveel pluimveebedrijven het ging, was nog niet bekend.

Oververhitting oorzaak meeste stalbranden

Overigens is het onderzoek van het Actieplan Stalbranden 2012-2016 inmiddels afgerond en naar het ministerie van Economische Zaken gestuurd. In dit rapport staat onder meer dat de meeste stalbranden ontstaan door oververhitting na kortsluiting en na werkzaamheden in de stal. Inmiddels heeft de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) aangegeven dat het zo snel mogelijk een onderzoek wil naar de oorzaken van stalbranden.

Laatste reacties

  • denman2400

    Laat ze eerst maar eens onderzoeken of het niet aangestoken is door dieren activisten. Het is als koren op de molen voor organisaties als wakkerdier en varkens in nood

  • 200113528

    dierenactivisten kan. Maar alle technieken om aan mileueisen te volgdoen acht ik een grotere boosdoener. Wij hebben rust nodig op de bedrijven om een stabiel klimaat in een stal te hebben. Daar horen geen burgers bij die van alles schreeuwen en geen verstand van zaken hebben. Voor mij voelt het als een klein kind die achter het stuur gezet wordt en vervolgens niet bij de rem kan

  • glaasje

    het zou goed kunnen dat de milieueisen hier mee te maken hebben. Er moet zoveel aan electra technieken in de stal worden gemaakt. De afgelopen jaren wordt de ene milieuwet naar de andere wet er door de overheid doorheen gegooit. Maar al die milieueisen waar je als boer aan moet voldoen worden wel veroorzaakt door die schreeuwers van een pvdd en dierenactivisten en milieu clubjes, ze hebben geen enkele kennis van zaken over de veehouderij. Maar alles wel in het negatieve via de media naar de burgers brengen. Ook de ongedierte bestrijding waar bijna een verbod op zit, ook vast door de pvdd en milieuclubjes bedacht. Maar laat de POV dit maar eens grondig onderzoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.