Home

Achtergrond 13 reacties

Veerman over toeslagen: gratis geld bestaat niet

“Toeslagen worden beschouwd als iets waarop de boer recht heeft. Dat is niet zo”, aldus Veerman.

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) heeft samen met oud-Europees landbouwcommissaris Franz Fischler een stuk geschreven dat het Europees Parlement richting moet geven bij de discussie over het nieuwe Europees landbouwbeleid.

Veerman roerde eerder de trom als voorzitter van de werkgroep die voor de Europese Commissie een rapport opstelde over positie van de boer in de agrarische markten. Dit voorjaar liet hij op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken voor een groep ambtenaren en andere belanghebbenden zijn licht schijnen over het Gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020. Zijn idee om boeren een basisinkomen te geven, trok de aandacht.

Wat heeft u met Fischler opgeschreven?

Veerman: “Je hoeft geen profeet te zijn om te zien dat het landbouwbudget in Europa onder druk komt. En dat terwijl de problemen in de landbouw groot zijn. We stellen de vraag of het beleid nog wel voldoet aan de doelstellingen. Hoe kunnen we het beleid verbeteren zonder de grootste bedragen uit te geven aan de grootste bedrijven, die het geld helemaal niet nodig hebben. Verduurzaming, concurrentiekracht, ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsvormen, onderzoek naar veredeling, bodemvruchtbaarheid, alternatieve onkruidbestrijding, dat zijn onderwerpen waarvoor aandacht moet zijn.

Als het om de plattelandsontwikkeling gaat, zou je je moeten afvragen of we het niet moeten omdraaien: lidstaten moeten plannen ontwikkelen en de Europese Commissie kan het meefinancieren. Grootschalige efficiënte hoogtechnologische bedrijven kunnen bestaan naast lokale producenten die zich richten op niches, zoals de biologische landbouw. Dat alles moet een plek krijgen en initiatieven moeten ondersteund worden met langjarige afspraken. Want boeren willen zekerheid voor een langere periode.”

‘Dát is nu juist het geval bij die toeslagen: je doet niks en je krijgt toch je centen’.

En een basisinkomen voor iedere boer?

“Nee, niet voor iedere boer. Ik denk aan boeren die ondanks hun inspanningen nooit een heel inkomen uit de markt verdienen. Denk aan een Ierse veehouder die door begrazing gebieden open houdt, of aan de Oostenrijkse boer die voorkomt dat berghellingen verwilderen. Het is niet zo dat ze met de armen over elkaar kunnen gaan zitten. Dát is nu juist het geval bij die toeslagen: je doet niks en je krijgt toch je centen.”

Interview gaat verder onder de foto.

Oud-minister Cees Veerman (68). Foto: Georges Boulougouris
Oud-minister Cees Veerman (68). Foto: Georges Boulougouris

Hoe hoog moet zo’n basisinkomen zijn?

“Denk aan de helft van het minimuminkomen in de industrie. En de rest moet je erbij verdienen. Gratis geld bestaat niet.”

Moeten de directe toeslagen dan verdwijnen?

“Dat is wel degelijk een overweging. Als je een groot en efficiënt bedrijf hebt, waarom zou je dan toeslagen moeten krijgen. Omdat tien jaar geleden de steun is afgeschaft? Het compensatie-argument is versleten. Natuurlijk als je een deel van de toeslagen afneemt is dat niet prettig. Het bedrag wordt nu echter beschouwd als iets waarop de boer recht lijkt te hebben. En dat is dus niet zo.”

‘Ik bepleit een betere benutting van het budget’.

Kijkend naar de situatie in Nederland; kan de Nederlandse boer zonder toeslag?

“Dat hangt ervan af welk bedrijf hij heeft. Natuurlijk, er zijn grote efficiënte bedrijven die wel zonder toeslag zouden kunnen. Let wel: ik bepleit niet dat de toeslagen morgen worden afgeschaft, ik bepleit een discussie over de vraag of we de zeven jaar na 2020 in het Europees landbouwbeleid vooruit kunnen met de directe toeslagen.

Ik vind dat we goed moeten nadenken hoe we dat met ons dure belastinggeld beter kunnen doen. Ik bepleit dus geen beperking van het budget, ik bepleit een betere benutting van het budget.

Franz Fischler en ik willen bijdragen aan de discussie die niet meteen verzandt in dogmatische opvattingen dat alles biologisch moet worden of dat genetische modificatie alleen maar slecht is of dat grootschaligheid slecht is. Al die stokpaarden dat boeren geen steun meer hoeven krijgen, of dat ze allemaal vervuilers zijn en dat het maar eens afgelopen moet zijn – dat is allemaal onterecht. Wij willen een beetje helpen er een zinnige en zindelijke discussie van te maken. Meer ambitie hebben wij niet.”

Over ambities gesproken: zou u, als er een ernstig beroep op u zou worden gedaan, een ministerschap aanvaarden?

“Daar moet ik niet aan denken. Je moet in het leven nooit nee zeggen, maar het ligt absoluut niet in de rede en ook absoluut niet in de afwegingen die ik voor mijn eigen bestaan maak.”

Laatste reacties

 • ghsmale

  Het is met je linker hand ontvangen,
  en met je rechterhand uitgeven om aan de eisen te voldoen
  we zitten nu eenmaal in het bootje

 • Trot

  Eerlijke prijzen voor boer soort van fairtrayt kan voor koffie ook dus ook wat voor ons

 • alco1

  Subsidiegeld zou een betere benaming hebben in "Chantagegeld".

 • Robert P

  gratis voedsel - in overvloed - ook niet

 • Peerke1

  Deze subsidie gelden worden gebruikt om de boeren te dwingen wat de overheid wil. Zo niet dan volgen torenhoge kortingen in de vorm van boetes.Zaai groenbemester geen ploegen van gras in de herfst en ga zo maar door.

 • driepint

  Redelijk verhaal dat past bij de tijdsgeest. Wel kolderiek dat EU nadenkt efficiënte geldbesteding, maar wel 1 week in de maand het hele circus naar Straatsburg verplaatst

 • Bennie Stevelink

  @driepint, dat wil de EU niet, dat wil Frankrijk. Hiermee stoppen kan alleen als daar consensus over is, dus iedereen moet het ermee eens zijn. Zolang Frankrijk blijft volharden blijft het een rondreizend circus.

 • zon

  Er zijn er massa's die niks doen en toch gratis geld krijgen.

 • hansvanbergen

  precies Robert zo is het. Cees Veerman kan beter eens een rekenmachine kopen. Als hij even zou kijken naar de inkomens van de bedrijven en daar vervolgens de glb gelden vanaf trekt dan kan hij snel berekenen hoeveel landbouwprodukten er nog op de markt komen als hij de stekker eruit trekt. En dan even uitrekenen hoeveel werk er dan nog is bij JD, MF Vion 4 Farmers Lely en wat heb je. Daarna kan hij even uitrekenen wat het voedsel in de EU gaat kosten en er dus een gigantische devalutie van het geld plaats vind. Als Cees een baas was dan zou Cees een streep trekken bij noem es iets 25.000 euro. Nu gaat een groot deel van het geld naar een kleine groep mensen en bedrijven, zoals Schiphol bv of natuurinstanties. Boeren moeten ook vaak glb geld afstaan aan natuurinstanties.

 • abjongeneel

  Hans , wanneer ermet een jaar of 5 die toeslagen zouden zijn afgeschaft moet ik nog zien dat er minder aanbod zou zijn in de EU.
  Iets minder zou i.v.m. met de prijs overigens wel erg nuttig zijn.
  Maar het is oirdinaire bangmakerij (die wat lachwekkend aandoet) als je voorspelt dat met wegvallen van de toeslagen de helft van de boeren failliet zou gaan. En dat vervolgens een groot gedeelte van het land in de EU braak zou blijven liggen.

 • hansvanbergen

  Wat snap jij niet aan het gemiddeld inkomen van boeren in de EU minus de glb gelden? Overigens kocht Veerman vlak voordat de toeslagrechten werden verdeeld nog snel ff, dus met voorkennis, een grote boerderij in Frankrijk. Dus de centjes uit de politiek stopte hij daarin en daar beurt hij nog jaarlijks een klabam aan toeslagrechten van.

 • koestal

  Elke boer is beheerder van het landschap en moet daar voor beloont worden

 • koestal

  Wie betaalt de Veerman ?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.