Home

Achtergrond 7 reacties

Duitse Boerenbond: overheid kan weinig doen tegen prijscrises

Overheidsingrijpen in de markt helpt niet tegen prijscrises. Aan die visie houdt de Duitse Boerenbond vast. Analyses van landbouweconomen staven die visie.

In de EU wordt onophoudelijk gediscussieerd over de mogelijkheden om de productie centraal te sturen – lees: te reduceren – in tijden van crisis. Deze discussie geldt met name in de melksector die vorig jaar met een diep prijsverval te maken kreeg. De roep om een of andere vorm van quotering dan wel interventie won al gauw weer aan kracht. Ook in Duitsland, waar het Bauernverband en de zuivelorganisatie Milchindustrie-Verband (MIV) echter iedere vorm van centraal geleide productiebeheersing steevast en standvastig blijven afwijzen. Ondanks het tweede EU-hulppakket waarmee Brussel vorig jaar uiteindelijk toegaf aan de noodkreten.

Feitencheck

In een nieuwe, zojuist gepubliceerde ’Faktencheck’ (check van de feiten) onderstreept het Bauernverband zijn afwijzende houding nogmaals, aan de hand van een serie analyses die de afgelopen jaren zijn opgesteld door landbouwonderzoeksinstellingen als het Thünen-Institut en het Institut für Ernährungswirtschaft.

Die onderzoeken tonen volgens het Bauernverband aan dat ‘planeconomische instrumenten totaal ongeschikt zijn om overproductie en prijsverval doorslaggevend te beïnvloeden’.

Onmacht

Aan deze onmacht ligt de geliberaliseerde en geglobaliseerde markt ten grondslag, een ontwikkeling die de politiek de afgelopen twintig jaar doelbewust heeft gewenst, stelt de boerenfederatie vast. De consequentie is dat overheidsingrijpen op beslissingen die op individueel bedrijfsniveau worden genomen, geen effect meer sorteert, of althans niet meer voldoende effect.

Dat geldt ook als sprake is van een volledig gesloten Europese markt, een scenario dat overigens als volkomen onrealistisch wordt afgedaan. De overheidsmaatregelen komen in crisissituaties bovendien vaak te laat. Daarbij wordt ook nog eens het concurrentievermogen van de hele melksector verzwakt.

Opgelegde melkproductiebeperking door de overheid haalt weinig uit, zo concludeert het Duitse Bauernverband. - Foto: Anne van der Woude
Opgelegde melkproductiebeperking door de overheid haalt weinig uit, zo concludeert het Duitse Bauernverband. - Foto: Anne van der Woude

6,4 miljard kilo per cent

Het Institut für Ernährungswirtschaft in Kiel, gespecialiseerd in zuivelmarktanalyses, meende bijvoorbeeld al in 2015 dat de melkproductie in de EU met 6,4 miljard kilo moet worden beperkt, om de melkprijs ook maar met slechts 1 cent per kilo op te krikken. Dat volume komt overeen met de jaarproductie van heel Spanje of – om dichter bij huis te blijven – de jaarlijkse melkproductie van de deelstaat Nedersaksen, dat bepaald niet als een kleine melkregio geldt.

Hooguit beperkt effect

Hetzelfde instituut in Kiel bevestigt het resultaat van een in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerde studie van ‘leidende Europese landbouweconomen’ in 2013. In die studie werd geconcludeerd dat een snel prijsherstel door een centrale volumeregulering onwaarschijnlijk is en in het gunstigste geval hooguit beperkt zou uitpakken, vooral als gevolg van de integratie van de Duitse sector in internationale markten.

Door de overheid vastgelegde volumes vergen hoge kosten

Door de overheid vastgelegde volumes vergen voorts hoge bureaucratische kosten. Het Thünen-Institut concludeerde in september dit jaar in een nieuwe analyse dat 20% van de productiebeperking in Duitsland, die door het tweede hulppakket van de EU is bereikt, in feite het resultaat is van bedrijfsbeëindigingen. Dat wil zeggen: bedrijven waar de productie sowieso zou zijn beëindigd.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Daar kunnen ze in Nederland nog veel van leren!!!!

 • alco1

  Heel veel mensen begrijpen niet dat " 't mut goan zo as 't giet".
  Iets 'regelen' maakt onschuldige slachtoffers en linke ondernemers geluk.

 • oorspronkelijk

  marketing
  als er een verwerker beheersing predikt
  kunnen critici zich niet meer beheersen
  het lijkt liever meer voor minder
  inderdaad in moeilijke tijden werkt een opec ook niet doeltreffend maar het principe is wel een markt ordening

 • farmerbn

  Een feitencheck is niet altijd de waarheid. In de economie zijn berekeningen niet zo simpel als in de wiskunde. Een linkse en een rechtse wiskundige bv hebben dezelfde uitkomst. Dat geldt niet in de economie.

 • alco1

  Ach farmer.
  Zo hebben sommigen het er over dat de laatste melk van de FC verliesgevend is, dus moet dat maar af gestoten worden.
  Dit werd ook zo mooi afgespiegeld in de vergadering met de onderste blokjes.
  Maar van te voren bij het contracten afsluiten weet je nog niet hoe bepaalde producten het zullen doen.
  Een mooi voorbeeld was boter.
  Enige jaren terug een blok aan het financiële been en nu een topper.

 • farmerbn

  De voorzitter van FC heeft alleen maar koeien met een LW boven de 100. Die zijn nl het meest winstgevend. De rest kunnen weg.

 • alco1

  Ik denk dat die van de FC ook alleen aandelen kopen waarmee ze winst maken.
  En als ze verlies draaien in een Aziatisch land ,dan knijp je hem er toch gewoon tussenuit.
  Waarom? Joost mag het weten!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.