Home

Achtergrond 2 reacties

Duitse boeren: 'Slechter kan het niet worden'

De Duitse landbouw zit in de put. De liquiditeit is bij 29% van de ondernemers te krap en investeringen dalen. Maar slechter kan het onmogelijk worden, denken ze, en dat is in ieder geval een lichtpuntje.

De economische gang van zaken in de Duitse landbouw laat veel te wensen over. Dat kan gezien de internationale situatie niet verbazen, maar de slechte stemming in de Bondsrepubliek komt niettemin duidelijk naar voren in de jongste conjunctuurbarometer van het Bauernverband (DBV), die elk kwartaal wordt opgesteld in samenwerking met de federatie van de landbouwmechanisatie-industrie, VDMA Landtechnik.

Liquiditeit groeiend probleem

Met name de liquiditeit, of liever gezegd het gebrek daaraan, is een groeiend probleem, zo blijkt uit deze enquête, waaraan telkens 1.000 representatief geachte agrariërs en loonwerkers deelnemen. Bijna een derde (29%) van de ondervraagden beoordeelt de liquiditeit als gespannen. Ten opzichte van de voorlaatste barometer is dat een verslechtering met 8%. Geen wonder dat ook de investeringsbereidheid op een steeds lager pitje komt te staan. Voor de rest van dit jaar staan er desondanks nog steeds investeringsplannen ter waarde van €3 miljard op stapel. Maar dat is wel €1 miljard minder dan een jaar geleden en ruim €3 miljard minder dan twee jaar geleden.

Verwachting voor komende jaren wel wat positiever

De economische stemming als geheel wordt uitgedrukt met behulp van een index. Deze bereikte in het tweede kwartaal de stand van 5,8. Het hoogtepunt van 2007 (39,4) lijkt daarmee onhaalbaar ver weg, evenals de 37,2 punten van december 2013. Afgezien daarvan, vorig jaar juni werd ondanks alle problemen nog wel 20,2 genoteerd. Lichtpuntje is dat de jongste stand geen dieptepunt was. In maart stond de index namelijk nog een fractie lager. En er is nog een lichtpuntje: voor de iets langere termijn, dat wil zeggen een termijn van twee tot drie jaar, zien de Duitse boeren en loonwerkers enige verbetering. De toekomstverwachting voor de komende paar jaar is ‘bevredigend’ en krijgt het Duitse schoolcijfer 3,09 (waarbij 5 het slechtste cijfer is en 1 het hoogste). Het kan volgens het Bauernverband echter best zo zijn, dat de huidige beoordeling van de middellange termijn wordt gegeven vanuit de gedachte dat het nu écht niet nog slechter kan worden.

Een lichtpuntje: voor de iets langere termijn, een termijn van twee tot drie jaar, zien de Duitse boeren en loonwerkers enige verbetering. De toekomstverwachting voor de komende paar jaar is 'bevredigend'.

Lage prijzen belangrijkste oorzaak landbouwmalaise

De verreweg belangrijkste factor voor de huidige malaise is volgens het Bauernverband – en ook dat is niet verrassend - de prijssituatie. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen alleen maar verder gedaald. Uitzondering is de varkensmarkt die ten opzichte van vorig jaar positiever wordt ingeschat. Ook dat kan een lichtpuntje worden genoemd. Maar ‘extreem negatief’ is daarentegen onveranderd de beoordeling van de melkmarkt. Negatief zijn de Duitsers verder ook over het nationale en Europese landbouwbeleid en evenmin zijn ze positief over het fiscale beleid. Hun concurrentiepositie schatten de Duitsers tevens lager in dan die van de rest van de EU. De akkerbouw is voorts ook pessimistisch wegens de politieke onzekerheid over het mest- en gewasbeschermingsmiddelenbeleid.

Uitzondering is de varkensmarkt die ten opzichte van vorig jaar positiever wordt ingeschat. Ook dat kan een lichtpuntje worden genoemd.

Laatste reacties

  • agro1

    oh, jawel hoor. feed the world and starve.

  • pinkeltje

    Blader het geschiedenisboek nog maar eens even terug en kijk eens hoe het de Amerikaanse akkerbouwers verging in de tachtiger jaren. De tijd ook dat vrijwel alle full liners onder de landbouwwerktuigenfabrikanten met JD als uitzondering op de fles gingen. Het kan nog HEEL wat slechter. Maar daar is niet mee gezegd dat het nu fantastisch gaat en dat er niks te mekkeren valt maar enige West Europese knuffelcultuur is ook de Duitsers blijkbaar niet vreemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.