Home

Achtergrond 14 reacties

Sector reageert boos en verbijsterd op uitstel fosfaatrechten

De agrarische sector is verbijsterd en boos over de uitgestelde invoering van fosfaatrechten.

"We zijn boos, verbijsterd en zwaar teleurgesteld", reageert Kees Romijn, vakgroepvoorzitter van LTO. "We vragen ons af hoe dit heeft kunnen gebeuren in dit stadium van het wetsvoorstel."

Volgens Romijn is 2017 een verloren jaar. "Het wordt bijna onmogelijk om de nieuwe derogatie binnen te halen." Romijn zegt veel boze reacties van melkveehouders te krijgen.

NMV noemt uitstel amateuristisch

Harm Wiegersma, voorzitter van NMV, noemt het uitstel 'amateuristisch'. "Je gaat toch eerst te rade in Brussel en maakt dan pas een wetsvoorstel? Nederland kan zich nu geen fout permitteren. Dit is heel pijnlijk." Wiegersma verwacht dat boeren gewoon door blijven melken tot ze wel worden begrensd. "We hebben niet voor niets om een standstill gevraagd."

'Geen derogatie? Dan willen wij ook geen fosfaatrechten'

Bart van der Hoog, portefeuillehouder melkveehouderij bij het NAJK, is eveneens verbijsterd. "Geen derogatie? Dan willen wij ook geen fosfaatrechten. Jonge boeren mogen niet nog verder worden belast." De grondgebondenheidsregels zijn nu nog de enige rem. Maar volgens Van der Hoog heeft de sector laten zien aan voldoende grond te kunnen komen om te kunnen groeien. "De grondgebondenheidsregels leiden niet tot beperking van de rundveestapel."

VLB verbaasd over uitstel

Lubbert van Dellen zegt namens de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) heel erg verbaasd te zijn over het uitstel. "De politiek geeft de indruk dat er heel veel afstemming is met Brussel over de derogatie. Nu blijkt dat er helemaal geen contact is geweest. Dat geeft te denken." Volgens Van Dellen moet voor 1 april 2017 de fosfaatproductie onder het plafond zijn. "Een vrijwel onmogelijke opgave, want aantal melkkoeien zal zonder directe begrenzing in 2017 toenemen."

Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij Rabobank verwacht een onzekere periode voor melkveehouders. "Deze onzekerheid Is van invloed op investeringen in bedrijven. Boeren willen door en dat kan nu niet. Het is belangrijk dat er nu zo snel mogelijkheid duidelijkheid komt over regelgeving per 1 januari 2018, met behoud van derogatie."

NZO verrast en teleurgesteld

De brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie (NZO) laat eveneens weten verrast en teleurgesteld te zijn over het besluit van Van Dam om de invoering van fosfaatrechten een jaar uit te stellen.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Van dam besluit dat niet. Van dam moet dit wetsvoorstel intrekken om meer schade te voorkomen. lTO en NMV nemen het nu op voor de intensieve bedrijven,beseffen ze wel dat ze gezonde bedrijven van minder dan 3 koeien per ha en blijvende boeren flink tekort doen met het steunen van dit wetsvoorstel,ze zullen binnenkort wel weer met andere winden meewaaien.

 • farmerbn

  Als de sector boos en verbijsterd is, is dat een goed teken. Het is immers altijd precies het omgekeerde wat de sector wil. Dus volgend jaar een nieuw kabinet met de SGP én een SGP-landbouwminister. Komt alles toch nog goed.

 • gvanlaar

  Nu kunnen ze van fosfaatrechten een verkiezings campagne maken. In maart 2017 zijn er verkiezingen en dan moet er eerst een nieuw kabinet geformeerd worden en dan nog even snel een wet maken die op 1 januari 2018 moet ingaan. Met het politieke tempo van het afgelopen jaar komt daar dus niets van terecht en vervolgens verliezen we de derogatie..... Misschien een beetje te somber gekeken maar dit kwam zo in men gedachten en kan zomaar realiteit worden!

 • H.Grotenhuis1

  Wat een hypocrietie bij LTO, ze gaan toch alleen voor intensief en grootschalig en hebben lak aan die derogatie.

 • frl

  Dan maar geen derogatie zet ik de nieuwe stal vol, en voer mest af misschien nog wel goedkoper dan fosfaatrechten kopen.

 • alco1

  Als de fosfaatrechten wel op 1 jan doorgegaan waren, dan was dat ook geen dwang om op 1 april onder het plafond .
  Dus nu is Brussel aan de beurt met derogatie te verlenen en anders totaal afstel van de rechten.

 • info36

  De ene regel struikelt over de andere ( Brussel).
  Je wordt er kotsmisselijk van.
  Wat is de overheid toch een ramp.

 • hendrik56

  derogatie is de oorzaak van: het fosfaat probleem .......... en van het melk overschot ......... en van enorme administratie 's ....... een geldstroom naar buiten de landbouw............ vreemde subsidie's op niet melken......... Het geeft te denken,
  wie wil wat en waarom

 • Zuperboer

  Als van Basten een pannenkoek was, dan ken ik er nog een.........

 • alco1

  We zullen het maar weer eens zeggen.
  Alles moet op de schop. Er zijn maar drie basis wetten.

  1 Goede verzorging met voer e.d.
  2 Verantwoorde mestplaatsing.
  3 Acceptatie in de buurt

 • alco1

  Enne. Liever een onzekerheid dan een zekerheid die totaal verkeerd is.

 • Peerke1

  Tis elken dag wah anders. Ge kant hier geen Toekomst mee opbouwen. Heeft de Overheid dan ongeveer het Niveau van een Kleuterklas?

 • jaap69

  van Dam heeft zijn zin, dit is precies waar hij op uit was, derogatie weg dure zinloze forsfaatrechten en nu maar wachten tot alle veehouderij verdwenen is uit nederland. dit was de insteek van van Dam vanaf dag 1

 • oorspronkelijk

  voortschrijdend inzicht
  wordt hier soms simpel voorgesteld.
  er is in het verleden te veel milieu belasting geweest
  gewasbescherming en mineralen stromen en depositie
  men dacht het verlies te compenseren met natuuraanleg
  het na ijlings effect van de natuur en milieu belasting
  wordt niet opgelost met een status quo
  spijtig maar een constatering als je mensen buiten je kringetje
  ook serieus neemt
  belasting, bestemmingsplannen,maximum snelheid enz
  dit overheidsbeleid vind ook weerstand
  maar is er niet alleen om burgers te pesten

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.