Sector reageert boos en verbijsterd - Fotopersburo Dijkstra AlgemeenAchtergrond

Sector reageert boos en verbijsterd op uitstel fosfaatrechten

De agrarische sector is verbijsterd en boos over de uitgestelde invoering van fosfaatrechten.

“We zijn boos, verbijsterd en zwaar teleurgesteld”, reageert Kees Romijn, vakgroepvoorzitter van LTO. “We vragen ons af hoe dit heeft kunnen gebeuren in dit stadium van het wetsvoorstel.”

Volgens Romijn is 2017 een verloren jaar. “Het wordt bijna onmogelijk om de nieuwe derogatie binnen te halen.” Romijn zegt veel boze reacties van melkveehouders te krijgen.

NMV noemt uitstel amateuristisch

Harm Wiegersma, voorzitter van NMV, noemt het uitstel ‘amateuristisch’. “Je gaat toch eerst te rade in Brussel en maakt dan pas een wetsvoorstel? Nederland kan zich nu geen fout permitteren. Dit is heel pijnlijk.” Wiegersma verwacht dat boeren gewoon door blijven melken tot ze wel worden begrensd. “We hebben niet voor niets om een standstill gevraagd.”

‘Geen derogatie? Dan willen wij ook geen fosfaatrechten’

Bart van der Hoog, portefeuillehouder melkveehouderij bij het NAJK, is eveneens verbijsterd. “Geen derogatie? Dan willen wij ook geen fosfaatrechten. Jonge boeren mogen niet nog verder worden belast.” De grondgebondenheidsregels zijn nu nog de enige rem. Maar volgens Van der Hoog heeft de sector laten zien aan voldoende grond te kunnen komen om te kunnen groeien. “De grondgebondenheidsregels leiden niet tot beperking van de rundveestapel.”

VLB verbaasd over uitstel

Lubbert van Dellen zegt namens de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) heel erg verbaasd te zijn over het uitstel. “De politiek geeft de indruk dat er heel veel afstemming is met Brussel over de derogatie. Nu blijkt dat er helemaal geen contact is geweest. Dat geeft te denken.” Volgens Van Dellen moet voor 1 april 2017 de fosfaatproductie onder het plafond zijn. “Een vrijwel onmogelijke opgave, want aantal melkkoeien zal zonder directe begrenzing in 2017 toenemen.”

Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij Rabobank verwacht een onzekere periode voor melkveehouders. “Deze onzekerheid Is van invloed op investeringen in bedrijven. Boeren willen door en dat kan nu niet. Het is belangrijk dat er nu zo snel mogelijkheid duidelijkheid komt over regelgeving per 1 januari 2018, met behoud van derogatie.”

NZO verrast en teleurgesteld

De brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie (NZO) laat eveneens weten verrast en teleurgesteld te zijn over het besluit van Van Dam om de invoering van fosfaatrechten een jaar uit te stellen.

Beheer
WP Admin