Home

Achtergrond 11 reacties

Uitwisselen en omkatten zuivel kunnen boycotschade beperken

Rampspoed of een overkomelijk probleem? De Russische boycot van zuivel uit de EU leidt tot veel verschillende reacties.

In de Baltische staten zijn politici en ondernemers er rap bij om Europese steun te vragen. De interventie zou moeten worden geopend. Het lijkt een logische reactie. De Baltische landen zijn het sterkst afhankelijk van de export naar Rusland, maar het lijkt ook een oude reflex: zit de afzet vast, dan kijk je naar de overheid.

Handelaren kijken ondertussen naar andere mogelijkheden: Zijn er nieuwe markten aan te boren? Kunnen getrapte afzetsystemen worden opgezet? Zijn er sluiproutes? Om met het laatste te beginnen: niet alle landen in Europa zijn getroffen door de Russische boycot. Zwitserland kan nog zuivel exporteren en ook een land als Servië kan dat nog. Buiten de EU kunnen Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika nog exporteren. Een mogelijkheid is dat Europese zuivel via deze landen alsnog naar Rusland gaat.

De zuivel hoeft echter niet per se te worden 'omgekat'. Ook een mogelijkheid is dat Europese zuivel naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika gaat en dat vervolgens Zuid-Amerikaanse zuivel, die anders in eigen land was gebleven, naar Rusland gaat. Zo ging het vorig jaar ook toen Duitsland geen kaas naar Rusland mocht exporteren, maar Polen wel.

Het totale volume zuivel dat naar Rusland ging, kan overigens ook wel een weg vinden naar andere markten die veel product vragen, bijvoorbeeld in Afrika en Azië, maar dan wel tegen gemiddeld lagere prijzen. Rusland is geen klant als China.

Voor de kaasproducenten in de Baltische landen, Finland en Noordwest-Europa ligt het lastiger. Zij raken niet zomaar even 240.000 ton kaas elders kwijt. Een deel kan extra worden verkocht naar groeimarkten in het Midden-Oosten en Afrika, is te verwisselen met nog wel Rusland-waardig product en kan worden 'omgekat'. Niet alles lijkt echter elders weg te zetten. Is daarvoor speciaal beleid nodig? Of zullen de Russische maatregelen korter duren en/of minder streng worden dan gevreesd? Poetin doet de eigen burgers immers ook pijn met de maatregelen. Duur en omvang van de boycot zijn erg bepalend voor de totale schade.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wat is dit allemaal, omkatten, dat is toch uit den boze, export naar andere landen die naar rusland exporteren, dat moesten deze landen toch niet doen, wel een beetje raar allemaal

 • agratax2

  Leveren via buitenlandse kanalen zal geld kosten (lagere prijs) maar het betekent dat Rusland geen lege schappen krijgt en ook geen hogere prijzen behoeft te betalen. Zo krijgt Poetin zijn eigen maatregelen niet als boemerang terug. Ik zou kiezen voor afzet op markten, die onze zuivel niet gebruiken om Rusland te voorzien van zuivel. Beide afzet kanalen zullen ons geld kosten, nieuwe markten kan betekenen een afzet vergroting zo gauw Rusland weer aan de bel trekt.

 • somporn

  Leer ze (meer) kaas eten in Thailand,Laos.
  In Thailand is er wel kaas maar van een zeer bedenkelijke kwaliteit en aan
  goede NL kaas is er een groot gebrek.
  Supermarkten genoeg zoals Tesco lotus of 7eleven maar kaas niet te vinden
  alleen plastic wat op kaas moet lijken (soort cheddar)
  Worden vele broodjes verkocht met ``zogenaamde kaas`` zullen ze echte kaas uit NL krijgen dan willen ze dat daar echt wel eten en is daar echt wel omzet te halen.

 • Burnetti

  De EU landen moeten gewoon de producten die Rusland boycot aan elkaar leveren. Zo sluit je 'haar' buiten de markt en hebben EU landen geen nadeel.

 • agratax2

  Het feit dat er mensen aan omkatten denken, geeft al aan hoe rot de handel is. Zij denkt alleen maar aan GELD en niet aan een politieke verandering, die we met elkaar voorstaan om erger te voorkomen. Als het aan de handel ligt verkopen ze de wapens aan de inbreker die morgen hun vrouw en kinderen kidnapt. Daarna klagen dat over het explosieve criminele gedrag en ongebreidelde wapenbezit in dit land.

 • ohzo

  @agratax, je weet dat ik niet helemaal eens ben met het opleggen van sancties. Maar hier kan ik je in volgen. Als men dan zo tegen iets is en wil geen handel doen, toon dan karakter en doe dat dan ook niet.

 • agratax2

  @ohzo bedankt voor je steun betuiging. Moijn en ik denk ook jouw credo is 'Doe wat je zegt of zeg niets'.

 • koestal

  De russen winkelen heel gemakkelijk in Finland,het is een lange grens

 • PieterNZ

  @agratax1, Het is Rusland die met deze boycot komt, niet de rest van de wereld.

 • trijnie

  Schandalig dat omkatten. Vuile handel! Zijn we de ellende van alle nabestaanden van het neergeschoten vliegtuig alweer vergeten?
  Waarom zijn de sancties tegen Rusland ook al weer ingesteld?

 • koestal

  corruptie is daar heel gewoon

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.