Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Concessies aan Duitse landbouw voor loon

Berlijn - De politici in Berlijn doen concessies aan de Duitse land- en tuinbouw inzake de minimumloonregeling die binnenkort voor het bedrijfsleven zal gaan gelden.

De regeringspartijen CDU/CSU en SPD zijn het erover eens geworden dat voor seizoenskrachten de sociale heffingen pas bij een arbeidsduur van minstens zeventig dagen hoeven te worden afgedragen. Voor de rest van het bedrijfsleven geldt een arbeidsduur van vijftig dagen. De agrarische werkgevers kunnen voorts ook de kosten voor kost en logies bij de oogsthulpen verrekenen met het loon.

Duitsland kende tot dusvergee minimumloon, maar straks zijn de werkgevers verplicht ten minste €8,50 per uur te betalen aan de werknemers. De agrarische sector vreest daarvan ernstige nadelen voor teelten als asperges en vollegrondsgroente. Ook de wijndruiventeelt zou dan mogelijk onrendabel worden.

Laatste reacties

  • agratax2

    Hoe steun je je landbouw zonder de werknemers te benadelen? Dit zou Den Haag aan het denken moeten zetten, hoe zij de landbouw kunnen steunen zonder de werknemers te benadelen en dus werken in de voedselproductie weer aantrekkelijk maken voor de eigen bevolking.

  • ikkethuis

    dan moet men in nederland ook de eerste 70 dagen geen sociale heffingen hoeven te betalen. Het is toch 1 Europa. Onze produkten moeten voor een groot deel naar duitsland, moeten we ook een gelijk speelveld krijgen

  • pinkeltje

    Dat is nou net het punt, namelijk dat er op veel terreinen niet 1 Europa is. Lidstaten kunnen nog steeds heel veel naar inzicht invullen. Ga je het de mensen op straat vragen dan vinden ze dat ook een goede zaak. De een na de ander roeptoetert dat we juist minder in plaats van meer zaken Europees moeten regelen. Maar in de praktijk is het inderdaad overwegend toeteren zonder te weten hoe het werkelijk in elkaar steekt. Je roept gewoon een keer Verenigde Staten van Europa en iedereen is tegen. Omdat blijkbaar ook nog steeds veel mensen denken dat in de VS alles overal wettelijk gelijk is geregeld. Wil je stemmen krijgen bij de verkiezingen dan is het wel handig om dat soort ideeën in stand te houden. Levert stemmen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.