Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Veel granen én mais en triticale voor biogas

Duitse akkerbouwer Peter Feldhaus had medio oktober alle oogsten al binnen. Opbrengsten zijn iets ondergemiddeld, in de regio is het natter dan in Nederland.

Foto

 • Peter Feldhaus (45) heeft samen met zijn vrouw Henrike (46) in Sörup in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein een gemengd akkerbouw- en varkensbedrijf (2.000 vleesvarkensplaatsen). Feldhaus heeft 375 hectare land. Er is ook een biogasinstallatie. - Foto's: Theo Brummelaar

  Peter Feldhaus (45) heeft samen met zijn vrouw Henrike (46) in Sörup in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein een gemengd akkerbouw- en varkensbedrijf (2.000 vleesvarkensplaatsen). Feldhaus heeft 375 hectare land. Er is ook een biogasinstallatie. - Foto's: Theo Brummelaar

 • Feldhaus heeft zijn grond in het noordelijkste puntje van Sleeswijk-Holstein, op ruim 10 kilometer afstand van de Oostzee. Het landschap is fraai en glooiend. Akkerbouw voert de boventoon. Het milde Oostzee-klimaat is gunstig, de bodem bestaat uit zandige leemgrond.

  Feldhaus heeft zijn grond in het noordelijkste puntje van Sleeswijk-Holstein, op ruim 10 kilometer afstand van de Oostzee. Het landschap is fraai en glooiend. Akkerbouw voert de boventoon. Het milde Oostzee-klimaat is gunstig, de bodem bestaat uit zandige leemgrond.

 • De oprit naar het gemengde bedrijf van Feldhaus. Normaal gesproken haalt hij 60% van zijn omzet uit de akkerbouwtak, terwijl de varkenshouderij goed is voor 30%. De overige 10% komt voor rekening van de biogasinstallatie. Nu komt echter meer geld uit de varkenstak.

  De oprit naar het gemengde bedrijf van Feldhaus. Normaal gesproken haalt hij 60% van zijn omzet uit de akkerbouwtak, terwijl de varkenshouderij goed is voor 30%. De overige 10% komt voor rekening van de biogasinstallatie. Nu komt echter meer geld uit de varkenstak.

 • Boerderij Südenseehof, vernoemd naar het nabijgelegen meer. Feldhaus teelde dit jaar 115 hectare tarwe, 70 hectare mais, 45 hectare koolzaad, 37 hectare gerst, bonen (30 hectare), rogge (20 hectare), triticale (10 hectare) en haver (5 hectare). De mais en triticale gaan naar de biogasinstallatie. Er is ook 43 hectare grasland.

  Boerderij Südenseehof, vernoemd naar het nabijgelegen meer. Feldhaus teelde dit jaar 115 hectare tarwe, 70 hectare mais, 45 hectare koolzaad, 37 hectare gerst, bonen (30 hectare), rogge (20 hectare), triticale (10 hectare) en haver (5 hectare). De mais en triticale gaan naar de biogasinstallatie. Er is ook 43 hectare grasland.

 • Het oogstwerk is al gedaan. De koolzaadopbrengst viel dit jaar met 4 ton per hectare wat tegen. De teelt van dit gewas wordt lastiger. Er zijn minder gewasbeschermingsmiddelen toegestaan. Enkele jaren geleden teelde Feldhaus 80 hectare koolzaad, nu is dat nog de helft.

  Het oogstwerk is al gedaan. De koolzaadopbrengst viel dit jaar met 4 ton per hectare wat tegen. De teelt van dit gewas wordt lastiger. Er zijn minder gewasbeschermingsmiddelen toegestaan. Enkele jaren geleden teelde Feldhaus 80 hectare koolzaad, nu is dat nog de helft.

 • De grote granenloods. Feldhaus noteerde voor tarwe en gerst/rogge opbrengsten van 8,9 en 9,2 ton per hectare. Dat was fors meer dan in 2018 toen het langer droog bleef. Mais en triticale brachten dit jaar 50 en 48 ton per hectare op; iets boven het langjarig gemiddelde.

  De grote granenloods. Feldhaus noteerde voor tarwe en gerst/rogge opbrengsten van 8,9 en 9,2 ton per hectare. Dat was fors meer dan in 2018 toen het langer droog bleef. Mais en triticale brachten dit jaar 50 en 48 ton per hectare op; iets boven het langjarig gemiddelde.

 • De silo waar de bonen zijn opgeslagen. Dit jaar ligt de gemiddelde hectareopbrengst met 6 ton 1,8 ton hoger dan vorig jaar. Het gewas heeft relatief veel water nodig en afgelopen september was het – in tegenstelling tot 2018 - wél nat. Dat scheelde flink.

  De silo waar de bonen zijn opgeslagen. Dit jaar ligt de gemiddelde hectareopbrengst met 6 ton 1,8 ton hoger dan vorig jaar. Het gewas heeft relatief veel water nodig en afgelopen september was het – in tegenstelling tot 2018 - wél nat. Dat scheelde flink.

 • In het noorden van Schleswig-Holstein is in september en oktober veel regen gevallen. Meer dan in Nederland. Er staan op veel plekken flinke plassen water. Dat heeft ook met het heuvelachtige landschap te maken. Er zijn ‘kommetjes’ waar het water blijft staan.

  In het noorden van Schleswig-Holstein is in september en oktober veel regen gevallen. Meer dan in Nederland. Er staan op veel plekken flinke plassen water. Dat heeft ook met het heuvelachtige landschap te maken. Er zijn ‘kommetjes’ waar het water blijft staan.

 • Eén van de twee vleesvarkensstallen. Er zijn 2.000 plaatsen en Feldhaus zet jaarlijks 6.800 varkens af. Dat is nu lucratief. De varkensprijs is €1,85 per kg geslachtgewicht. Het gevolg: de varkenstak vormt nu de helft van het inkomen van Feldhaus. Dat heeft ook met slechte graanprijzen te maken.

  Eén van de twee vleesvarkensstallen. Er zijn 2.000 plaatsen en Feldhaus zet jaarlijks 6.800 varkens af. Dat is nu lucratief. De varkensprijs is €1,85 per kg geslachtgewicht. Het gevolg: de varkenstak vormt nu de helft van het inkomen van Feldhaus. Dat heeft ook met slechte graanprijzen te maken.

 • Achter de varkensstallen bevindt zich de mestopslag. De varkens zijn goed voor 4.500 kuub mest per jaar. Die mest kan Feldhaus makkelijk op eigen land kwijt.

  Achter de varkensstallen bevindt zich de mestopslag. De varkens zijn goed voor 4.500 kuub mest per jaar. Die mest kan Feldhaus makkelijk op eigen land kwijt.

 • Alle grond van Feldhaus ligt binnen een straal van 9 kilometer van de boerderij. Bijna de helft – 160 hectare – is dicht bij huis. Feldhaus pacht ongeveer 50% van alle grond. Dat is vrij gangbaar in deze streek. Een loonwerker rijdt voor hem mest uit en hakselt de mais.

  Alle grond van Feldhaus ligt binnen een straal van 9 kilometer van de boerderij. Bijna de helft – 160 hectare – is dicht bij huis. Feldhaus pacht ongeveer 50% van alle grond. Dat is vrij gangbaar in deze streek. Een loonwerker rijdt voor hem mest uit en hakselt de mais.

 • Feldhaus zette in 2006/2007 samen met 5 andere boeren een biogasinstallatie op. Akkerbouwprijzen waren toen slecht en er waren gunstige overheidssubsidies. De installatie produceert jaarlijks 13,5 miljoen kilowatt energie en er draaien bijna 50 huishoudens op. De investering was € 3,7 miljoen, de terugverdientijd is 20 jaar.

  Feldhaus zette in 2006/2007 samen met 5 andere boeren een biogasinstallatie op. Akkerbouwprijzen waren toen slecht en er waren gunstige overheidssubsidies. De installatie produceert jaarlijks 13,5 miljoen kilowatt energie en er draaien bijna 50 huishoudens op. De investering was € 3,7 miljoen, de terugverdientijd is 20 jaar.

 • De biogasinstallatie staat een kilometer achter het dorp Sörup met 2 grote kuilen ervoor. Dit is de grootste. De maiskuil waar 13,5 ton opgeslagen ligt. Iets verderop is de triticalekuil. De mais en triticale dienen als brandstof voor de biogasinstallatie.

  De biogasinstallatie staat een kilometer achter het dorp Sörup met 2 grote kuilen ervoor. Dit is de grootste. De maiskuil waar 13,5 ton opgeslagen ligt. Iets verderop is de triticalekuil. De mais en triticale dienen als brandstof voor de biogasinstallatie.

 • De tweede kuil: 4,5 ton triticale. Na 12 jaar kan Feldhaus wel een balans opmaken van de biogasinstallatie. Het voordeel: extra gewassen en een betere vruchtwisseling, het nadeel: zo’n installatie vraagt telkens toch best veel tijd en kost extra geld.

  De tweede kuil: 4,5 ton triticale. Na 12 jaar kan Feldhaus wel een balans opmaken van de biogasinstallatie. Het voordeel: extra gewassen en een betere vruchtwisseling, het nadeel: zo’n installatie vraagt telkens toch best veel tijd en kost extra geld.

 • Pal naast de fraaie herenboerderij op het erf van Feldhaus ligt de Südensee. Een klein meer van 2 kilometer lang en 0,5 kilometer breed. Qua natuur zijn er echter geen beperkingen voor de bedrijfsvoering van Feldhaus.

  Pal naast de fraaie herenboerderij op het erf van Feldhaus ligt de Südensee. Een klein meer van 2 kilometer lang en 0,5 kilometer breed. Qua natuur zijn er echter geen beperkingen voor de bedrijfsvoering van Feldhaus.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Prachtig

 • sjaakie

  2000 vleesvarkens en 4500 m3 mest .........!??

 • 9439te

  De verslaggever moet beter opletten bij het interview. Getallen kloppen geen bal van. Bijvoorbeeld een maiskuil van 13.5ton......

 • EL

  Nadeel, De installatie kost tijd en geld, dan zal hij nadat de subsidie kraan dicht gaat, ook wel stoppen met de biogas productie!

 • arink

  Ik denk dat er bijna 5000 huishoudens op draaien, maar desondanks nog niet erg efficient: als je dezelfde opp zou vol leggen met zonne-energie konden er 50.000 huishoudens op draaien. 13,5 ton mais???? heeft Brummelaar last van discalculie ?
  Prachtige boerderij verder, oud geld, niet voor iedereen weggelegd.

 • veldzicht

  @arink.Zelf heb ik 50 zonnepanelen,dat valt toch ook ietwat tegen. De laatste 2 maanden hebben ze voor bijna €15 euro stroom geleverd en dat in de tijd dat er veel stroom nodig is met korte dagen en de laagste temperatuur van het jaar,gewaaid heeft het ook al weinig.Dus ik vraag mij af waar ze mee bezig zijn al die energie centrales te willen sluiten.Kernenergie uit Frankrijk soms?

 • farmerbn

  Naast panelen en molens heb je ook biovergisters nodig. Heb je (te)veel stroom door de zon of de wind dan zet je de gasmoter uit/ lager en bewaar je het gas voor als het donker en windstil is. Dit kun je makkelijk sturen door de stroomprijzen te varieren.

 • veldzicht

  Als je alles wat het kost aan energie bij elkaar optelt;windmolen,zonnepanelen,biovergister, blijft er bar weinig van over als dat je een moderne gascentrale laat draaien,laat staan een kernenergie centrale.

 • ed12345

  farmerbn Ik denk dat het steeds moeilijker gaat worden veldgewassen voor iets anders dan voeding te gebruiken Door het snel kleiner wordende toegestane bestrijdingsmiddelen en o.a. de stikstofnormen gaan de ha opbrengsten dalen
  Die grote sprongen vooruit in ha opbrengsten zoals de afgelopen 40 jaar zullen we voorlopig niet meer zien
  Tel daarbij op dat er steeds meer mensen in de steden gaan wonen die daardoor niet meer hun eigen voedsel kunnen produceren

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.