Akkerbouw

Foto & video

Peenoogst komt zoetjesaan op gang

De peenoogst begint langzaam op gang te komen. De nog voorradige oude peen is grotendeels overzee gegaan. De vraag bij de industrie is nog gering. Wat nu wordt gerooid is hoofdzakelijk voor de versmarkt. Over enkele weken komen ook de percelen industriepeen op gang.

Foto

 • Loonbedrijf Waverijn uit Philippine op Zeeuws-Vlaanderen rooit hier versmarktpeen 'Romance' voor akkerbouwbedrijf de Meijer-Haak uit Hoek (Zeeland). - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Waverijn uit Philippine op Zeeuws-Vlaanderen rooit hier versmarktpeen 'Romance' voor akkerbouwbedrijf de Meijer-Haak uit Hoek (Zeeland). - Foto's: Anton Dingemanse

 • De peen, hangend in de klemband, is van een goede maat. De peen gaat naar een Belgische verwerker die de peen wast, sorteert en verpakt. De dag na het rooien ligt de peen in de winkelschappen.

  De peen, hangend in de klemband, is van een goede maat. De peen gaat naar een Belgische verwerker die de peen wast, sorteert en verpakt. De dag na het rooien ligt de peen in de winkelschappen.

 • Ook de peen op de opvoerband bevestigt dat de peen een goede maat heeft. Dit heeft teler Martin de Meijer vooral te danken aan een van de zoetwaterbassins bij de Braakman, waar hij mee kan beregenen. Dit is oppervlaktewater uit België, dat is bestemd voor de industrie in de regio.

  Ook de peen op de opvoerband bevestigt dat de peen een goede maat heeft. Dit heeft teler Martin de Meijer vooral te danken aan een van de zoetwaterbassins bij de Braakman, waar hij mee kan beregenen. Dit is oppervlaktewater uit België, dat is bestemd voor de industrie in de regio.

 • Chauffeur Peter Waverijn houdt het rooiproces nauwlettend in de gaten. Hij moet ook zelf sturen. Zelfrijdende rooiers zijn niet uitgerust met GPS. Met getrokken rooiers wordt wel gerooid met de GPS op de trekker.

  Chauffeur Peter Waverijn houdt het rooiproces nauwlettend in de gaten. Hij moet ook zelf sturen. Zelfrijdende rooiers zijn niet uitgerust met GPS. Met getrokken rooiers wordt wel gerooid met de GPS op de trekker.

 • Het rooien in deze zandige grond gaat, op een enkele dissonant daargelaten, vrijwel probleemloos.

  Het rooien in deze zandige grond gaat, op een enkele dissonant daargelaten, vrijwel probleemloos.

 • Soms loopt een klemband eraf. Die moet dan uiteraard worden teruggeplaatst om weer verder te kunnen rooien.

  Soms loopt een klemband eraf. Die moet dan uiteraard worden teruggeplaatst om weer verder te kunnen rooien.

 • Dat het rooien goed gaat is ook te zien aan het gerooide deel van het perceel. Er is geen peen achtergebleven.

  Dat het rooien goed gaat is ook te zien aan het gerooide deel van het perceel. Er is geen peen achtergebleven.

 • Met de Dewulf tweerijige rooier worden de laatste 2 rijen gerooid, die bleven staan bij het openen van het veld. Over deze rijen is een paar keer met de vrachtcombinatie gereden. Hierdoor heeft het loof wat schade opgelopen.

  Met de Dewulf tweerijige rooier worden de laatste 2 rijen gerooid, die bleven staan bij het openen van het veld. Over deze rijen is een paar keer met de vrachtcombinatie gereden. Hierdoor heeft het loof wat schade opgelopen.

 • Het gevolg is enig rooiverlies, omdat de klembanden nu niet elke peen goed kunnen meenemen. Over het gehele perceel genomen is dit rooiverlies niet noemenswaardig. Om dit rooiverlies toch te voorkomen wordt door sommige telers de baan met bijvoorbeeld graan ingezaaid.

  Het gevolg is enig rooiverlies, omdat de klembanden nu niet elke peen goed kunnen meenemen. Over het gehele perceel genomen is dit rooiverlies niet noemenswaardig. Om dit rooiverlies toch te voorkomen wordt door sommige telers de baan met bijvoorbeeld graan ingezaaid.

 • De peen werd op de rug breedwerpig in een zaaispoor van 8 cm gezaaid. Dit heeft het voordeel ten opzichte van in rijtjes zaaien dat de grond tussen de peen onregelmatig is verdeeld en daardoor makkelijker los komt bij het optrekken. Wel levert zaaien in rij, bijvoorbeeld tripletzaaien, een peen met een gelijkmatige maat op.

  De peen werd op de rug breedwerpig in een zaaispoor van 8 cm gezaaid. Dit heeft het voordeel ten opzichte van in rijtjes zaaien dat de grond tussen de peen onregelmatig is verdeeld en daardoor makkelijker los komt bij het optrekken. Wel levert zaaien in rij, bijvoorbeeld tripletzaaien, een peen met een gelijkmatige maat op.

 • Hier, bij het optrekken van de peen, is te zien dat er veel grond mee naar boven komt. Dit is zandgrond.

  Hier, bij het optrekken van de peen, is te zien dat er veel grond mee naar boven komt. Dit is zandgrond.

 • Ongeveer halverwege de klemband wordt door een roterende vingerborstel de nog aanwezige grond verwijderd. Hier kwam de peen dermate schoon uit de grond dat deze functie nu eigenlijk niet nodig was.

  Ongeveer halverwege de klemband wordt door een roterende vingerborstel de nog aanwezige grond verwijderd. Hier kwam de peen dermate schoon uit de grond dat deze functie nu eigenlijk niet nodig was.

 • Tegen het eind van de klemband wordt het loof van de peen getrokken en verwijderd.

  Tegen het eind van de klemband wordt het loof van de peen getrokken en verwijderd.

 • De peen valt op de zeefmat en van daar uit op de opvoerband naar de wagen.

  De peen valt op de zeefmat en van daar uit op de opvoerband naar de wagen.

 • Het rooien gebeurt op afroep. Van een perceel wordt niet meer gerooid dan de afnemer op dat moment nodig heeft. De meeste peen is door de langdurige droge periode nog in een groeifase die ongeschikt is voor rooien. Dit geldt dan vooral voor de percelen waar niet kan worden beregend. En die zijn er in Zeeland heel veel.

  Het rooien gebeurt op afroep. Van een perceel wordt niet meer gerooid dan de afnemer op dat moment nodig heeft. De meeste peen is door de langdurige droge periode nog in een groeifase die ongeschikt is voor rooien. Dit geldt dan vooral voor de percelen waar niet kan worden beregend. En die zijn er in Zeeland heel veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.