Boerenblog

5 reacties

‘Tijd dat macht fritesindustrie gebroken wordt’

Onder de aardappeltelers regeert voor oogst 2020 de angst. Men zoekt meer zekerheid.

Samen met collega-boer Jan Grubben was ik maandag 27 januari op de aardappelbeurs in Dronten. Mark Brantjes was voorzitter van deze beurs. Ook ik had enkele vragen over de verlaging van de oude MRL-norm voor kiemremmer chloorprofam van 10,0 milligram naar 0,01 milligram per kilo.

Denk bij die vragen aan:

 • Is het straks nog toegestaan om aardappelen van buiten de EU te verwerken met een hogere norm?
 • Mogen hier dadelijk nog aardappelproducten zoals frites van buiten de EU verkocht worden met een hogere norm dan 0.01?
 • Moeten straks alle aardappelproducten in de supermarkt van vóór 8 oktober 2020 in de supermarkt vernietigd worden, waar een hoger norm inzit dan 0.01?
 • Of geldt dit alleen voor de Nederlandse producten?
 • Zo nee, waarom moet dit dan wel voor ons boeren gelden?

Maar helaas werd bij de vragenronde mijn opgestoken hand tot wel tien keer genegeerd, waardoor ik mijn vragen niet op voorzitter Mark kon afvuren.

Eén ding is zeker: de kostprijs van de boeren zal flink stijgen, gemiddeld wel 5% tot 15%

Eén ding is wel zeker: de kostprijs van de boeren zal flink stijgen. Gemiddeld wel 5 tot 15% afhankelijk in welke periode je de aardappelen aflevert. Dus iedereen was benieuwd wat de aardappelcontracten gingen doen.

Fritesindustrie contracteert voor oogst 2020

Nu zijn we een maandje verder en is de fritesindustrie weer volop aardappelen aan het contracteren voor oogst 2020. Het gekke is dat de contractprijs tot en met maart praktisch niet is gestegen. Alleen de lange bewaarders na maart krijgen iets gecompenseerd, maar dit is ook voor hen niet afdoende.

Blijkbaar is de fritesindustrie zo machtig dat ze de boer kunnen laten opdraaien voor deze kostprijsverhoging!

Blijkbaar is de fritesindustrie zo machtig dat ze de boer kunnen laten opdraaien voor de genoemde kostprijsverhoging! Gek is ook dat voor oogst 2020 nog meer telers zich beter indekken.

Waren de contracten voor oogst 2019 dan zo goed? Nee, iedereen had verwacht dat de prijs van de ‘overkilo’s’ van oogst 2019 een stuk hoger zou zijn.

Met een vrije prijs die ongeveer gelijk ligt aan de contractprijs, voelen veel telers zich min of meer bestolen

De meeste telers (in het Zuidoosten) hebben hun aardappelen wel vijf keer beregend en de opbrengsten waren heel normaal. Mede hierdoor had men hogere verwachtingen van oogst 2019.

Met een vrije prijs die ongeveer gelijk ligt aan de contractprijs, voelen veel telers zich toch min of meer bestolen. Mede hierdoor regeert er angst onder de telers voor oogst 2020 en zoekt men meer zekerheid.

Hoog tijd dat deze macht van de fritesindustrie doorbroken wordt

Het wordt dan ook hoog tijd dat deze macht onder de fritesindustrie doorbroken wordt. Misschien moet er voor de fritesindustrie ook een Farmer Friendly-keurmerk komen.

Volgens Keimpe van de Heide van de NAV moet er een Producentenorganisatie Consumptie aardappelen (POC) komen. Met voldoende telers kan men een vuist maken tegen de aardappelindustrie, zodat betere prijzen en voorwaarden in het verschiet liggen.

Ook een weer kostendekkende graanteelt zal zorgen voor betere prijzen voor vele andere gewassen.

Misschien is het iets om op graan meer GLB-subsidie uit te keren en op hoger salderende gewassen niets meer.

Laatste reacties

 • jan1980

  In de aardappelschuur is er residu van chloorprofam aanwezig, maar er word nooit gesproken over het residu dat waarschijnlijk zal aanwezig zijn in de trailers van de transporteur ? Of het residu in de ontvangstruimte en installatie van de fabriek ? Wat als ik veldgewas aflever en ze vinden toch residu?

 • Noordam2

  Mat, er is mij door kundige adviseurs afgelopen winter verteld GEEN contracten voor bewaaraardappels af te sluiten zonder een 2 als eerste cijfer!

 • ENA

  Vraag eens raad bij FDF

 • eenvoudige boer

  Op graan meer subsidie zou wel terecht zijn. Goed gedrag belonen is veel beter.
  Met graan en een groenbemester veel minder N - uitspoeling. Betere structuur en dus betere mineralenbenutting. Ook een gewasderogatie met meer drijfmest zou een optie kunnen zijn, vergelijkbaar met grasland.

 • jceijk

  Laten we de handen ook op dit gebied ineenslaan. Bovengenoemde initiatieven zijn daar de juiste handvaten voor.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.