Medewerkers van Aviko in het Limburgse Lomm leggen het werk neer. Ze volgen daarmee hun collega’s in Steenderen (foto). - Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Na Steenderen nu ook stakingen bij Aviko in Lomm

Medewerkers van aardappelverwerker Aviko in het Limburgse Lomm leggen het werk neer, meldt vakbond FNV. Ze volgen daarmee hun collega’s in het Gelderse Steenderen, die woensdagavond al opnieuw in staking gingen.

De machines in de fritesfabriek in Lomm zijn donderdag om 06.00 uur uitgegaan en worden pas zondagmorgen weer opgestart.

Afgelopen weekend werd er ook al gestaakt bij de maker van onder meer diepvriesfrites en aardappelschijfjes. Volgens de bond heeft Aviko na die actie nog geen gehoor gegeven aan de eisen voor een nieuwe cao. Daarin moeten de salarissen met minstens 5,3% stijgen. Ook eisen de werknemers zogeheten automatische prijscompensatie, waarbij de lonen omhooggaan als de boodschappen duurder worden.

FNV: 4,5% erbij niet genoeg

“Voor de mensen in Lomm geldt hetzelfde als voor hun collega‘s: als Aviko niet wil bewegen, dan doen zij dat ook niet meer”, zegt FNV-bestuurder Robert Wonnink. Aviko vindt 4,5% erbij genoeg. Maar daarmee redden de mensen het niet, zegt de FNV. Ook vorig jaar staakten ze om loonsverhoging af te dwingen. Dat was de eerste staking ooit bij het aardappelverwerkende bedrijf. Die leverde 8% meer loon op.

Bij Aviko werken zo’n 2.000 mensen, waarvan 500 in Steenderen en 160 in Lomm. Zo’n 700 werknemers vallen onder de cao. Aviko heeft verder een fabriek in Dronten. Het bedrijf is onderdeel van Royal Cosun.

‘Stakingen schadelijk en buitenproportioneel’

Aviko noemt de nieuwe stakingen schadelijk en buitenproportioneel. Een derde staking binnen een week staat volgens de directie van het bedrijf niet in verhouding tot het onderhandelingsvoorstel dat op tafel ligt, waarover al een akkoord is bereikt met CNV.

Verdere acties hebben geen invloed op het huidige voorstel, stelt de directie. Wat precies de gevolgen zullen zijn van de staking, is volgens de directie van Aviko te vroeg om te zeggen.

Beheer
WP Admin