Redactieblog

5 reacties

‘Systeemaanpak’

Hoe gaan we om met de Europese Green Deal?

Wat moeten we aan met de nieuwe tijd. Zien we alles als een bedreiging of als een uitdaging? Vreten we ons vast in ons systeem of durven we het los te laten? Hoe gaan we om met de stikstofmalaise en met de Green Deal?

Stikstofaanpak waarschijnlijk niet bevredigend

Als ik dit schrijf is de stikstofaanpak nog niet gepresenteerd, maar ik vrees dat het voor niemand bevredigend is. Niet voor boze boeren, niet voor natuurbeschermers en niet voor boeren die een eerlijke prijs willen.

Als het maar geen systeemaanpak is, want dat doet te veel pijn

Er zullen bloedeloze compromissen gesloten zijn zoals uitkoop van boeren die toch al stopten, voorstellen voor een pilot of een versnelde afschrijving op iets duurzaams. Voor dat laatste krijg je de handen altijd op elkaar, dan loopt de economie niet vast. Als het maar geen systeemaanpak is, want dat doet te veel pijn.

Geen echte stimulans voor kringlooplandbouw

Een echte stimulans voor kringlooplandbouw zie ik er niet van komen. Daarvoor zit iedereen te veel vast in zijn systemen en vooroordelen. Hoe vaak heb ik al niet gehoord dat boeren best milieuvriendelijk, ja zelfs kringloop willen produceren, als de consument er maar geld voor over had... En dan komt altijd weer dat voorbeeld van ‘de burger’ die vóór het winkelen verklaart milieubewust te zullen kopen, maar na het winkelen toch weer voor goedkoop blijkt te zijn gegaan. Een patstelling: ook veel boeren beweren dat ze willen verduurzamen (80% volgens Trouw), maar omdat de burger het toch niet koopt, doen ze het niet.

Prijs van biologisch

Ik las dat de Europese voedselcommissaris de oplossing had: biologisch moet goedkoper, zodat de vraag sneller groeit. Tja, dan span je het paard echt achter de wagen! Zo ongeveer de enige drijfveer waarom boeren tegenwoordig nog omschakelen is de prijs van bio en die zou dan omlaag moeten? Ik mag hopen dat hij iets heel anders bedoelt. Bijvoorbeeld dat bioboeren in de toekomst vanuit de GLB extra betaald worden. Maar dat lijkt me slecht passen bij een vrijemarktsysteem.

Vast in systemen en vooroordelen

Ik weet een heel simpele en doeltreffende maatregel: belast het bioproduct met het lage btw-tarief. Daar zijn mogelijkheden voor. Het schijnt al eens voorgesteld te zijn maar dat werd door LTO neergesabeld met de woorden: denken jullie van de bio nou echt dat je zoveel beter bent?

Misschien is de wind daar gedraaid, maar ik betwijfel het, vanwege achterban en zo. Sommige boeren bellen het meldpunt voor indoctrinatie, omdat de school van hun kinderen iets met biologisch doet.

Misschien moet je je ook realiseren dat je geen meerprijs kunt krijgen zonder je systeem te veranderen

En zo kom ik weer uit bij het gegeven dat mensen vaak vastzitten in systemen en vooroordelen. Veel boeren willen wel ‘toegevoegde waarde’ voor hun product, maar willen er niet naar telen. Er zijn natuurlijk ook zat boeren die zonder dat bio-merkje een meerprijs halen, prima, maar misschien moet je je ook realiseren dat je geen meerprijs kunt krijgen zonder je systeem te veranderen.

Laatste reacties

 • kanaal

  niet boeren sturen maar de consument,klant is koning.

 • Kelholt

  Rinus Rinus Rinus... Je eindigt met: 'maar misschien moet je je ook realiseren dat je geen meerprijs kunt krijgen zonder je systeem te veranderen.' De systemen veranderen continu maar levert dit een meerprijs op? Ja, voor een select gezelschap ja. En die meerpriks wordt niet door de markt betaald maar ingeleverd door de massa die z'n systeem niet kan/wil veranderen. Of wil je zeggen dat de meerprijs voor PlanetProof producten uit de markt wordt gehaald? Als iedereen zijn systeem gaat veranderen en PlanetProof gaat leveren is de meerprijs weg en is het gewoon weer een bulk product geworden.
  Boeren hoeven geen meerprijs maar willen een eerlijke prijs. Dat betekent dat dezelfde eisen gesteld moeten worden aan ALLE geïmporteerde producten die ook gelden voor binnenlands geproduceerde producten. Simpel.

 • René de jong

  Mag ik de LTO voor deze ene keer dan gelijk geven ??
  "werd door LTO neergesabeld met de woorden: denken jullie van de bio nou echt dat je zoveel beter bent?"

  Niks tegen op bio hoor begrijp me goed, maar een/het verschil met gangbaar is bijzonder klein, bijvoorbeeld antibiotica gebruik of gangbare mest gebruiken onder het mom van er is niet genoeg biologische mest of gangbare grond gebruiken omdat dat "in omschakeling is"..... het is bio of het is het niet.

  Geheel volgens de volledige bio gedacht lukt ook niet altijd, als voorbeeld haal ik Boer Bart maar even aan met zijn eerlijke verhaal.
  Kringloop ??... heeft bio de humane mest in de kringloop ??

 • Zuperboer

  Rinus in elke column die je schrijft proef ik wrok. Waar komt dat uit voort? Zolang er twee kampen zijn en er gevoelens van wrok en misschien zelfs haat leven zal er geen oplossing komen.

 • agrismolders

  Ik denk dat je blij moet zijn rinus dat er maar een select gezelschap bio teelt, als bio gangbaar is wordt er dus ook geen meerprijs meer voor betaald!! Het blijft ook maar gewoon een markt concept, waar ik aan twijfel of het wel zo duurzaam is!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.