Redactieblog

11 reacties

Hakken in het zand vanwege nieuwe GLB, of niet?

Het is te gemakkelijk om invulling te geven aan het GLB. Zaai vanggewassen na de graanoogst en je bent er al bijna. De hakken moeten uit het zand!

'Lukt het op jullie akkerbouwbedrijf met de invulling van de nieuwe GLB-regels', vraagt een dorpsgenoot aan mij. Ze werkt op het ministerie, vandaar haar belangstelling. "Te gemakkelijk", is mijn antwoord.

Vanggewas na graanoogst

Er is geld beschikbaar, sectorbreed, om de biodiversiteit op het platteland te vergroten, maar het wordt ons als akkerbouwer wel erg makkelijk gemaakt. We zaaien na de graanoogst een zogenaamd vanggewas, een groenbemester, iets wat we altijd al doen en we voldoen al voor een groot gedeelte aan onze taak. LTO, onze belangenbehartiger heeft dit na zware onderhandelingen uit het vuur gesleept. Een resultaat waar eigenlijk niemand blij mee is.
Het plan was voor de sector een schot voor open doel. We hadden met onze creativiteit kleur kúnnen, maar vooral móeten geven aan onze omgeving, onze bedrijven. Dat kan nu toch ook? We hoeven daarvoor geen vanggewassen te telen! De vraag stellen is het antwoord geven: het is te gemakkelijk.

Biodiversiteit en akkerranden

Neem nu onze eigen Hoeksche Waard, bekend om zijn mooie akkerranden en bloemenveldjes, goed voor de waterkwaliteit, voor vlinders, vogels, bijen, kortom biodiversiteit, en een trekpleister voor mensen uit de nabije steden, die, al komen ze voor de akkerranden, ook breder geïnteresseerd raken. Door de nieuwe regels is minder geld beschikbaar voor dat doel, omdat een deel gebruikt wordt voor de saaie vanggewassen. Neem het de telers maar eens kwalijk dat ze kiezen voor de makkelijke weg.

LTO zette hakken in zand bij GLB

Nu weten Hoeksche Waarders heel goed dat een goede verstandhouding met onze klanten, de burgers, van groot belang is. Er komen, al is het wel minder, weer akkerranden, en dat blijft zo. De inzet van stichtingen als de Rietgors is van groot belang voor de continuïteit.
Ook de financiers van het nieuwe GLB fronsen hun voorhoofd bij het zien van de onderhandelingsresultaten. Het is maar zeer de vraag of bij de evaluatie de motivatie aanwezig is om blijvend geld 
te genereren, terwijl het omgekeerde realiteit had moeten zijn. Wij hadden als sector plannen moeten uitvoeren die zo'n impact hebben op de consument, dat de overheid graag geld investeert in de conti­nuïteit van die plannen. LTO had er goed aan gedaan dat te stimuleren en niet meteen de hakken in het zand moeten zetten. Dat hebben we als boeren in het verleden al te veel gedaan!

Geocoaching

Nog een manier om onze medeburgers positief te benaderen is misschien geocaching. Google maar eens 'alles over geocaching' om de uitleg te lezen. Wereldwijd doen er miljoenen mensen aan mee en ik daag creatieve plattelanders uit om ook onze sector erbij te betrekken, als dat al niet gebeurt.

Het grootste kapitaal van de mens ligt besloten in de bodem, en daar hebben wij een taak!

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  voor een bouwplan met veel graan is het misschien geen punt, maar als je de rust in de grond met mais krijgt, dan zijn er weinig mogelijkheden, daarbij opgeteld dat dijksma bij de verkoop van bossen door dlg duidelijk heeft gesteld dat deze als vergroening konden tellen kun je duidelijk stellen dat de belangenbehartigers werdom hebben zitten te slapen en hun kostje weer makkelijk verdiend hebben

 • a van Gerwen

  Als ik dit artikel zo leren lijkt het of we pas blij zijn als we aan zelfkastijding gaan doen. Doe er als u blieft een schepje boven op want we hebben nog niet genoeg regeltjes en wetten om aan de wensen van de maatschappij te voldoen. Voedselproduktie lijkt  een bijzaak te worden!!

 • a van Gerwen

  Als ik dit artikel zo lees lijkt het of we pas blij zijn als we aan zelfkastijding gaan doen. Doe er als u blieft een schepje boven op want we hebben nog niet genoeg regeltjes en wetten om aan de wensen van de maatschappij te voldoen. Voedselproduktie lijkt  een bijzaak te worden!!

 • Zandboertje

  Ieder zijn eigen mening over het nut van vergroening. Maar als je betalingsrechten halveren en de eisen omhoog gaan dan voel je je wel een beetje bij de poot genomen. In het H wodka gebied zal de gemm boer er best op vooruit gaan, maar in andere delen van het land niet. Dan ben ik blij dat er een groenbemester als vergroening uit gesleept is.

 • agro1


  leuk, heel nl ziet eruit als de hoehsche waard. proficiat met de brede kijk op de nl landbouw en de akkerbouw in het bijzonder. ben benieuwd naar de 'oogkleppenvisie'.

 • info36


  Als ik dit zo lees moeten wij ons schuldig voelen dat we voedselproducent zijn en daardoor bij de burgers te raden moeten gaan wat zij willen! Dan komt het vast goed. Ik vind dit een zeer slecht verhaal.

   

 • martinklem

  Helemaal met je eens Arie!
  Martin de Ruiter

 • aardappelboer

  Ik vind het helemaal niet gemakkelijk, verbouw voor het grootste deel aardappelen wat gerooid wordt in oktober hoe moet je dan vanggewassen zaaien voor die datum en als het dan al lukt krijg je geen extra bemestingruimte dus komt van dat vanggewas ook niks terecht. Alleen maar hogere kosten en nadelen voor milieu zoals extra diesel, zaad wat geproduceerd moet worden enz. Hier op zand akkerranden inzaaien groeit ook niet,teveel onkruiddruk waar tegen je weer moet spuiten,verdroging en noem maar op.

 • koestal

  Klaprozen en korenbloemen

 • koestal

  O. ja ,in de Hoekse Waard boeren de zonen van Cees Veerman ,die zullen ook  wel aan vergroening doen ,hun vader is nog voorzitter van Natuurmonumenten geweest,dus volop vergroening is een must,en dan nog volop aardappelen ,die zijn ,s zomers ook groen

 • agro1

  last van polletieke korrectheid, noordam?? nee, geen spelfouten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.