Boerenblog

3 reacties

Ook boeren zijn een soort kudde

Het schort in de landbouw aan daadkrachtige leiders. De gevolgen - onrust en chaos - zijn een slechte basis om goed te kunnen presteren.

Met 22 procent 65-plussers onder boeren is het logisch dat het aantal boerenbedrijven de komende jaren flink zal afnemen. Dit gaat zo al een hele tijd. Veel overblijvers zien zich genoodzaakt verder te groeien. De megabedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Soms bundelen bedrijven hun krachten, vaak uit nood geboren.

En nog is te stellen dat het met de meeste boerenbedrijven niet goed gaat. De animo om vader op te volgen is minimaal. Bij de meeste boerenbedrijven heerst te veel chaos. Den Haag meent dat we met de wereldmarktprijs moeten kunnen concurreren. Maar is dit wel fair?

Kostprijs ook baseren op wereldmarktprijzen

Als je met de wereldmarktprijs wilt concurreren, dan moet ook de kostprijs gebaseerd zijn op conforme wereldmarktprijzen. Hier schort het echter aan. Kosten voor arbeid, energie, brandstof, kunstmest, spuitmiddelen en grond zijn in Nederland vaak veel hoger dan in landen die nu in opkomst zijn. Het speelveld is niet eerlijk. Vaak gecreëerd door onze eigen leiders.

Bedrijfsvoering te complex

Veel boeren mopperen de laatste tijd niet voor niets. Vaak wordt te weinig verdiend. De wetjes en regeltjes veranderen te snel en er komen er steeds meer bij. Voor velen is de bedrijfsvoering al te complex en ze zijn straks blij als ze met pensioen kunnen.

De techniek is voor veel oudere boeren niet bij te houden. De ene innovatie volgt de andere in rap tempo op. Welke weg moet je met je bedrijf gaan en waar eindigt die weg? Door al deze onduidelijkheid breekt steeds vaker onrust en chaos uit. Een slechte basis om goed te kunnen presteren.

Kopieergedrag en tot een groep willen behoren

Pas las ik een artikel van Simon Reader en Jan Kornelis Dijkstra waarin werd gesteld dat mensen kuddedieren zijn, vaak kopieergedrag vertonen en dat we graag tot een groep behoren. Vaak aangestuurd door een of meerdere leiders. Ook in deze groep is het geven en nemen; door de leiders van de groep wordt dit bewaakt zodat er rust heerst.

Weinig daadkrachtige leiders in kudde

Ook boeren zijn een soort kudde. En momenteel geven wij meer (hard werken, weinig verdienen) dan we ervoor terugkrijgen. Dit zorgt voor onrust. Volgens mij hebben wij weinig daadkrachtige leiders in onze kudde.

Toch hebben wij die nodig. Een democratie is prima, maar er moeten wel leiders aan het roer staan op wie we kunnen bouwen. Er moet rust gecreëerd worden. Het is in Den Haag en Brussel net een kippenhok. Te veel politieke leiders dan wel politieke partijen, bemoeien zich met het bewind. Een kiesdrempel kan in Den Haag al voor meer rust zorgen.

Veranderingen rustig brengen

Iedereen in de kudde moet zich gelijkwaardig voelen en daar moeten de leiders voor zorgen. Veranderingen moeten rustig gebracht worden, net zoals de samenstelling van de kudde.

Laatste reacties

 • alco1

  Leiders zijn vaak ego's. En dan gaat het al mis

 • Foxxy

  Een leider moet ego hebben Alco! Anders mist hij charisma!

  En naast ego, intelligente adviseurs! Die missen we nog veel meer!

  Landbouw Universiteit Wageningen, shame on you!

  Als jullie deze tendens voortzetten, is over 10 jaar 40% landbouwgrond van investerings maatschappijen, en het gemiddelde melkveebedrijf ruimschoots verdubbeld, bij minder dan de helft melkveehouders!

 • alco1

  foxxy. Ik zie in een ego iemand die er alleen voor zichzelf zit.
  Natuurlijk moet een leider charisma hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.