Commentaar

5 reacties

Prijs van mooie zomer

De akkerbouw betaalt de prijs van een mooie zomer. Belgapom noteerde vrijdag €1,50 per 100 kilo vroege fritesgeschikte aardappelen. De prijs is amper genoeg om de aardappelen te rooien. Alleen in 2002 lag deze notering bij Belgapom lager. De sector hoopt op herstel voor de hoofdoogst. Ervaringen uit het verleden leren echter dat een rampzalige start maar zelden tot een goed seizoen leidt.

Het areaal consumptieaardappelen steeg dit jaar met 3,5 procent. De groei-omstandigheden waren uitstekend, waardoor er veel én vroeg aardappels zijn. De verwerkers, die 80 tot 90 procent van de vroege aardappels contracteerden, hebben voldoende aan die gecontracteerde aardappelen. Het is de oorzaak in een notendop. Een Nederlandse notering van fritesaardappelen is er nog niet voor het nieuwe seizoen. Er zijn al wel partijen voor €1,50 verkocht. Ook dat belooft niet veel goeds.

Rusland kon in het verleden nog wel eens het verschil maken. Het is de vraag wat president Poetin doet in antwoord op de Europese sancties naar aanleiding van de crisis in Oekraïne. Officieel melden de handelsorganisaties dat zij zich nog niet druk maken over een mogelijke boycot van producten. De Rabobank is beduidend minder gerustgesteld.

Natuurlijk is de zomer nog niet voorbij. Het weer is grillig, dat heeft juli al wel aangetoond. Extremiteiten kunnen nog problemen met de oogst of bewaren opleveren. De huidige tendens kan daardoor omslaan. Maar of daar iemand op zit te wachten?

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  'De verwerkers, die 80 tot 90 procent van de vroege aardappels contracteerden, hebben voldoende aan die gecontracteerde aardappelen. Het is de oorzaak in een notendop'
  Johan, dit klopt als een bus. Plaats eens een uitgebreid artikel in Boerderij waarin is onderzocht of de melkcontracten van DCA op termijn tot eenzelfde lage prijs (en uiteindelijk het jaar erna lage(re) contractprijs) zou kunnen leiden. Zie ook mijn reactie op het artikel over de dramatisch lage aardappelprijzen.

 • hookwood

  De melkcontracten van DCA hebben niets met de daadwerkelijke levering te maken. Het is gewoon een financieel product. Wel even goed opletten als je niet aan RFC levert trouwens.

 • melkveehouder .

  @Hookwood. Dat er niet daadwerkelijk geleverd hoeft te worden doet er niet aan af, daar gaat het ook niet over. Het gaat om de totstandkoming van de prijs die de melkveehouder ontvangt (van DCA)

 • hookwood

  De boer ontvangt geen prijs van DCA. Hij ontvangt het geld van zijn melkfabriek. Het contract van DCA is puur een speculatie op de garantieprijs van FrieslandCampina. Is die lager dan het contract dan moet DCA bijbetalen en andersom moet de melkveehouder bij betalen als de garantieprijs hoger is dan het contract.

  Stel nou dat je levert aan bijvoorbeeld DOC en jouw DOC melkprijs is lager dan het contract terwijl de garantieprijs van RFC erboven ligt, dan moet je ook bijbetalen en beur je dus netto nog minder. Het is dus geen gegarandeerde prijs die je zelf zou ontvangen.

 • koestal

  het is blijkbaar altijd betalen,nou dan begin ik er niet aan,speculeren kun je ook wel op de beurs in Amsterdam

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.