AkkerbouwOpinie

Prijs van mooie zomer

De akkerbouw betaalt de prijs van een mooie zomer. Belgapom noteerde vrijdag €1,50 per 100 kilo vroege fritesgeschikte aardappelen. De prijs is amper genoeg om de aardappelen te rooien. Alleen in 2002 lag deze notering bij Belgapom lager. De sector hoopt op herstel voor de hoofdoogst. Ervaringen uit het verleden leren echter dat een rampzalige start maar zelden tot een goed seizoen leidt.

Het areaal consumptieaardappelen steeg dit jaar met 3,5 procent. De groei-omstandigheden waren uitstekend, waardoor er veel én vroeg aardappels zijn. De verwerkers, die 80 tot 90 procent van de vroege aardappels contracteerden, hebben voldoende aan die gecontracteerde aardappelen. Het is de oorzaak in een notendop. Een Nederlandse notering van fritesaardappelen is er nog niet voor het nieuwe seizoen. Er zijn al wel partijen voor €1,50 verkocht. Ook dat belooft niet veel goeds.

Rusland kon in het verleden nog wel eens het verschil maken. Het is de vraag wat president Poetin doet in antwoord op de Europese sancties naar aanleiding van de crisis in Oekraïne. Officieel melden de handelsorganisaties dat zij zich nog niet druk maken over een mogelijke boycot van producten. De Rabobank is beduidend minder gerustgesteld.

Natuurlijk is de zomer nog niet voorbij. Het weer is grillig, dat heeft juli al wel aangetoond. Extremiteiten kunnen nog problemen met de oogst of bewaren opleveren. De huidige tendens kan daardoor omslaan. Maar of daar iemand op zit te wachten?

Beheer
WP Admin