Akkerbouw

Achtergrond

Avebe opent 2 nieuwe fabrieken

Zetmeelbedrijf Avebe opent halverwege de campagne 2 fabrieken; recent de nieuwe Solanic-fabriek in Gasselternijveen en volgende maand de protastar-fabriek op diezelfde locatie.

In de Solanic-fabriek worden hoogwaardige eiwitten met unieke eigenschappen voor toepassing in voeding gewonnen, zoals gluten- of zuivelvrije producten. De productie van protastar, hoge kwaliteit eiwitten voor jongvee, vindt tot op heden plaats op de productielocatie van Avebe in Foxhol. Door deze productie te verplaatsen wordt een extra droogstap vermeden en een aanzienlijke hoeveelheid transport kilometers bespaard. Avebe meldt dat dit onderdeel is van de strategie die is gericht op het optimaliseren van de prestatieprijs.

Weersomstandigheden

De campagne bij Avebe is na een lastige start in augustus goed op gang gekomen. Ruim de helft van het volume is verwerkt. De campagne verloopt voorspoedig, maar kende dit jaar wel een aantal uitdagingen. Vooral door de weersomstandigheden bij de start van de campagne.

Verschillen per regio groot

De aangevoerde aardappelen zijn gemiddeld van goede kwaliteit. Het zetmeelpercentage ligt met ruim 19,5% lager dan de hoge gehaltes van vorig jaar. Het volume ligt in lijn met meerjarig gemiddelde, hoewel de verschillen per regio groot zijn. Het tarrapercentage is iets hoger; een direct gevolg van de oogstomstandigheden.

Naar verwachting loopt de campagne in Ter Apelkanaal door tot maart, in Gasselternijveen tot april. De fabrieken in het Duitse Luchow en Dallmin ronden ook in de eerste maanden van het nieuwe jaar de campagne af.

Of registreer je om te kunnen reageren.