Caroline van der Plas (BBB) en Derk Jan Eppink (JA21) tijdens een debat in de Tweede Kamer. - Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

JA21 en BBB zoeken stikstofheil in Brussel

JA21 en BBB zoeken hun heil in Brussel. Ze hopen daar een uitweg te vinden uit de stikstofimpasse.

De landbouwwoordvoerders uit de Tweede Kamer mochten maandag 22 mei gezamenlijk naar Brussel. Ze spraken onder andere met milieucommissaris Virginijus Sinkevičius (32). Hij liet de Nederlandse parlementariërs fijntjes weten dat de Vogel- en Habitatrichtlijn waar Nederland zich zo druk over maakt ouder is dan hijzelf. De Vogelrichtlijn dateert al uit 1979 en de Habitatrichtlijn werd eraan toegevoegd toen peuter Sinkevicius zijn eerste Litouwse woordjes begon te leren.

De boodschap van Sinkevičius was dat Nederland tijd genoeg heeft gehad zich te schikken naar de Europese regelgeving en niet te hard moet piepen, nu het tegen zijn eigen grenzen aanloopt. Hij zei ook dat zijn diensten altijd bereid zijn mee te kijken naar de Nederlandse wettelijke uitwerking van de Europese richtlijnen.

Geen mogelijkheden voor drempelwaarde stikstof

Terwijl Derk Jan Eppink (JA21) en Caroline van der Plas (BBB) in Brussel rondliepen, kregen ze in Den Haag een brief van minister Christianne van der Wal. Het was geen fijne boodschap: de minister ziet geen mogelijkheden om een drempelwaarde voor stikstof in te voeren om de vergunningverlening te vereenvoudigen, zoals JA21 en BBB willen. Als dat in de wet zou worden vastgelegd, zou de bestuursrechter die wet bij de eerste de beste bezwaarprocedure onderuit halen, zoals dat ook met het Programma Aanpak Stikstof gebeurde in mei 2019.

De Nederlandse rechter (en ook het Europese Hof van Justitie) leggen de lat heel hoog als het gaat om de Europese natuurregels

Niet iedereen heeft in de gaten dat de Nederlandse rechter (en ook het Europese Hof van Justitie) de lat heel hoog legt als het gaat om de Europese natuurregels. Volgens minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) worden in Brussel sussende woorden gesproken als Nederland zich druk maakt over de nieuwe natuurwetgeving die de Europese Commissie in petto heeft. Maar het verleden heeft geleerd dat we in Nederland – en ook de Europese Commissie – steeds weer verrast worden door de strikte rechterlijke uitleg van Europese regels, waarschuwt Van der Wal.

Voldoen aan kritische depositiewaarden

Desondanks zoeken BBB en JA21 nu hun heil in Brussel. Nadat minister Van der Wal de stikstofplannen van die twee partijen vooralsnog terzijde had geschoven, besloten Eppink en Van der Plas ‘op zeer korte termijn’ terug naar Brussel te gaan om hulp te vragen aan de staf en medewerkers van eurocommissaris Sinkevičius. Ze zoeken het hogerop, zou je kunnen zeggen. Zolang je je houdt aan de Europese regels, kunnen nationale wetten veranderd worden, heeft Sinkevičius gezegd. Daar putten Eppink en Van der Plas hoop uit.

Dat kan ijdele hoop blijken. Sinkevičius heeft nog niet zo lang geleden in een brief aan minister Van der Wal zonder blikken of blozen gesteld dat Nederland in alle Natura 2000-gebieden maar zou moeten voldoen aan de kritische depositiewaarden. Iets wat BBB en JA21 allerminst zullen willen, want de praktische uitwerking van de stelling van Sinkevičius is ongeveer de beëindiging van elke economische activiteit in Nederland.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. vogel en habitatrichtlijn dateren letterlijk uit de vorige eeuw, meer dan veertig jaar oud, toen zag de wereld er heel anders uit dan tegenwoordig met de explosieve bevolkingstoename en de daarmee benodigde ruimte vooral in Nederland, tijd voor nieuwe realistische wetgeving dus

Beheer
WP Admin