Premium
Vooral bedrijven met hoogproductieve koeien zouden meer koeien zou kunnen houden binnen hun bestaande fosfaatrechten als de normen geactualiseerd worden en er meer melkproductieklassen komen. - Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

Schouten: dierrechten mogelijk alternatief fosfaatrechten

Reacties

  1. Goed dat ze bij de fosfaatproductie naar de kringloopwijzer gekeken hebben een koe met hoge productie gaat veel efficiënter om met het fosfaat.
    De opname stijgt nl weinig en de afvoer via melk word groter waardoor er minder fosfaat in de mest komt.
    Dit geld ook voor stikstof alleen in mindere mate.
    Fosfaat productie ligt door de hogere productie en lagere gehaltes in het voer de laatste jaren ver onder het plafond, terwijl dat met stikstof moeilijker is.
    Dierrechten zullen geen optie zijn omdat dan de laagproductieve bedrijven zonder extra rechten de productie kunnen laten stijgen.
    Volgens mij kunnen ze het beste de fosfaatrechten omzetten in stikstof rechten.
    Zeker omdat daar het grootste probleem zit.

    1. Dat geld ook voor stikstof rechten wie de gem productie laat dalen door minder krachtvoer te voeren en meer ruwvoer komt ook lager uit
      Met stikstof per melkkoe en kan er dus meer houden .

  2. Als er dierrechten komen voor runderen die melk geven of bestemd zijn om melk te geven dus de categorieën waar nu dierrechten voor nodig zijn, maak je de inkrimping van de veestapel wel erg gemakkelijk, je kort bij de invoering meteen 15 tot 20 %. En denk/zeg niet dat kan niet dit is ruim 20 jaar geleden ook gebeurd met de invoering van de Wet Herstructurering Varkenshouderij toen voerde men ook een generieke korting door van 10% en daar hoor je nu niks meer over. Wat betreft de derogatie de kans dat aan Nederland in 2022 derogatie wordt toegekend acht ik niet bijster groot maar ik vraag mij af of een uitgeklede derogatie (van b.v. 200 kg stikstof) nog wel voordeel biedt. Ik voorzie een steeds groter verschil tussen het boeren op zand en het boeren op klei, je moet je afvragen of je dat wilt

  3. Deze minister vergeet voor het gemak dat ze demissionair is. We hadden toch afgesproken Carolaatje dat je overal met je vingertjes af moet blijven. Gewoon omdat je alles kapot maakt, en omdat je zo ongelooflijk onhandig bent; Guus Flater 2.0 !! Effe nog je tijd uit zitten Carola. Je centjes op strijken en mooi wachten totdat je naar je andere ministerie kunt, kan je daar ook weer een puinhoop aanrichten………..

  4. kan ze ons niet even rustig laten genieten van de behoorlijke melkprijs die we gaan ontvangen de komende paar maanden. En ons die verdiensten laten behouden voor de dip die erna aan komt. ipv weer de kostprijs omhoog gooien, zodat we weer onze centen in een pensioensfonds moeten gaan gooien!!!

  5. Worden de melkveehouders eerst gepakt door fosfaat, nu moeten de fosfaatrechten ook de stikstof in toom houden. Dat is oneigenlijk gebruik van die fosfaatrechten. Door productieverhoging stoten melkkoeien relatief minder fosfaat uit. Je zou denken dat de overheid dan blij is maar dat is ze niet. Nu dus de spelregels tijdens de looptijd wijzigen; onbetrouwbare overheid. Schouten zal wel een extra a4-tje toegevoegd hebben bij de aanvraag voor nieuwe derogatie: aub brussel, geef ned geen derogatie en vernietig dit bericht.

    1. Nou armer het stelsel van fosfaatrechten is er gekomen met als argument : behoud van derogatie .
      Met andere woorden als we het zonder derogatie moeten doen .
      Is er geen argument meer voor de fosfaatrechten .
      Boeren hebben dan de keus hoogproductieve dieren maar minder .
      Of een lagere productie en meer dieren .
      Kijk maar tabel 6

    2. Het gaat om beperking van de mestproductie. Die wordt uitgedrukt in fosfaat-equivalenten. Dit betekent niet dat het specifiek om fosfaat gaat maar om de hele mest. Dus ook stikstof.

  6. Laten ze eerst maar eens afwachten of de derogtie verlengd wordt ( kleine kans )
    Bij grondgebonden ( melk) veehouderij .
    Wat toch het doel is van de regering .
    Houd het snel op bij 170 kilo N /HA

    1. Als je de laatste boerderij leest bladzijde 20 (voornemens nieuw kabinet) links onderaan eerste rode stip > kringlooplandbouw. Dan snap je niet waarom er uberhaubt een discussie over is. Dan moet er derogatie komen.

Beheer
WP Admin