Caroline van der Plas (r) van BoerBurgerBeweging tijdens de Boeren demonstratie op het Malieveld tegen het stikstofbeleid van het kabinet. - Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

Trekkers trekken politici naar het Malieveld

Boerenprotesten trekken de aandacht. Anders dan bij vrijwel alle andere beroepsgroepen heeft de boer met zijn trekker een letterlijke aandachtstrekker. Het blijkt ook een magneet voor politici.

De grote bezorgdheid over de toekomst van hun bedrijven was voor zo’n 3.500 boeren een reden om opnieuw naar Den Haag te gaan om hun geluid te laten horen. De reeks rapporten die de afgelopen weken zijn gepubliceerd geven boeren het gevoel dat ze er niet meer toe doen en plaats moeten maken voor woningbouw of natuur.

Terwijl in de Tweede Kamer vooral linkse partijen aan het woord zijn als het gaat om landbouw en met name de veehouderij, gingen politici vanuit die hoek nu niet in op de uitnodiging van Agractie. Ze hadden geen behoefte om het geluid van de boeren te horen en om hun eigen standpunt uit te leggen. Alleen Tjeerd de Groot van D66 toonde lef door wel naar het Malieveld te komen. Hij zegt boeren recht in de ogen te willen kijken.

De Groot kreeg wat te verwachten was: hij werd opnieuw uitgejouwd. Hoewel hij zegt te willen werken aan een goede toekomst voor boeren en dit samen met boeren wil doen, wordt hij niet geloofd. Dat een oud-sectorgenoot zo gevoelloos over halvering van de veestapel spreekt, heeft het vertrouwen van de boer definitief geschaad.

Stikstofdiscussie

Rechtse politici grijpen de actie vooral aan om zichzelf te profileren. Een Malieveld met, doorgaans, conservatieve boeren, die bovendien erg ontevreden zijn over de huidige politiek, wordt door JA21, Wybren van Haga en Thierry Baudet gezien als een veld vol potentiële kiezers. Terwijl deze partijen zich in de politieke arena niet laten zien of horen over de landbouw, voeren ze op het podium vlammende betogen over ‘de pennenlikkers in Den Haag’, ‘de grootste diefstal uit de Nederlandse geschiedenis omdat het kartel af wil van de boeren’, of dat de stikstofdiscussie alleen een excuus is om boeren van hun land te krijgen’. Boeren reageren gelaten. De blik van ‘laat maar lullen’ is bij sommigen zichtbaar. Ze lijken niet direct gevoelig voor de woorden van de politici. Voorman Bart Kemp sneert zelfs naar Thierry Baudet dat boeren van hem verwachten dat hij zijn Kamerwerk goed doet, in plaats van populistische praatjes te houden.

Kritiek op CDA‘er Derk Boswijk

CDA‘er Derk Boswijk oogst ook kritiek. De traditionele landbouwpartij die mee beweegt naar links, valt bij boeren niet goed. Volgens Boswijk zal over tien jaar de helft van de boeren zijn verdwenen zijn als er nu niks gebeurt. De nieuwe landbouwwoordvoerder benadrukt niet voor de populariteit te gaan of voor de meeste volgers op twitter, door met fraaie oneliners te komen. Hij zegt liever te willen werken aan een goede toekomst voor de boeren. Het levert hem uiteindelijk een voorzichtig applausje op.

Baudet, Van Haga en PVV-er Edgar Mulder lijken andere doelen te hebben. Zij roepen boeren juist op om te blijven demonstreren. Terwijl gematigde partijen juist een einde willen aan het gepolariseerde debat, roepen de rechtse politici juist op om niet samen te werken en hun kritiek te blijven uiten. Ze zijn uit op verdeeldheid.

De kans op meer kiezers voor deze partijen lijkt klein. Boeren zien dat de gevestigde oppositiepartijen de laatste jaren ook weinig voor elkaar kregen.De hoop is gevestigd op BBB‘er Caroline van der Plas. Zij zegt wat de boeren voelen en vinden, en weet als geen ander de juiste toon daarin te vinden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. breukink, de melkveehouders hebben al + 8% fosfaatrechten ingeleverd in 2015. daar komt geen stikstof meer uit. nu zijn de andere sectoren aan de beurt, teminste als je een eerlijke politici bent .

    1. Fosfaatrechten zijn ingevoerd onder het mom van behoud derogatie .
      Dus als de politiek eerlijk is geen derogatie dan kunnen de fosfaatrechten ook overboord

  2. BBB prima :maar caroline heeft ook geen oplossing .
    Het probleem is zo complex .
    En schouten staat onder druk met het 7 programma stikstof .
    Of ze dat redt voor deze herfst ????
    ALS we al een regering hebben .
    Als schouten het niet redt om met een gedegen plan in Brussel te verschijnen

    Ben ik bang dat de EU een beslissing neemt en de derogatie intrekt .

Beheer
WP Admin