PluimveeNieuws

Toename meldingen Gumboro-uitbraken

Deventer – De afgelopen twee maanden is het aantal meldingen van Gumboro-uitbraken aanzienlijk toegenomen.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zijn in de maanden maart en april respectievelijk zes en zeven uitbraken gemeld, terwijl dit in de maanden daarvoor varieerde tussen de nul en twee uitbraken per maand. Het virus wordt vooral aangetroffen bij vleeskuikenbedrijven, verspreid over het hele land, en kan onder andere leiden tot verhoogde uitval en verminderde voeropname.

De GD noemt de stijging opvallend, maar geeft wel aan dat het om meldingen gaat, waarbij het ook mogelijk is dat er in voorgaande maanden minder melding is gemaakt. Het Centraal Laboratorium voor Pluimvee meldt in een bericht op haar site een duidelijk verhoogde druk van het Gumboro-veldvirus te zien. Zowel in de sectiezaal als op bedrijven komen zij problemen tegen die wijzen op een Gumboro-uitbraak.

Een potentiële oorzaak zou kunnen zijn dat er minder aandacht is voor enting, aldus de GD. Bij de enting is het van belang dat er eerst een bloedonderzoek wordt gedaan om de juiste dag te bepaling voor de Gumboro-vaccinatie. Als het een tijd rustig is geweest qua Gumboro-uitbraken wil de aandacht hiervoor nog wel eens verslappen. Als de enting niet op het juiste moment wordt uitgevoerd, kan deze niet of onvoldoende werken. Bovendien wordt in rustige tijden een mildere entstof gebruikt. De GD benadrukt het belang van goede hygiëne om insleep te voorkomen.

Beheer
WP Admin