AlgemeenOpinie

Boer heeft het beter

“Boeren mogen ondanks de lagere prijzen van dit moment best hun zegeningen ook eens tellen”, zegt Hanna, terwijl ze de kerstboom optuigt. De kinderen en kleinkinderen komen eerste kerstdag langs en dan moet het sfeervol zijn. En niet kakelbont, zoals bij Hans in Amerika.

Terug naar de zegeningen van Hanna, die doorgaat terwijl ze op een trap staat en een engeltje op een tak plant: “Ik bedoel”, zegt ze, “dat het beroep van boer blijft. Het verandert, maar voedselproductie blijft altijd nodig. Dat is totaal anders bij andere beroepen. Kijkt maar eens om je heen wat je allemaal ziet verdwijnen.”

“Wat bedoel je? “vraagt Hans, die de kerstster uit haar handen pakt, Hanna van de trapt tilt en dan rap omhoog klimt om de ster in de piek van de boom te bevestigen. “Zo goed? “

Hanna knikt, terwijl ze zegt: “Ik bedoel de automatisering. Het is onvoorstelbaar wat die teweegbrengt. Beroepen als postbode verdwijnen of zijn al verdwenen. De e-mail verdrijft de brieven. De winkel is eerst uit de dorpen verdwenen en nu lopen de steden leeg. Het aantal leegstaande winkelpanden is enorm. Allemaal een gevolg van aankopen via internet.”

“Maar het aantal pakjesbezorgers stijgt daardoor sterk”, meent Hans, die het geen probleem lijkt te vinden. “Alles verandert en je moet met de tijd mee gaan.”

“Ik denk aan de gezinnen achter de verdwijnende beroepen”, zet Hanna haar kerstgedachten voort. “Naast de beroepen die vervallen, zijn de smid en de winkelier niet meer in het dorp. Ik lees dat de oplagen van kranten enorm dalen omdat de lezer het nieuws van internet haalt. Journalisten worden bij bosjes ontslagen. Drukkerijen gaan failliet. Bioscopen sluiten omdat films op de televisie of op dvd zijn te zien. Straks verdwijnen ook veehandelaren en veevoeradviseurs van het erf. Alles kan via de mail. Alleen de controleurs van de zuivel, NVWA en de veearts komen nog langs.”

Enthousiast besluit ze: “Maar de boer, hij ploegde voort. Dit spreekwoord is nog nooit zo waar geweest.”

Wordt zijn beroep dan niet bedreigd? Daarover maandag meer in de blog op Boerderij.nl.

Beheer
WP Admin