MechanisatieMarktanalyse

151.000 nieuwe trekkers verkocht in West-Europa

Doetinchem – Op de belangrijkste 18 markten van West-Europa zijn in 2013 circa 151.000 nieuwe trekkers met een vermogen van ten minste 50 pk verkocht. De verkopen lagen daarmee 2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het vakblad Profi op basis van cijfers van branche-organisaties. Frankrijk haalde Duitsland in als land waar de meeste nieuwe trekkers werden verkocht.

Het overgrote deel van de machines, bijna 115.000 stuks, werd verkocht in de vijf kernmarkten Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Traditioneel zijn Italië en Spanje markten waar veel lichtere trekkers voor de tuinbouw worden verkocht. De afzet van machines in Frankrijk nam 11 procent toe tot 38.200 machines terwijl Duitsland net als in 2012 goed was voor 36.000 trekkers.
In zes van de 18 onderzochte landen hadden John Deere dan wel New Holland het grootste marktaandeel. John Deere wist de nummer één positie te verkrijgen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. New Holland was de grootste in Italië. New Holland wordt ondanks de naam, die verwijst naar een plaats in de Amerikaanse staat Pennsylvania, geleid vanuit Turijn.
Het Finse merk Valtra was de grootste in Finland en Zweden terwijl Steyr op haar thuismarkt Oostenrijk de grootste was. John Deere en New Holland verdelen de meeste tweede plaatsen. Fendt behaalde in Duitsland de tweede plaats terwijl Massey Ferguson in Noorwegen de nummer twee was. In Nederland worden marktaandelen met een jaar vertraging bekendgemaakt, omdat er geen kentekenplicht is.
CNHI (Case IH, New Holland, Stey) is als concern op de vijf grootste markten net iets groter dan Deere & Company. Agco volgt met de merken Massey Ferguson, Fendt en Valtra het bedrijf uit Illinois op de voet. Kleinere ondernemingen zijn het Italiaans-Duitse Same Deutz Fahr, Claas, Kubota en de Italiaanse onderneming Argo, bekend van Landini en McCormick.

Beheer
WP Admin